Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Wesp in de revisie

BAE Systems heeft het felbegeerde contract gekregen om de opknapbeurt voor USS Wasp uit te voeren. 

Het amfibisch aanvalsschip (LHD-1) is in 2016, vlak voordat het naar Japan vertrok, ook al gemoderniseerd door BAE. Destijds ging het vooral om operaties met de F-35 Lightning II mogelijk te maken op de Wasp (zie video).

Het onderhoud en de upgrade kosten de Amerikaanse marine € 190 miljoen. Door het levenscyclusonderhoud gaat het schip nog 20 tot 25 jaar mee. De Wasp is sinds 1989 in dienst bij de Amerikaanse Navy. 

(foto: Zachary L. Borden).

https://www.youtube.com/watch?v=AW72dBp5DB

BAE levert ook munitie

Meer succes voor BAE, want de ondertekening van een nieuw contract tussen het Britse ministerie van Defensie en BAE Systems betekent het behoud van 4000 banen in het Verenigd Koninkrijk.

De komende 15 jaar blijft dit bedrijf verantwoordelijk voor de levering van munitie en technische ondersteuning aan de Britse strijdkrachten. Daarmee is een investering van £ 2,4 miljard (€ 2,6 miljard) gemoeid. Het in Groot-Brittannië gevestigde bedrijf produceert de komende jaren 39 verschillende soorten munitie voor de krijgsmacht. Het gaat dan om handvuurwapens, mortieren, munitie voor middelzware kanons (marine) en groot kaliber artillerie- en tankgranaten.

Het contract, 'Next Generation Munitions Solution' (NGMS) genoemd, gaat in januari 2023 van start. De huidige overeenkomst (Munitions Acquisition, the Supply Solution), die in 2008 van start ging, loopt dan af. "Dit contract biedt onze mannen en vrouwen de komende jaren vuurkracht, terwijl we tegelijkertijd investeren in de Britse industrie, Britse banen en Britse infrastructuur", zei minister van Defensie Jeremy Quin.

Japanse Phantom uitgerookt

Japan heeft vorige maand afscheid genomen van de laatste operationele en vooral legendarische F-4EJ Phantoms.

Na 48 jaar kwam er zo een einde aan de inzet van de McDonnell F-4 in het keizerrijk. En dat gebeurde niet zonder het nodige vertoon. De laatste vlucht van 2 toestellen van het 301 Squadron was rechtstreeks te volgen via diverse media. De toestellen waren voorzien van speciale kleuren en vloog langs de vliegbasis waar de Phantom ooit gestationeerd was.

De F-4-jager - vermaard om zijn rookpluim - maakte zijn eerste vlucht in 1958. In Japan werd hij geïntroduceerd bij de Air Self Defense Force en in licentie gebouwd door Mitsubishi Heavy Industries als de F-4EJ. Mitsubishi bouwde er 138 en 14 ongewapende verkennings RF-4E's werden geïmporteerd. In totaal zijn overigens 5.195 F-4 Phantoms uit de fabrieken gerold.

Japan had in 2007 nog een vloot van 90 F-4's in dienst. In 2011 is gekozen voor de F-35 Lightning II als nieuw gevechtsvliegtuig. (Foto: Japanse luchtmacht)

https://www.youtube.com/watch?v=wfc7qBVplxQ

Leopard in beeld bij Army

Het zou zomaar kunnen dat het Verenigd Koninkrijk voor het eerst kiest voor Duitse gevechtstanks. 

De Britse Defensie-industrie heeft sinds de introductie van het wapenplatform in de Eerste Wereldoorlog the British Army voorzien van tanks. Het begon met de Mark 1 en eindigt nu mogelijk met de Challenger 2.

Hoewel de regering Johnson het defensiebudget de komende periode wil verhogen met € 4 miljard per jaar, wordt wel goed gekeken naar de uitgaven. Een plan om de huidige MBT (Main Battle Tank) op te knappen kost niet alleen geld, maar ook veel tijd. De landmacht zou dan te lang zonder de steun van de tank moeten doen. Op de lange termijn pakt de aanschaf van de Duitse Leopard 2A7+ waarschijnlijk goedkoper uit. De Leopard is wereldwijd in gebruik, zoals bij Canada, Chili, Oostenrijk (type 2A4) en Denemarken (2A5DK), terwijl Qatar en Hongarije de nieuwste versie 2A7+ hebben gekocht. Het betekent dat het platform zich heeft bewezen en dat reservedelen en kennis over de moderne systemen voldoende beschikbaar zijn. Het plan is om er eventueel 150 te bestellen, die dan wel in het VK moeten worden geproduceerd. (foto: Leopard A7, KWM).

Helleense heli’s

De Griekse marine versterkt zich met de Sikorsky MH-60R Seahawk helikopter.

Het Helleense Ministerie van Defensie heeft 4 stuks besteld bij bouwer Lockheed Martin en betaalt daar een slordige € 180 miljoen voor. Als alles volgens schema verloopt, is het kwartet aan helikopters in 2025 in Griekenland gearriveerd.

Het contract omvat ook 3 laagfrequente sonarsystemen voor gebruik door de Seahawks. De 4 Seahawks worden geleverd in februari 2025.

De MH-60R is de maritieme aanvals- en anti-onderzeeboothelikopter van de Amerikaanse marine. Het type is ook operationeel bij de Australische marine, de Deense luchtmacht en de marine van Saoedi-Arabië. 

De Griekse marine vliegt nu nog met 3 S-70B's, 8 S-70B-6 Aegean Hawks en 7 AB212ASW's, allemaal gestationeerd op de vliegbasis Marathon Kotroni. Het is nog niet bekend of de nieuwe Griekse helikopters worden toegevoegd aan de bestaande vloot of dat ze de bejaarde AB212ASW-helikopters zullen vervangen.

Iraans transportschip

De marine van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde heeft een nieuw schip in ontvangst genomen dat internationaal voor gefronste wenkbrauwen heeft gezorgd.

De Shahid Rudaki is een multifunctioneel schip dat in staat zou zijn om gevechtsvliegtuigen te vervoeren en helikopters en drones te lanceren. De Rudaki, vernoemd naar een gesneuvelde marine-officier, is 150 meter lang en 22 meter breed. Het is volgens een persbericht uitgerust met geavanceerde communicatiesystemen voor elektronische oorlogsvoering en het 'Khordad 3rd'-raketsysteem. Volgens het Iraanse persbureau gaat het om ‘een mobiele marinestad die klaar is om operaties op grote afstand te voeren.’ Er zou de komende maanden nog een aantal schepen aan de marine van het land worden toegevoegd.

De doop ging gepaard met de gebruikelijke oorlogsretoriek richting de Verenigde Staten. De eerste beelden van het schip zullen echter niet tot grote verontrusting leiden bij de Amerikanen.

https://www.youtube.com/watch?v=zGOXIRUtMss

OCCAR ook in schepen

De Europese organisatie OCCAR, in ons land onder meer bekend van het Boxer-project, gaat ook schepen bouwen.

De Organization Conjointe de Coopération en matière d'Armement / Organization for Joint Armament Co-operation) is aangewezen voor het Logistic Support Ship (LSS)-programma. Dit Italiaans-Franse plan omvat de ontwikkeling, productie en ondersteuning van 5 schepen. Die kunnen zowel militaire als civiele (reddings)operaties uitvoeren. Dat gebeurt, net als bij de Boxer, met modules variërend van onder meer een compleet hoofdkwartier, medische ondersteuning in de vorm van een ziekenhuis en alle vormen van transport.

In 2015 werd het LSS-programma geïntegreerd in OCCAR en werd het contract voor Italië van kracht. In juni 2016 kreeg Brazilië de status van waarnemer in het programma. Frankrijk sloot zich in januari 2019 volledig aan. LSS1, de Jacques Chevallier, zal volgens planning eind 2022 worden geleverd aan de Franse marine. Het logistiek ondersteuningsschip heeft een totale lengte van 193 meter, een breedte van 24 meter en een waterverplaatsing van 27.200 ton. Het schip kan een topsnelheid halen van 19,8 knopen. Ze heeft een bemanning van 167 koppen en biedt plaats aan maximaal 235 opvarenden.

Gift voor Paraguay

De regering Bolsonaro had vorige maand een gulle bui.

Een delegatie van het Paraguayaanse leger kreeg bij een bezoek aan Brazilië 6 M108 105 mm zelfrijdende houwitsers cadeau. 

Momenteel beschikt Paraguay over oude Amerikaanse M101 105 mm getrokken houwitsers die hun debuut in de Tweede Wereldoorlog beleefden. De Braziliaanse artillerie heeft 2 jaar geleden afscheid genomen van de M108. Ook buurland Uruguay heeft interesse getoond in die overtollige vuurmonden.

De M108 dateert van begin jaren 60 (zie video) en is vrijwel identiek aan de M109. Er zijn 5 man nodig om voertuig en kanon te bedienen. De M108 kent een maximale wegsnelheid van 56 kilometer per uur en een actieradius van maximaal 360 km.

https://www.youtube.com/watch?v=7AJ_ivYWP-Y

https://www.youtube.com/watch?v=Y5ZHWzHTdIE

Marokko gaat voor Caesar

Niet alleen in Zuid-Amerika, maar ook in Noord-Afrika versterkt de krijgsmacht zich met artilleriestukken.

De Marokkaanse krijgsmacht heeft bekendgemaakt dat het 30 Caesar 155 mm 6x6 zelfrijdende houwitsers koopt. Caesar staat trouwens voor Camion Équipé d'un Système d'Artillerie.

Het Franse bedrijf Nexter levert de wapens voor € 230 miljoen, inclusief munitie. Het artilleriesysteem heeft zich al bewezen tijdens gevechtsoperaties in Afghanistan, Mali, Libanon, Irak, Syrië, de Sahelregio, het Midden-Oosten en Oost-Azië. Tot nu toe zijn er al meer dan 300 Caesars geproduceerd. Hij kan een maximale rijsnelheid van 90 kilometer per uur bereiken of 50 km in offroad-omstandigheden, met een maximale actieradius van 600 km.

https://www.youtube.com/watch?v=eFSZigjP5ew

Damen op z’n Duits

Damen Schelde Naval Shipbuilding en Thales hebben een flinke order binnengehaald. 

Ze ondertekenden het contract voor de levering van 4 MKS 180 fregatten voor de Duitse marine, met een waarde van € 1,5 miljard. Daarin is de volledige integratie van het Thales Mission en Combat System opgenomen.

De bouw is in handen van Duitse scheepswerven, onder projectmanagement van Damen. Die zal worden uitgevoerd door de maritieme Centres of Excellence van Thales in Hengelo (Nederland), Kiel en Wilhelmshaven (Duitsland), in samenwerking met een aanzienlijk aantal Duitse onderaannemers.

Het contract omvat 4 scheepssystemen, logistieke diensten en meerdere test- en trainingslocaties op het land, evenals de optie voor 1 of 2 extra schepen. Het eerste schip van de MKS 180-klasse is in 2028 operationeel. Het volledige programma loopt meer dan tien jaar. (Foto: Damen/DSNS).