Tekst Evert Brouwer
Foto 11 Luchtmobiele Brigade

Verbeterd internet op kazernes

Over anderhalf jaar hebben alle operationele commando’s toegang tot snel en draadloos internet. Dat doel is weer een stap dichterbij gekomen met de lancering van de nieuwe wifi-verbinding op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Staatssecretaris Barbara Visser toonde zich bereid om voor dit heuglijke feit de ‘opening’ te verrichten.

“Deze resultaten hebben we voor elkaar gekregen door een intensieve samenwerking van JIVC met het Rijksvastgoedbedrijf en uitrolteams van externe partijen”, zo complimenteerde projectleider Matthijs de Gelder (DMO/JIVC). Ook de sectie Netwerken binnen de afdeling GIT & Infra van JIVC speelde als verantwoordelijke voor het wifi-netwerk binnen Defensie een belangrijke rol.

Leren

Ook staatssecretaris Visser complimenteerde de samenwerking die de uitrol mogelijk maakt: “Andere projecten die we gaan doen, kunnen hiervan leren. Vertrouwen, heldere afspraken en elkaar steunen, ook als het een beetje moeilijk wordt. En elkaar ook een compliment kunnen geven als het goed is gegaan.”

De Oranjekazerne illustreert goed wat er tot nu toe is bereikt op dit gebied. JIVC heeft het bereik van draadloos internet verbeterd en glasvezelkabels aangelegd. Daarmee zijn de militairen van 11 Luchtmobiele Brigade nu in staat om zowel tijdens hun werk als in de legeringsgebouwen sneller te internetten.

“Als JIVC vinden we het essentieel om de mannen en vrouwen op de kazernes goede IT te geven”, vindt directeur JIVC Ron Kolkman. “Maar”, zo voegde hij er aan toe, “we zijn er nog niet. Er wordt keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat alle krijgsmachtdelen toegang hebben tot snelle wifi en overal kunnen internetten zoals thuis.”

JIVC is al een tijd bezig met de lifecycle van Internet op de Legering: https://magazines.defensie.nl/materieelgezien/2018/06/05_upgrade en https://magazines.defensie.nl/materieelgezien/2019/05/09_nieuwe-it

Door onder andere de bezuinigingen van de afgelopen jaren wordt er nu een inhaalslag gemaakt om dit naar het gewenste niveau te krijgen. Om een einde te maken aan de (ver)oude(rde) situatie, knipte staatssecretaris Visser ceremonieel een koperkabel door.

De ondertekening door generaal-majoor Rob Jeulink (plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten), staatssecretaris Barbara Visser en directeur JIVC Ron Kolkman.