Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant Jasper Verolme

Het valt niet mee om na 30 jaar NIDV-beurs opeens te moeten spreken van NEDS: de Exhibition for Defence & Security van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid.

Maar dat was zeker niet het enige nieuwtje in Ahoy Rotterdam. Een aparte stand van Defensie en vooral de hoek waar industrie en MIND samenkwamen met innovaties, trokken flink de aandacht. “Met uw oplossingen helpt u Defensie te versterken en daarmee de veiligheid van onze mensen én ons land”, gaf staatssecretaris Barbara Visser de meest jonge bedrijven mee.

Staatssecretaris Visser opende de NEDS in de Defensiestand.

De staatssecretaris opende de 31e editie van de NEDS vanzelfsprekend in de defensiestand. “Samenwerking met bondgenoten, partners en bedrijfsleven helpt ons een antwoord te hebben op de toegenomen dreigingen in de wereld”, sprak ze. “Het is daarbij belangrijk om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Vooruitkijken geeft uw bedrijf toekomst.”

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard droeg de Anaconda over aan brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry.

En dat was beslist niet aan dovemansoren gericht. Zo’n 120 exposanten en duizenden belangstellenden waren op de NEDS afgekomen om te zien wat er speelt bij de veiligheidssector in het algemeen en Defensie in het bijzonder.

Nieuw materieel

Dat het weer beter gaat met de bestedingen bij Defensie, toonden de vele contractondertekeningen aan. De aanschaf van de Robin vogelradar en een munitiecontract passeerden in de middag. Ook is een raamovereenkomst getekend voor een obstacle breaching systeem getekend. Obstacle breaching is een kerncompetentie van elke genist. Deze taak vereist zowel een uitgebreide opleiding en het juiste gereedschap om te zorgen voor voorspelbare en reproduceerbare resultaten. De Bandolier van de firma CSI uit de VS is een volledig schaalbare breaching tool.

Anaconda

Directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard droeg in Rotterdam de Anaconda officieel over aan de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry. 46 van deze voertuigen zijn al in gebruik in de West (Curaçao, Aruba en Sint Maarten), 14 nieuwe en groene Anaconda’s stromen bij het Korps in als vervanger voor de Land Rovers. 

Ze vormen een tussenoplossing tot de komst van de 12kN Iveco-voertuigen, waarvoor ook een contract werd ondertekend (foto's boven). Het Italiaanse Iveco levert Defensie in totaal 918 voertuigen in 5 varianten, plus 130 op afstand bestuurbare wapensystemen.

De voertuigen zijn in 5 varianten besteld, te weten:

  • een gevechtsvariant, hardtop;
  • een gevechtsvariant, softtop;
  • een logistieke variant, pick-up);
  • een gewondentransportvariant;
  • een militaire politie-variant (KMar).

De leverancier doet, in nauwe samenwerking met Defensie, het onderhoud. Dit is gebruikelijk bij het programma Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW). Ook het project ‘Voertuig 12kN overig en RCWS’ maakt hier deel van uit. Deze contractondertekening bevestigt het partnerschap tussen Defensie en Iveco Defence Vehicles. 

Directeur Projecten Dick Kreiter nam symbolisch een miniatuur van de Robin radar in ontvangst.