Tekst Charlotte Snel
Foto Hans Roggen

Dekkingsgarantie dankzij nieuwe apparatuur

Er is al het nodige over gezegd en geschreven, nu is het dan zover: de draadloze internetverbinding op legeringskamers gaat na 12 jaar eindelijk op de schop. Een multidisciplinair team van specialisten werkt aan de hoognodige verbeteringsslag. “We hebben ons met deze verbetering 3 doelen gesteld: het garanderen van een betere dekking, een veel hogere bandbreedte op alle locaties en een betere verdeling van de beschikbare bandbreedte. Die doelen gaan we halen”, zegt projectleider Maurice Luchtmeijer zelfverzekerd.

Voor het eind van het jaar moeten alle 3.000 access points op 40 defensielocaties zijn vervangen. Daarmee houdt het niet op. Ook de weg van Defensie ‘naar buiten’, het centrale koppelvlak met het internet, is dan uitgebreid. Maar er wordt op meer fronten aan Internet Op De Legering gewerkt (IODL). Aan de ‘achterkant’ verbetert een team van het Joint IV Commando/OPS de algemene prestaties van IODL. Behalve de al genoemde verdeling van de bandbreedte, gaat het om de vervanging van de verouderde centrale apparatuur bij de datacenters die de toegenomen bandbreedte niet aankan.

Dat heeft ook gevolgen voor wat het projectteam ‘het midden’ noemt. De aansluiting van de legeringsgebouwen behoeft natuurlijk ook een upgrade door de toegenomen stroom internetverkeer. Het is de bedoeling dat de oude koperdraden die er nog liggen uiteindelijk worden vervangen door glasvezel. In de tussentijd is er een experiment gaande met een internetverbinding via de straalzender op enkele kazernes.

Projectleider Maurice Luchtmeijer van het IT-bedrijf van Defensie, JIVC, begeleidt de vervanging van de verouderde access points.

Vooruitgang

Aan Maurice Luchtmeijer van JIVC, hét IT-bedrijf van Defensie, de dankbare taak om de vervanging van de ‘voorkant’ te begeleiden: de vervanging van de ‘pre-historische’ access points. “De kazerne in Oirschot is 1 van de eerste locaties die we onder handen hebben genomen”, vertelt hij. “Voorheen regende het soms klachten over de slechte verbindingen. De problemen zijn inmiddels teruggebracht tot bijna nul. Dan mag je zeggen dat er concrete vooruitgang is geboekt.”

Een vordering die overigens niet lastig is te verklaren. Tussen 2006 en 2018 zijn er op technologisch gebied enorme stappen gemaakt en daar worden nu de vruchten van geplukt. Luchtmeijer: “We kunnen de nieuwe apparatuur op afstand monitoren. Wanneer er een storing optreedt, krijgen we daarvan een melding. Dan kunnen we direct actie ondernemen. Voorheen moest er eerst door iemand een incident worden gemeld. Daarvan zijn we nu niet meer afhankelijk.”

Gamen op de kamer gaat nog niet lukken.

Afgerond

Bij het grootschalige ‘project IODL’ is behalve JIVC ook installatiebedrijf SPIE Nederland betrokken. Een team van 3 monteurs trekt gewapend met splinternieuwe apparatuur kriskras het land door. Daaraan wordt binnenkort een 2e team toegevoegd om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden voor het eind van het jaar helemaal zijn afgerond.

Luchtmeijer is tevreden. “Vanuit het project gezien gaat alles goed. De vervanging, verbeterde dekking, het loopt allemaal. Onze verwachting is dat we eind 2018 alle access points hebben vervangen en dat de ‘achterkant’ dit tegen die tijd ook allemaal kan opvangen. Hiervoor liggen we momenteel goed op schema.”

Dankzij de nieuwe apparatuur is het aantal klachten over verstoringen drastisch teruggedrongen.

Hotel

De hamvraag is dan natuurlijk: is het internet straks ook sneller? “Voor de meeste gebruikers wel”, zegt Luchtmeijer. Hij vergelijkt de internetverbinding op kazernes met wifi in een hotel. “Onze inzet is om alle gebruikers van Internet Op De Legering voldoende kwaliteit te bieden. Ze moeten natuurlijk gewoon kunnen surfen en mailen, maar ook cursussen volgen en contact onderhouden met thuis. Nu kun je ook videostreams in redelijk tot goede kwaliteit - tot maximaal HD - kijken. Dat basisniveau werd nauwelijks gehaald.”