Tekst Evert Brouwer
Foto Valerie Kuypers

Alleen het zand en de brandende zon in je gezicht ontbreken. Voor de rest is het alsof je echt rondloopt in de straten van het Malinese Gao, waar je over een paar weken op uitzending bent. Tijdens de Landmachtdagen is het nieuwe, virtuele trainingssysteem SUIT gepresenteerd in het Nationaal Militair Museum.

Directeur van het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC) Ron Kolkman droeg deze Small Unit Immersive Trainer over aan commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen. Het systeem stelt gebruikers in staat om optreden in verstedelijkt gebied en het uitschakelen van terroristen, virtueel te trainen. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld panden zuiveren en gijzelaars uit een woning bevrijden.

Brainstormen

Dit innovatieve product is het resultaat van het werk van het projectteam van JIVC. Aan de invoering is jaren voorafgegaan van brainstormen, ontwikkelen en afstemmen met (special forces)-gebruikers en de Defensie Materieel Organisatie. Daarna uiteindelijk de productie  door Re-Lion.

Directeur van het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC) Ron Kolkman (links) droeg deze Small Unit Immersive Trainer over aan commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen.

SUIT is een simulatiesysteem waarbij militairen zich volledig in een operatiegebied wanen. In een exacte kopie van de werkelijkheid kunnen ze acties oefenen. Het systeem is vooral geschikt om procedures en communicatie te trainen tijdens optreden in verstedelijkt gebied en bij antiterrorismeacties.

Gijzelingssituatie

Stel je een gijzelingssituatie in een industrieel complex voor. Het betreffende bedrijf zorgt voor plattegronden en andere informatie die snel is in te voeren. Special operations forces hebben zo de mogelijkheid om in een exacte kopie van de locatie verschillende bevrijdingsopties te oefenen. Zo bepalen ze welke het beste werkt en komen ze minder voor verrassingen te staan. 

Joystick

Sensoren op lichaamsdelen en voorwerpen maken de mens bij dit systeem tot joystick. Een global positioning system (GPS) bepaalt nauwkeurig iemands positie. Naast het hoofdwapen Colt C7/C8 of de HK416 zijn ook het Glock-handvuurwapen, flashbangs en granaten beschikbaar. Maximaal 12 militairen lopen gelijktijdig met een virtual reality-bril in een lege ruimte met een vlakke vloer. In de huidige versie is het overdekte trainingsveld niet groter dan 30m2. 

Terugkijken

Het trainingsrendement is groot. Zonder bijvoorbeeld onnodig munitie te gebruiken, experimenteren militairen met nieuwe ideeën. Onbeperkt herhalen van acties is mogelijk en ook de in te voeren oefenvariabelen zijn eindeloos. Instructeurs kijken mee en kunnen scenario’s tijdens de uitvoering aanpassen. Beelden tijdens en na acties geven schootslijnen en zichtvelden van elke afzonderlijke speler. 

Het systeem is met het Nederlands bedrijfsleven ontwikkeld en draagt bij aan de innovatieve en economische kracht van Nederland. Het Korps Commandotroepen, andere gespecialiseerde landmachteenheden en de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee gaan aan de slag met SUIT.

http://www.nu.nl/132450/video/leger-gaat-soldaten-met-virtual-reality-trainen.htm