03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort 1

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

IT op de schop

De IT bij Defensie gaat op de schop. Het komende jaar werken 2 marktpartijen samen met IT-specialisten van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) een plan uit voor nieuwe, moderne IT-systemen.

Het programma, Grensverleggende IT (GrIT) geheten, gaat over de levering van een complete set van middelen en diensten voor IT-infrastructuur, -beveiliging en -management. Bijzonder is dat Defensie samen met marktpartijen gaat bouwen, programmeren en beheren. Via het nieuwe samenwerkingsverband wil het ministerie de kennis van de markt zo goed mogelijk inzetten in de militaire omgeving.

De komende 12 maanden staan in het teken van gesprekken tussen Defensie en de IT-bedrijven. Na een offerte valt het besluit wie de opdracht krijgt.

Streepje

Raven gepresenteerd

Tijdens de Landmachtdagen presenteerde DMO voor het eerst de Raven DDL aan het Nederlandse publiek. 

De eerste 6 systemen zijn geleverd.  Binnenkort begint de opleiding en training van nieuwe gebruikers. DMO heeft 48 Ravens DDL aangeschaft met 26 bedieningspanelen, ook wel Grond Controle Station genoemd.  Een systeem bestaat uit 2 Raven drones, een grondstation met missieplanner. Het vliegtuig heeft een massa van 2,3 kilo, een reikwijdte van meer dan 10 kilometer, gekoppeld aan een vliegduur van meer dan 1 uur op 1 batterij.

Lees hier meer over de Raven en andere drones. (verwijzing naar MG03-04)

Streepje

FDB vervangt

Het Facilitair Bedrijf Defensie (FBD) vervangt nu ook de basis ICT-middelen op de werkplek. Zo levert het FBD voortaan beeldschermen, Thin Clients, de benodigde kabels, toetsenborden en muizen als deze kapot zijn. Daarmee is de integrale dienstverlening door het Servicepunt weer een stap dichterbij.

Door te bundelen ontstaat uiteindelijk 1 aanspreekpunt voor alle facilitaire diensten. Dit is makkelijk en duidelijk voor de gebruikers. De volgende stap is het onderbrengen van onder meer mobiele telefoons en voorzieningen als kabels, cardreaders en USB-sticks bij het FBD.

Het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC) is nog altijd verantwoordelijk voor werkplek gebonden-ICT, maar het FBD voert uit. Ook blijft JIVC verantwoordelijk voor de bevoorrading van ICT-middelen aan de logistieke punten van het FBD. Daarom ontving commandant Divisie Facilitair en Logistiek brigadegeneraal Ronald Harmsma vandaag een Thin Client-computer uit handen van directeur JIVC Ron Kolkman.

Streepje

Auf Deutsch

Militairen van de Duitse leger IT-organisatie (BwCISCOM) hebben een kijkje genomen bij het Joint IV Commando en Operaties in Amersfoort. De gasten kregen er presentaties over beide organisaties. Ook bekeken ze bij SATS de systemen Elias- en Titaan-systemen
Directeur Ron Kolkman "Samenwerking met Defensie IT partners uit andere landen is voor ons belangrijk. We werken samen met de Duitsers op vele gebieden, zowel in Nederland, als op missie. Interoperabiliteit is dan van groot belang. Onze systemen moeten op elkaar aansluiten. Tijdens dit bezoek leiden we onze Duitse collega's rond en halen we de banden nog nauwer aan."

Streepje

Studiedag AUV

België en Nederland willen gemeenschappelijk hun mijnenbestrijdingscapaciteit vernieuwen. De keuzes die moeten worden gemaakt en de rol van Autonomous Underwater Vehicles (AUV) daarin stonden centraal tijdens de tweede studiedag over AUV in Den Helder. Het symposium werd bezocht door vertegenwoordigers van de Belgische en de Nederlandse marine, DMO en onderzoeksinstituten TNO en Marin.

Gerenommeerd onderzoeker en toonaangevend adviseur op het gebied van defensie en veiligheid, dr. Heiko Borchert, sprak over het belang van AUV's. Hij schetste niet alleen de huidige ontwikkelingen, maar sprak ook zijn toekomstverwachtingen uit. 

Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Rob Kramer benadrukte tijdens het symposium dat er ook in de toekomst grote behoefte blijft bestaan aan mijnenbestrijdingscapaciteit. "De mijnendienst en de DDG zijn randvoorwaarden voor het optreden van de rest van de marine. Mijnen blijven, ook in de toekomst, het middel voor landen die een manier zoeken om de westerse leefwijze en de westerse economie te bedreigen."

Streepje