13

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

In 't kort 2

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Nieuwe trainer

De Nederlands-Belgische Operationele School  (NLBEOPS) heeft een nieuwe simulator voor de Walrusklasse. De Piet de Jong Guardion Submarine Trainer (GST) is vernoemd naar de oud-commandant van de O24 en voormalig minister-president De Jong.

NLBEOPS gebruikt de nieuwe GST voor initiële opleidingen, teamtrainingen en trainingen van complete onderzeebootbemanningen. Bijzonder aan de GST is dat bijna alle simulaties bij het Joint IV Commando en de Directie Materiele Instandhouding van de marine zijn gemaakt.

Meer over de Piet de Jong-simulator in onze e-zines Alle Hens (verschijnt naar verwachting op 12 juli) en de Materieelgezien van half augustus.

Streepje

Nieuwe directeur

Kolonel Denny Traas is vanaf maandag 3 juli de nieuwe Directeur Wapensystemen en Bedrijven bij de Defensie Materieel Organisatie.

De huidige commandant van de Vliegbasis Leeuwarden volgt in de rang van commodore Richard Laurijssen op.

Traas begon zijn carrière in 1986 bij het Korps Mariniers. In 1991 maakte hij de overstap naar de Luchtmacht. Als hoofd Afdeling Luchtoptreden was Traas nauw betrokken bij de besluitvorming over de vervanging van de F-16 en de Werkgroep Doorontwikkeling Krijgsmacht. Hij heeft een Master Political Science.

Commodore Laurijssen wordt Directeur Materiële Instandhouding tevens commandant van het Logistiek Centrum Woensdrecht. Hij werkte sinds maart 2014 bij de Defensie Materieel Organisatie. Laurijssen begon als souschef Wapensystemen, later werd die functie omgevormd tot zijn huidige functie, directeur Wapensystemen en Bedrijven.

Streepje

Helikopterstuk

Nederland en Groot-Brittannië hebben de samenwerking voor de Chinook- en Apache-helikopters nieuw leven in geblazen. Hiervoor heeft vice-admiraal Arie-Jan de Waard als National Armament Director zijn handtekening gezet onder de Anglo – Dutch Helicopter Memorandum of Understanding (MOU). Namens Groot-Brittannië tekende zijn collega Tony Douglas.

De overeenkomst is getekend tijdens de CEO-meeting in Baltimore (USA). Direct na de aanschaf van de Apache in 1996 werkten Nederland en Groot-Brittannië ook al samen. Dat verminderde, vooral door de grote verschillen tussen de configuratie en de aanpak van het wapensysteem-management in beide landen.

Streepje

Meer voor munitie

Het Defensie Munitiebedrijf krijgt er tot 2021 jaarlijks z’n 20 miljoen euro bij. De financiering maakt deel uit van het pakket maatregelen om de basisgereedheid weer op peil te brengen. Deze week bezocht Minister Jeanine Hennis-Plasschaert het complex in Veenhuizen.

Het Defensie Munitiebedrijf beheert ongeveer 500 verschillende munitieartikelen. Het bedrijf zorgt voor inkoop, opslag, distributie, normstelling en test munitie. Het Defensie Munitiebedrijf telt bijna 275 werknemers. Deze burgers en militairen zijn niet alleen te vinden in Veenhuizen, maar ook in onder meer Utrecht en ’t Harde. De meeste munitie ligt opgeslagen in het meer dan 200 bunkers tellende complex in Veenhuizen, het grootste in West-Europa. 

Streepje