Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Army kiest P320

101 Airborne Division is de eerste eenheid die nog dit jaar wordt uitgerust met de Sig Sauer 320. Dit handvuurwapen is na veel gesteggel de opvolger van de M9 Baretta, die bijna 35 jaar dienst deed in de Amerikaanse krijgsmacht. Met het 10-jarig contract is zo’n 550 miljoen euro gemoeid. Daarvoor levert het Duitse bedrijf vooralsnog 250.000, modulair aan te passen exemplaren.

De Sig Sauer P320 is een veelzijdig wapen, dat zowel raad weet met .357 SIG- als de .40 Smith and Westonpatronen. De Amerikanen kozen echter voor de 9mm variant.

Turkse trainer

Tusas Turkish Aerospace Industries gaat 12 Hurkus-C toestellen bouwen en verder ontwikkelen voor de Turkse luchtmacht. Er is meteen een optie genomen op nog eens een dozijn van deze toestellen, inclusief bewapening.

De Hurkus had al een beproeving met het afschieten van de L-UMTAS anti-tankraket, die oorspronkelijk is bedoeld als wapen onder de T-129 aanvalshelikopter.

Deense dreun

Het Franse Nexter heeft een contract getekend met de Deense krijgsmacht voor de levering van 15 Caesar 155mm vuurmonden, met nog een optie op 6 extra voor de Deense artillerie. Er is een bedrag van circa 40 miljoen euro mee gemoeid.

De nieuwe Deens versie is gebouwd op een 8x8 wielvoertuig. Het geschut deed binnen het Franse artilleriekorps ‘Wagram’  al ervaring op in Afghanistan en Mali. Volgens de producent biedt de Deense variant meer mobiliteit in het terrein.

https://www.youtube.com/watch?v=HozO3DN66Xw

Saabsub

Saab heeft een gemoderniseerde A26 onderzeeboot gepresenteerd met een verticale lanceerinrichting voor zijn kruisraketten. Het model was te zien tijdens de Defensiebeurs IMTEX in Singapore. Het is voor het eerst dat een dergelijk systeem op een conventionele onderzeeboot is geïnstalleerd. De installatie zorgt ervoor dat de boot zo’n 10 meter langer is en 400 tot 500 ton meer waterverplaatsing kent dan de gewone A26. 

Grip op Gripen

Ook in het luchtruim spreekt Zweden een woordje mee. Botswana, Bulgarije  en Slowakije zijn bij hun zoektocht naar een jachtvliegtuig in de markt voor de Saab Gripen C/D.

In deze rubriek meldden we al eerder dat Bulgarije het Zweedse alternatief als belangrijkste kandidaat ziet als opvolger van de sterk verouderde MiG-29’s. Saab heeft beloofd de productietijd voor de C/D te verkorten, mochten de landen besluiten dit type te kopen. De fabriek staat ondertussen niet stil met orders voor het E/F-model uit Brazilië en eigen land.

Chinese spion

De Shaanxi KJ-500, zo heet de nieuwste ‘spion’ die China de lucht in kan sturen. De turboprop is een airborne early warning and control aircraft (AWACS). Het toestel is gebaseerd op het Y8 transporttoestel, net als de ZDK-03 die de Chinezen aan Pakistan leverden. De KJ-500 heeft een veel modernere, in eigen land ontwikkelde radar die op grote afstand tot zo’n 100 voertuigen in 1 keer kan volgen. Het toestel is vooral bedoeld om grondtroepen te ondersteunen met informatie.

Piranha voor Pagaso

Spanje wil 348 ‘Piranha 5’ 8x8 gepantserde gevechtsvoertuigen kopen. Het gaat om een opdracht waarvoor General Dynamics European Land Systems (GDELS) uiteindelijk wellicht 1000 voertuigen mag leveren. In eerste instantie betaalt de Spaanse Defensie 3,8 miljard euro voor de aanschaf, het onderhoud en de modernisering van de pantserwagens. Het gaat om een periode van 30 jaar. De Piranha vervangt de Pegaso BMR, die in totaal 40 jaar in gebruik was bij de Spaanse landmacht.