Tekst Evert Brouwer
Foto Phil Nijhuis

Simulator voor snelle bootjes

De instructeurs en adspirant piloten voor de Fast Raiding Interception and Special Forces Craft (FRISC) kunnen de komende maanden los op de nagelnieuwe simulator voor dit type vaartuig. 

Marine en landmacht hebben in totaal 52 FRISC's. Het varen met de snelle scheepjes is fysiek en mentaal zwaar voor gebruikers en materieel. Daarom is de Fast Small Ship Simulator ontworpen.

De FSSS staat voor tests op Bereneiland in Den Helder.

Onderhoud

De simulator heeft tot begin volgend jaar een plek bij de loodsen op Bereneiland in Den Helder. Dat is de plek waar ook de echte FRISC’s onderhoud krijgen. Er is een speciale behuizing gebouwd voor de simulator, die bestaat uit een PC-kabinet, simulatorruimte, instructeursstation en een ruimte voor de nabeschouwing (after action review). 

Na een paar minuten in de simulator ben je al echt op zee. Alleen zonder nat te worden.

Kantelen

“Er waren een paar spannende momenten bij het uitladen en verplaatsen naar de ruimte, waarbij de simulator door zijn hoge zwaartepunt dreigde te kantelen. Maar gelukkig ging alles goed”, meldt projectleider namens DMO Karin van Bodegraven. “Nu kunnen we beginnen met de validatie. Hierbij onderzoeken we in hoeverre de simulator voldoet aan de eisen en wensen van Defensie voor opleiding en training.”

Eerste luitenant der mariniers Johan van Ingen is aan boord gestapt.

Positief

De simulator wordt maximaal ingezet bij de opleidingen. Daarvoor zijn 6 instructeurs van het Commando Zeestrijdkrachten opgeleid. “Als de uitkomst van dit onderzoek positief is bekijken CZSK en DMO hoeveel van deze simulatoren Defensie nodig heeft”, aldus Van Bodegraven.

Overleg over de werking van de Fast Small Ship Simulator.

Passende plek

Het gaat immers nog steeds om een testfase van de FSSS-simulator. Het prototype is een goed voorbeeld van de samenwerking in de zogenoemde gouden driehoek. Onderzoeksinstituut Marin is eigenaar en bouwt de simulator, samen met consortiumpartners Cruden E2M Technologies en TreeC Technologies. De afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatoren (KIXS, onderdeel van het Joint Informatievoorzieningscommando, JIVC) begeleidt het geheel. De financiering komt vanuit de commissie Defensie Materieelontwikkeling (CODEMO), een samenwerking tussen Defensie-industrie, politiek en Defensie.