05

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 05

Simulatie moet je beleven

Tekst Evert Brouwer
Foto Korporaal Jasper Verolme

ITEC strijkt neer in Rotterdam

Met een grote virtual-realitybril op zijn hoofd grijpt Rombout Karelse een keer niet in het luchtledige. Hij ziet en pakt de 60 millimeter mortier die daadwerkelijk  voor hem ligt en 'zet' het wapen 'op' in de virtuele wereld achter zijn brillenglazen. “Het is de bedoeling dat de mortieristen hiermee alle noodzakelijke handelingen voor hun vak kunnen verrichten. Ook vuren, maar dat dan wel gesimuleerd. Deze simulator met look&feel kan een geweldig lesmiddel zijn”, meldt de innovatiemanager van de Defensie Materieel Organisatie.

De nieuwste simulatiesnufjes waren te zien en te beleven tijdens ITEC, de grootste beurs op dit gebied. Dit tot groot genoegen van de commandant van het Simulatiecentrum Landoptreden, luitenant-kolonel Hans van der Linden. “We hebben hier alles bij elkaar, met een stevige brug naar de kennisinstituten en de industrie. Je kunt hier niet alleen naar simulatoren kijken, je moet het beleven.”

De simulator is inmiddels veel meer dan een hulpmiddel bij de opleiding van lopend, rijdend, schietend of vliegend personeel. “We kunnen nu al in grote verbanden live trainingen uitvoeren. Een volgende stap is dat we simulatie kunnen inzetten in missiegebieden: deployable simulatoren”, mijmert hij.

Samen

De echte en de virtuele wereld kwamen dus samen op deze 'beurs', waar militairen, industrie en kennisinstituten elkaar treffen om nieuwtjes te zien en te bespreken op simulatiegebied. Voor het eerst in 10 jaar landde ITEC in Nederland. Vandaar dat een Nederlands paviljoen de entree in Ahoy Rotterdam vormde. Marine, marechaussee en land- en luchtmacht vormden één geheel met industriële partners als Re-Lion, de leverancier van het pas gepresenteerde SUIT-systeem, en kennispartner TNO. 

Bril

Defensie gebruikt simulatoren intussen op uitgebreide schaal. Dat gebeurt in zowel de opleiding als de training bij alle operationele commando's. Zo opende het Commando Luchtstrijdkrachten eind vorig jaar een heus simulatiecentrum op de Vliegbasis Gilze-Rijen, kun je de meeste voertuigen van het Commando Landstrijdkrachten onder een dak 'besturen' en is het met een speciale bril mogelijk aan de wal een marineschip te ontdekken.

Volgen

Deze ervaring in de virtuele wereld wordt inmiddels gebruikt naast augmented reality (computergestuurde toevoegingen aan de realiteit) en mixed reality, waarbij de gebruikers in de echte en de virtuele wereld door elkaar lopen. "Als krijgsmachtdelen vinden we elkaar steeds beter bij het bedenken, ontwerpen, bestellen en gebruiken van simulatoren", stelt Van  der Linden. "We staan aan het begin van weer nieuwe mogelijkheden die we als Defensie zeker zullen volgen."