10

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 04

‘Weg van platgetreden paden’

Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoor Maartje Roos/Peter van der Ree (video)

Symposium Sociale Innovatie

“De medewerkers bij Defensie, en dus ook DMO, moeten aan de slag om in een onzekere en snel veranderende omgeving anders te denken, anders met elkaar samen te werken, bereid zijn te veranderen en van platgetreden paden af te gaan.”

Die boodschap gaf vice-admiraal Arie Jan de Waard zijn gehoor mee tijdens de Sociale Innovatiedag in Oirschot. De Defensie Materieel Organisatie, het Commando Luchtstrijdkrachten en de Hoofddirectie Bedrijfsvoering (HDBV) hadden hiervan de regie in handen. “Het gaat dus niet alleen om nieuwe technologiën, met soms donkere randjes. De relevantie van een organisatie wordt voor 75% bepaald door sociale innovatie en slechts 25% door technologische innovatie. De sleutel tot innoveren ligt dus bij onze mensen.”

Ruim 400 medewerkers vanuit alle Defensie-onderdelen bezochten het Symposium in de bioscoopzaal van de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Sociale innovatie gaat over wie je bent, met al je talenten en eigenaardigheden, en hoe je je zo kunt inzetten dat de organisatie innoveert en profiteert.
Met Buzzmaster, een interactief systeem waarmee iedereen in real time via zijn telefoon vragen kan beantwoorden, werden alle bezoekers gedurende de gehele dag uitgenodigd om vragen te beantwoorden en feedback te geven. Op de vraag ‘ hoe innovatief vind je jezelf?’ antwoordde 55 procent zichzelf redelijk innovatief te vinden. Defensie als geheel kreeg een magere 5,2 voor de mate van innovatie.
Michiel Hesseling, die bekend staat als de man die organisaties in beweging krijgt, liet bolletjes wol door de zaal werpen. Al die lijntjes die ontstaan laten zien dat je elkaar moet opzoeken, elkaar moet versterken en kennis moet uitwisselen. “Voel de verbinding. Stap op elkaar af en deel je kennis, je talent en deel je ervaring.”
Brigadegeneraal-arts Johan de Graaf hield een sterk en eerlijk verhaal. “Onze uitdaging is om mensen sterker te maken, beter uit te rusten om die uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Je zou moeten groeien van stress en prikkels zoals een spier na lichte overbelasting. Het vereist samenwerking en continue dialoog van maatschappij, organisatie en de individuele medewerker.”
Hoofddirecteur Bedrijfsvoering schout-bij-nacht Maarten Tossings vroeg iedereen eens in een ander bedrijf te kijken. “Zet de luiken open”. Sommige punten van sociale innovatie zijn niet overal inzetbaar. “Als je tijdens een missie onder vuur ligt, kun je moeilijk in werkoverleg gaan.”
Als iemand de woorden van SBN Tossings kan bevestigen, is dat kolonel Jelte Groen. De commandant van het Korps Commandotroepen constateerde dat het KCT al aan sociale innovatie deed voordat de term ontstond. “We stimuleren en enthousiasmeren onze militairen in zelfsturing. Het komt bij ons voort uit noodzaak. Onze mensen moeten zelfstandig in een missie kunnen opereren en beslissingen durven nemen.”