Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Toekomst

Het US Defense Advanced Research Projects Agency gaat op zoek naar het beste wielvoertuig van de toekomst. 8 bedrijven doen mee in het Ground X-Vehicle Technology (GXV-T)-programma. Het moet een kleine en wendbare auto zijn die onder extreme omstandigheden goed kan opereren. De Amerikaanse landmacht en het US Marine Corps hebben hun interesse getoond. Kijk hier voor een impressie van de verwachtingen

https://www.youtube.com/watch?v=OWllcHcn8z8

Hondenbaan

Misschien dat de Amerikanen een kijkje kunnen nemen bij General Robotics Ltd in Israël. Dat bedrijf brengt de Dogo op de markt, een 11 kilo wegend, van afstand bestuurbaar, voertuig. Het wagentje heeft 360 graden dag- en nachtzicht en een pistool aan boord. Wat de Dogo allemaal kan? Dat zie je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=CYMtX3E-Lgs

Verder ‘down under’

De Australische marine heeft maar liefst 12 onderzeeboten besteld in Frankrijk die de 6 subs van de Collinsklasse vervangen. Er is in totaal een bedrag van 50 miljard Australische dollars voor gereserveerd. Het project moet rond 2030 compleet zijn.

De Fransen mogen dan de basis leggen, de bewapening en het geïntegreerde gevechtssytseem (combat management system) komt uit de Verenigde Staten. Het betreft  het  AN/BYG-1 systeem, in combinatie met de Australisch-Amerikaanse zwaargewicht torpedo, de Mark-48.

De onderzeeboten van de Collinsklasse zijn tussen 1983 en 2003 in dienst genomen.

Russische tuinman

Het Russische leger heeft net 2 nieuwe voertuigen voor de infanterie gepresenteerd. Het gaat om de BMD-4M ‘Sadov Nitsa’ (tuinman) en de BTR-MDM ‘Rakushka’ (schelp). De eerste is een infanterie gevechtsvoertuig, de BTR betreft een gepantserde personeelswagen. Beide zijn bedoeld voor de luchtlandingstroepen en dus door de lucht te vervoeren. Kijk hier

https://www.youtube.com/watch?v=A-NXEksMDbE 

en 

https://www.youtube.com/watch?v=NGh_RaXLmi0

In de olie

Koeweit heeft na enig uitstel alsnog 28 Eurofighter ‘Typhoons’ besteld. Het oliestaatje krijgt 22 eenzitters en 6 tweezitters van de derde generatie. De toestellen zijn bij levering voorzien van de nieuwste elektronisch gescande radar, die in ontwikkeling is bij het EuroRADAR consortium.