Tekst Eerste luitenant Wouter Helders
Foto John van Helvert (MCD)
Vanuit Den Helder oefenen met een vlootverband op zee en omgekeerd. Het kan vanaf volgende week met de 9 simulatoren die staan opgesteld bij de Nederlands-Belgische Operationele School (NLBEOps). Ze bootsen commandocentrales van de Nederlandse en Belgische oppervlakteschepen en onderzeeboten na. Leren varen vanaf de wal dus. “En dat met 9 gesimuleerde schepen tegelijk. Het kan allemaal”, legt Martin van Egmond, projectmanager bij Joint IV Commando (DMO/JIVC), uit.
De grens tussen oefenen in de echte wereld en trainen in een virtuele omgeving is steeds verder aan het vervagen. De wens om zuinig om te springen met ‘capaciteit’ en de technische vooruitgang maken het allemaal mogelijk. De nieuwe Combat Management System Trainer Faciliteiten maken het gemakkelijker voor de Koninklijke Marine om de inzetbaarheid van het personeel op peil te houden. Om iedereen geoefend en gecertificeerd te krijgen of te houden had NLBEops behoefte aan nieuwe simulatoren (‘trainers’) voor commandocentrales. Dat had onder meer te maken met de instroom van de patrouilleschepen. “Wij hebben de operationale school op haar wenken bediend”, vindt Van Egmond.
Wieg
Van Egmond stond samen met Bert van der Hulst (software engineer bij JIVC) en Dennis van den Hoef, projectleider bij de Directie Materiële Instandhouding van het Commando Zeestrijdkrachten, aan de wieg van de 9 gloednieuwe Guardion CommandoCentrale Trainers. Na een kleine 5 jaar hard werken staat er ook wat. “We hebben alles uit de kast getrokken om het oefenen in de ‘trainers’ zo echt mogelijk te maken”, weet Van den Hoef.
Dreigingen
Door het gebruik van slimme software en techniek zijn alle commodocentrales en Combat Management Systemen van Nederlandse en Belgische schepen beschikbaar. Via touchscreens zijn de besturingsknoppen nagebootst. Ook de communicatiesystemen werken perfect. “Door de trainers te koppelen is het mogelijk met 9 ‘schepen’ tegelijkertijd te oefenen”, licht Van Egmond toe. “Alle ‘crews’ oefenen dan in dezelfde virtuele wereld en krijgen te maken met dezelfde dreigingen en ontwikkelingen.”
Neusje
Iedereen kan met de trainers uit de voeten, denkt Van der Hulst: “Van matroos tot commandant”. En niet alleen de Nederlanders en Belgen maken dankbaar gebruik van de faciliteiten. Van der Hulst legt uit: “Via een netwerk kun je de simulatoren koppelen aan echte schepen van onze vloot. Zo kunnen die meedoen met een training in dezelfde virtuele wereld. Ook andere trainers, waar ook ter wereld kunnen in theorie gekoppeld worden aan het netwerk. Dat maakt het in onze ogen tot het neusje van de zalm. Het is nu aan de gebruikers om te bepalen of we geslaagd zijn.”