05

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

Trainingscentrum kunstwerk van DMO

Tekst Tweede luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Valerie Kuypers

Een metrostation, winkelstraat, pinautomaat en een spoedeisende hulp. De Van Brederodekazerne in Vught heeft er een aantal nieuwe voorzieningen bij. Hoewel het er allemaal realistisch uitziet, is dit een stukje dorp dat alleen maar tot leven komt tijdens gesimuleerde incidenten en rampen. Welkom op het Nationaal Trainingcentrum (NTC).

Het NTC is een oefenfaciliteit waar civiele hulpverleners en defensiepersoneel gezamenlijk hun CBRN-inzet (chemisch, biologisch, radiologisch/nucleair) kunnen trainen.

“Een aantal jaar geleden begonnen met we met een paar schetsjes. Inmiddels staat er een kant-en-klare oefenfaciliteit die op 27 november opent. Als DMO kijken we dan ook terug op een project dat bijzonder goed geslaagd is”, zegt projectmanager NTC, majoor Max Foppen van DMO.

Voor hulpverleners is het belangrijk dat er zo realistisch mogelijk geoefend wordt. In het verleden was daar niet altijd de mogelijkheid voor. “Als DMO hebben we nauw contact gehad met de vertegenwoordigers van onze civiele hulpverleningspartners over de aanschaf van spullen. Tot in detail is alles doorgesproken om een oefenlocatie te creëren waar iedereen iets aan heeft”, vertelt Foppen. 

Een dorp dat tot leven komt tijdens gesimuleerde rampen

Inrichting

Door de vele brainstormsessies is uiteindelijk ook het idee geboren van een metrostation op de oefenlocatie. “Er bleek behoefte aan CBRN-trainingen in afgesloten ruimtes. Doordat hulpverleners en defensiepersoneel afhankelijk waren van civiele voorzieningen, konden ze beperkt in een echt metrostation oefenen”, zegt de projectmanager. Nu het NTC zelf een station met rijtuigen bezit, kan er zo vaak als nodig in getraind worden. De blauwdruk van het metrostation is door de gemeente Amsterdam geleverd en het Rotterdamse vervoersbedrijf RET heeft de metrostellen geleverd. DMO heeft letterlijk en figuurlijk stad en land afgelopen om het NTC in te richten. 

x

Opgezette dieren

Hoewel Nederland ook andere trainingsfaciliteiten heeft, onderscheidt het NTC zich omdat er zowel ‘live’ en op korte termijn virtueel getraind kan worden.“Je kan het zo gek niet bedenken of het staat hier op het terrein. Ingestorte bebouwing, een pinautomaat, een complete winkelstraat en ga zo maar door. Letterlijk iedere scenario kan hier geoefend worden. Maar los van het materieel hebben we ook een voorraad opgezette dieren en zijn er mogelijkheden acteurs in te zetten. Aan alles is gedacht”, zegt Foppen. 

Betrokkenheid civiele hulpverleners noodzakelijk voor slagen project

Kennis delen

Dirk de Vries van de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR), de instantie die de geneeskundige hulpverlening tijdens rampen en grote ongevallen coördineert, is blij met de komst van het NTC. “Door civiele hulpverleners en defensiepersoneel samen te laten oefenen, ontstaat er ook onderlinge kennisoverdracht. Defensie beschikt over specifieke kennis waar hulpverleners veel aan hebben. Die kennisuitwisseling komt ten goede aan slachtoffers op het moment dat er een ramp plaatsvindt. Uit mijn achterban hoor ik veel positieve geluiden over de oprichting van het NTC. Het is precies datgene wat nodig is om betere hulpverlening te bieden.” 

Groot project

Voor Foppen is het nog een kwestie van de puntjes op de i zetten. “Alles staat momenteel en het materieel is klaar om gebruikt te worden. Voor DMO was dit een breed project, omdat het we met verschillende inkopers bezig waren. Maar als ik zo om me heen kijk, ben ik bijzonder trots op hoe het uiteindelijk geworden is.”