08

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

Schip van de toekomst komt steeds dichterbij

Tekst Tweede luitenant Rosalien van Damme
Foto Archief

Hoe zien Nederlandse marineschepen er in de toekomst uit? Futuristische beelden schieten voorbij als kapitein-luitenant ter zee Jos Schreurs vertelt over zijn project manning and automation. 

De projectleider van de Defensie Materieel Organisatie staat aan het hoofd van een denktank die nieuwe manieren verzint om de bedrijfsvoering aan boord van schepen nog efficiënter te maken. Een succesverhaal, want deze projectgroep levert nu al bruikbare producten voor de huidige vloot.

De wirwar aan verschillende informatiesystemen maakt de bedrijfsvoering op schepen soms onoverzichtelijk en complex. Manning and automation werkt aan scheepsklasse onafhankelijke oplossingen. De inzetbaarheid van systemen is zo in een oogopslag zichtbaar voor het personeel.

In kaart

De nieuwste aanwinst van manning and automation zijn gedigitaliseerde plotborden op schepen, waardoor branden en lekkages snel en overzichtelijk in kaart worden gebracht. Voorheen werd dat op kartonnen borden bijgehouden die overal in het schip stonden opgesteld. “Het is belangrijk dat het commandocentrum zo snel mogelijk een goed overzicht heeft van de situatie, zeker onder operationele omstandigheden”, legt Schreurs uit. Het werken met verschillende borden kan dan tot misverstanden en dus fouten leiden. “De nieuwe gedigitaliseerde plotborden scheppen duidelijkheid bij een calamiteit.”

De projectleider ziet nog veel meer mogelijkheden om de bedrijfsvoering aan boord van de schepen overzichtelijker en efficiënter te maken. “Om  een eenduidig beeld op te bouwen, is nu veel man-tot-man-communicatie nodig en dat kunnen wij in de toekomst vereenvoudigen.”

x

Aanpassen

Nog geen 3 jaar geleden dreigde het project met gedigitaliseerde plotborden te mislukken, vertelt Schreurs. “Technisch werkte het systeem naar behoren, maar de overgang was te groot voor het personeel. Daarom hebben we gekozen voor een stapsgewijze innovatie. Omdat we het systeem in samenwerking met de industrie steeds zelf kunnen aanpassen, ontstaat maatwerk. De bemanningen van de schepen zijn nu dan ook spinnend tevreden.”

Succesproduct

Defensieafdelingen, de Defensie-industrie en kennisinstituten werken hand-in-hand aan manning and automation. Deze zogenoemde gouden driehoek richt zich vooral op een nog betere informatievoorziening aan boord, zodat het personeel haar taken eenvoudiger en sneller kan uitvoeren. De plotborden vormen daarbij zeker niet het enige project. “Dit succesverhaal smaakt naar meer”, zegt Schreurs.