Dit is mijn laatste column in de Materieelgezien. Op 20 oktober draag ik na bijna 8 jaar mijn functie over aan viceadmiraal Matthieu Borsboom. Dit is dus een mooie gelegenheid voor een korte terugblik op die soms nogal bewogen periode.

De DMO bestaat nu bijna 10 jaar en een constante factor in deze nog korte geschiedenis is die van reorganisatie, herstructurering en reducties. Vorig jaar hebben we een zeer ingrijpende reorganisatie doorgevoerd en de voorbereidingen voor de evaluatie daarvan zijn in gang gezet. Hopelijk gaan we nu een stabielere periode in en krijgen we wat ruimte om de grootste knelpunten in onze organisatie op te lossen.

Ondertussen hebben we in al die jaren zo goed en zo kwaad als het kon ons reguliere werk gedaan. Zo hebben we voor vele miljarden aan investeringsprojecten gerealiseerd. We hebben de krijgsmacht voorzien van kleding, munitie en brandstof; veelal op tijd, soms - helaas - op nalevering. Daarnaast hebben we belangrijke stappen voorwaarts gezet bij het wapensysteemmanagement en hebben we ondanks krimpende budgetten de informatievoorziening voor Defensie verzorgd.

Dat we gedurende de vele verbouwingen de winkel open hebben gehouden en in de meeste jaren een normale omzet hebben gehaald is vooral te danken aan uw inzet en betrokkenheid. Bij alle contacten met u en tijdens ieder werkbezoek ben ik altijd getroffen door de professionaliteit, het vakmanschap en het enthousiasme waarmee u uw werk doet. Gaat er dan nooit iets fout? Natuurlijk wel, maar dat kan ook niet anders als er veel werk wordt verzet. Zo lang je er maar van leert. Kan het nog beter? Ja, en dat traject hebben we met de DMO-kernwaarden (SPOOR) ook in gang gezet.

Ik wil u op deze plaats hartelijk danken voor uw inzet en betrokkenheid bij DMO en Defensie. De DMO is een prachtige organisatie met prima mensen, die essentieel ondersteunend werk doen voor de gehele krijgsmacht. Dat zou buiten de DMO ook best nog wat meer erkenning mogen krijgen. Hopelijk krijgt uw nieuwe directeur dat voor elkaar; ik wens viceadmiraal Borsboom daarbij veel succes èn plezier en ik reken en vertrouw op uw steun daarbij.

Nogmaals, dank aan u allen en het ga u en de DMO goed!  

Lex Hendrichs
Directeur DMO