Tekst Jopke Rozenberg-Van Lisdonk
Foto Herman Zonderland
DMO stapt over op Het Nieuwe Werken
De meesten kennen inmiddels de term ‘Het Nieuwe Werken’ (HNW). De hele DMO gaat er vanaf dit najaar stapsgewijs op over. Maar wat houdt het nou precies in? En gaan we er als medewerkers eigenlijk wel op vooruit? Volgens de DMO-raad en het projectteam werken we straks niet alleen efficiënter, maar ook plezieriger. Directeur Materieellogistiek generaal-majoor Peter Dohmen: “Medewerkers krijgen meer vrijheid.”
Efficiënter, plezieriger en vrijer; dat klinkt goed. Bijna te mooi om waar te zijn. De directeur Materieellogistiek legt als vertegenwoordiger van de DMO-raad samen met projectleider Het Nieuwe Werken Daniëlla Jansen uit hoe we er met zijn allen op vooruitgaan. Ervaringsdeskundige John Koper, hoofd afdeling Financial Control van het agentschap IV/ICT, schuift ook aan. Want hoe mooi de theorie vaak ook klinkt, de praktijk is soms weerbarstiger. Of niet?
Tijd- en plaatsonafhankelijk
“Ik zie het zo,” zegt de directeur, “het is raar om stil te blijven staan in een wereld die continu in beweging is. We zijn van productie- naar kennismaatschappij gegaan. Die trend zie ik binnen de DMO ook. Bovendien worden ICT-middelen steeds geavanceerder. Bij deze ontwikkelingen past een andere manier van werken. Een die meer tijd- en plaatsonafhankelijk is.” Niet meer dag in dag uit van negen tot vijf op hetzelfde kantoor dus. “Voorwaarde is dan wel dat we naar een resultaatgerichte werkcultuur gaan, waarin de werknemer de vrijheid, maar ook de verantwoordelijkheid krijgt zijn taken binnen de gestelde termijn te voltooien.”
Moeilijk loslaten
Wordt dat dan geen ‘zooitje ongeregeld’ zou je denken? “Daar moet je als leidinggevende wel voor waken ja”, beaamt Koper. “Ik werk nu zo’n 3 jaar volgens Het Nieuwe Werken-principe en vond dat loslaten in het begin best moeilijk. Het directe zicht op mijn mensen was ik kwijt.”
Maar door de aanwezigheidsafspraken die hij binnen zijn team maakte, zorgde Koper dat de nodige werkoverleggen behouden bleven en de sociale verbinding niet verloren ging. “Je moet een balans vinden in verplichtingen en vrijheden”, stelt de ervaringsdeskundige. “Het Nieuwe Werken is geen recht. Als de dienst het verlangt, draai ik een thuiswerkdag terug. Natuurlijk doe ik dat als het kan in goed overleg.”
Individuele afspraken
Ieder team bepaalt samen de spelregels van onder andere aanwezigheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid. De mogelijkheden en beperkingen liggen voor iedere functiegroep anders. Daarbinnen maken werknemers en leidinggevenden vaak ook nog individuele afspraken. HNW geeft mensen de gelegenheid werk en privé beter op elkaar af te stemmen, maar ook om efficiënter te werken. Dohmen: “Sectie overstijgend werken wordt steeds belangrijker dan de formele organisatiestructuur. Wie zit er voor, achter en naast mij in het proces? Dat zijn niet altijd je directe collega’s. We werken samen in multifunctionele teams, waarin mensen van verschillende afdelingen naar één resultaat toewerken. Door losser met tijd en plaats om te gaan, faciliteer je die samenwerking.”
Workshops
Om iedereen goed te leren omgaan met HNW organiseert de projectgroep workshops. Een gespecialiseerd extern bureau verzorgt ze. De DMO-raad nam de aftrap op 23 september. De directieleden namen de theorie door en maakten werkafspraken met elkaar. Dit doen ze vervolgens ieder ook allemaal met hun eigen team. En zo volgen alle leidinggevenden met hun team een workshop. Projectleider Jansen: “Daarnaast krijgen alle leidinggevenden een training ‘resultaatgericht leidinggeven’. Vooral voor hen vereist het veel aanpassingsvermogen. Als eindverantwoordelijke moeten zij zorgen dat binnen de kaders van HNW de gestelde resultaten behaald worden.” “Daarvoor moet je oog hebben voor iedere individuele werknemer”, vult Koper aan. “Je moet een juiste inschatting kunnen maken van hun taakvolwassenheid en ze daarin vertrouwen.”
HNW los van mogelijke verhuizing naar Kromhoutkazerne
Het Nieuwe Werken (HNW) staat los van een eventuele verhuizing naar de Kromhoutkazerne in Utrecht. “HNW vereist geen speciale locatie”, legt directeur Materieellogistiek uit. “Het is een cultuur- en gedragsverandering in de manier van werken. Zelf probeer ik het principe al heel lang toe te passen, zowel met mijn chef boven mij als met mijn medewerkers onder mij. Maar dan zonder er het etiket ‘HNW’ op te plakken. Wel moet ik toegeven dat doordat enkele delen van Matlog op afstand zitten er voor mij eigenlijk geen andere sturing mogelijk is. Voor mij was en is het daarnaast een logische en prettige manier van samenwerken. Bovendien past HNW daarmee prima in ons cultuurveranderingstraject SPOOR. Ik verwacht dat we op de S van samenwerken en uiteraard de R van resultaatgerichtwerken een stap voorwaarts kunnen zetten.”