Tekst KAP Jaap Wolting, KAP Saminna van den Bulk
Foto SM Cinthia Nijssen, SGT Sjoerd Hilckmann, SGT Jasper Verolme, Valerie Kuypers, archief Martijn Vroom, Compagnie in de West, Mandy Molenbroek

Burgemeester Martijn Vroom van Leidschendam-Voorburg is reservist geworden. Op de foto is de burgervader met ambtsketting, alsook te velde te zien.

Burgervader wordt landmachtreservist

De burgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg gaat sinds kort als deeltijdmilitair voorwaarts. Martijn Vroom is gestart met de opleiding tot parttime militair bij 10 Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen van het Korps Nationale Reserve.

De soldaat-2 heeft de keuring en Algemene Militaire Opleiding Reservisten Basis (ARB) inmiddels achter de rug. Hierna volgt een opleiding bij de eenheid waar hij wordt geplaatst. Eind mei is de beëdiging. Dan kan de landmachter op vrijwillige basis worden ingezet. In dat geval is er altijd vervanging voor zijn rol bij de gemeente.

Vroom had altijd al een passie voor Defensie, als onder andere kleinkind van Zeeuwse verzetstrijders en partner van een legerpredikant. “Na mijn studie overwoog ik al om bij Defensie te solliciteren. En nu, na twintig jaar bestuurlijke ervaring met acht jaar als burgemeester, is de tijd rijp”, vertelt hij. Lees het hele verhaal van Vroom hier.

Luitenant Johann Stiehl ontvangt ereteken voor verdienste in brons.

Hoogbejaarde mentor studentweerbaarheden geëerd

Eerste luitenant b.d. Johann Stiehl fungeerde 36 jaar als mentor voor studentenweerbaarheden, die samen met actief dienende militairen optreden tijdens onder meer Prinsjesdag en Dodenherdenking. Defensie bedankte de 88-jarige landmachter in februari voor zijn inzet met het Ereteken voor Verdienste in Brons.

Stiehl ontving het ereteken vanwege zijn langdurige en vrijwillige inzet bij het instandhouden, begeleiden en onderwijzen van de 10 studentenweerbaarheden in Nederland. Deze verenigingen laten studenten op laagdrempelige wijze kennis maken met de krijgsmacht. Stiehl leidde de vrijwilligers onder andere op tot schutter en leerde hen de militaire basisvaardigheden aan. Ook droeg hij  bij aan de werving van hoogopgeleide jongeren voor alle krijgsmachtdelen.

Inkijkje in de nieuwe sportfaciliteit voor Nederlandse militairen in Litouwen bij de missie enhanced Forward Presence.

Eigen trainingsruimte Nederlandse militairen Litouwen

Nederlandse militairen van enhanced Forward Presence (eFP) hebben hun eigen multifunctionele trainingsruimte in Litouwen.

De afgelopen jaren trainden de militairen op de zolder van hun legeringsgebouw in een te kleine ruimte. Gebruikmaken van de Duitse sportfaciliteiten was ook een mogelijkheid, maar de behoefte aan een eigen, volwaardige trainingsruimte bleef bestaan. “Met deze sporttent beschikken de militairen in Litouwen over een volwaardige trainingsfaciliteit, die bijdraagt aan de fysieke en mentale inzetbaarheid”, aldus projectleider majoor Steenge van Bureau Logistiek LO&Sportorganisatie.

Helm van een Oekraiense militair met Oekraiense vlag.

Tienjarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne

Nederland sluit binnenkort een veiligheidsovereenkomst met Oekraïne voor de komende 10 jaar. Een signaal van het kabinet dat het door oorlog geteisterde land voor langere tijd gesteund wordt.

De veiligheidsovereenkomst bevat onder meer afspraken over militaire steun voor de middellange en lange termijn, maar ook samenwerking voor het verstevigen van de Defensie-industrie, het vergroten van (cyber-)weerbaarheid en het versterken van de interoperabiliteit van de Oekraïense krijgsmacht met de NAVO. “Oekraïne vecht niet alleen voor haar vrijheid en veiligheid, maar ook die van ons, voor heel Europa”, aldus Defensieminister Kajsa Ollongren. “Oekraïne moet ervan op aan kunnen dat zij niet alleen op de korte, maar ook de lange termijn op onze steun kan rekenen. Nederland steunt Oekraïne, samen met internationale partners, met de versterking van de IT-infrastructuur en traint Oekraïens defensiepersoneel op meerdere terreinen. Met deze veiligheidsovereenkomst geeft Nederland ook een sterk signaal af aan het Kremlin.”

Multinationale PsyOps tijdens Active Vulcano

Bij dertig Nederlanders van 1 Civiel en Militair Interactiecommando (1CMICO) gingen de afgelopen twee weken de handen uit de mouwen tijdens de stafoefening Active Vulcano in het Duitse Mayen.

Aan de training deden in totaal 250 militairen mee uit onder andere Hongarije, Oostenrijk, Tsjechie en Duitsland. Tijdens de PsyOps en Civil and Military Cooperation-modules voerden de landmachters de Exercise Control uit, maar Nederland stuurde ook Tactical PsyOps Teams  naar de oefening. Deze teams gingen samen met internationale collega’s buiten de poort het oefenterrein in, waar ze rollenspellen volbrachten en inspeelden op verschillende scenario’s, wat weer als input diende voor de staf.

Erehaag op Curacao, waarbij militairen afscheid nemen van hun overleden collega.

Militair overleden tijdens snorkelen op Curaçao

Een Nederlandse militair van de Koninklijke Landmacht is eind februari overleden op Curaçao. De militair was gaan snorkelen bij Playa Porto Marie. Enige tijd later werd de militair levenloos aangetroffen.

Na een melding van vermissing werd er door de Kustwacht Caribisch gebied een zoektocht opgezet. Hiervoor zijn  onder meer een kustwachthelikopter, een DASH maritiem patrouillevliegtuig, een Metal Shark-vaartuig en marineduikers ingezet. Enkele uren later is het lichaam gevonden. Er wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak.

De militair was gestationeerd bij de Compagnie in de West. Met een indrukwekkende ceremoniële erehaag werd  op het eiland afscheid genomen van de overleden collega.

Landmachters te velde met in de lucht een Chinook-transporthelikopter.

Ongeveer 2.100 reacties op uitbreidingsplannen Defensie

Burgers, (belangen)organisaties en overheden hebben in groten getale gereageerd op de voorgenomen uitbreidingsplannen van Defensie. Samen dienden ze ongeveer 2.100 zienswijzen in, waarvan velen uit Noord-Brabant, Limburg en Flevoland.

De reacties gaan het vaakst over het concentreren van eenheden in midden-Nederland en het vliegen met de F-35. In de vorige editie van Landmacht vertelde staatssecretaris Christophe van der Maat over het zogenoemde Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. Hierin staat wat er minimaal nodig is om aan de NAVO-verplichtingen te voldoen en Nederland veilig te houden. Denk hierbij aan het uitbreiden van militaire terreinen, extra opslagplaats voor munitie en meer ruimte om te trainen.

De beantwoording van de zienswijzen gebeurt in een Nota van Antwoord, die naar verwachting in april af is.