Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Deze keer teamleaderSpecial Operations Forces Explosieven Opruimingsdienst sergeant-majoor Kristian*.
Als het nodig is kan het Korps Commandotroepen direct een beroep doen op een breed scala aan ondersteunende specialisten, in Roosendaal ondergebracht bij deSOFSupport Compagnie. Dog-handlers, verbindelaren, medici, logistiek… en ervaren militairen van de Technische Dienst met veel kennis op EOD-gebied. Al dragen ze niet de kenmerkende groene baret, ze halen een hoop eisen waar een commando ook aan voldoet. Deze routiniers zijn voor de commandant KCT een waardevolle aanvulling op z’n toolbox. Hieronder laten we zien welke gereedschappen de teamleader SOF EOD nodig heeft om zijn missie te laten slagen.
Sergeant-majoor Kristian*
Teamleader Special Operations Forces Explosieven Opruimingsdienst
SOF Support Compagnie, Korps Commandotroepen
“Binnen mijn specialisme is dit het summum. Op dit niveau het vak van EOD'er uit mogen voeren is heel erg bijzonder. Zo heeft het KCT legio opties om op locatie te komen. Boot, vliegtuig, pantserbak, helikopter, quad; alles kan. Dat alleen al zorgde ervoor dat ik aardig uit mijn comfort zone stapte toen ik een paar jaar geleden in Roosendaal begon. Maar nu ik er door mijn expertise voor kan zorgen dat de operators hun werk kunnen doen… dat is gaaf, hoor. Ik kan advies geven over een bepaalde IED-dreiging in het terrein, of letterlijk een doorgang creëren zodat de rest van het team door kan stoten.
Als je met de teams mee bent, willen ze niet dat je ze tot last bent. Ergo, je moet zelfredzaam zijn. Wil je hier meespelen, moet je onder meer weer leren leven uit je rugzak en moeten je schietvaardigheid en ZHKH-niveau omhoog. Voor ik echt lekker was ingedribbeld, was het eerst maximaal bijspijkeren. Ik kom van FIT1, maar dat moest wel even naar FIT6. Ze verwachten hier dat, als we met spoed de locatie los moeten laten, ik dan ook weet wat ik moet doen en waar ik heen moet. Niet dat ze me onder de arm moeten meenemen.
Uiteraard was het wennen. De ritmiek is compleet anders dan bij welke andere eenheid van de landmacht ook. Kijk je heel specifiek naar de EODD in Soesterberg, dan is die natuurlijk heel erg op Nederland gericht, terwijl KCT veel meer naar buiten gericht is. In Roosendaal ben ik veel meer een teamplayer. In Soesterberg was ik dat ook wel, maar daar sparde je met 2, maximaal 3 collega’s. En als ik daar opgeroepen werd was mijn probleem het hoofddoel – een duizendponder in de binnenstad van Rotterdam bijvoorbeeld – terwijl dat nu absoluut niet het geval is. De missie halen, daar draait het om. Ik ben maar een klein schakeltje in dat geheel."
* in verband met zijn functie bij het KCT is de naam Kristian gefingeerd.