11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Båten er fortøyning

Zonder logistiek geen operatie

Trident Juncture mag dan in vele opzichten bijzonder zijn, 1 ding is even regulier als elke andere militaire oefening: het belang van goede logistieke lijnen. Een van de ‘radertjes’ is de Deense Ark Germania van DFDS Seaways. Het imposante vaartuig legde medio oktober aan in Frederikstad. Eenmaal aangemeerd spuwde het bijna 200 meter lange schip duizenden tonnen militair materieel uit.

Tekst: KAP Jaap Wolting

Foto: SM Hille Hillinga

Roll-on/roll-of

MOVCON: altijd, overal. Ook in Noorwegen houden de transportspecialisten in de gaten of het ontladen van de Ark Germania – een zogenaamde roll-on/roll-off carrier – gladjes verloopt. Nederlandse, Luxemburgse en Tsjechische militairen rijden 350 voertuigen van de boot, die vanuit Eemshaven was vertrokken.

Gestroomlijnde actie

Om ervoor te zorgen dat alles soepel wordt ontladen en straks aan wal op de juiste plek staat voor het vervolgtransport, is het van belang dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. MOVCON regelt het.

Multinationaal pantser

Boxers, CV90’s, Kodiak, bruglegger, Fenneks, vrachtwagens, bergingstanks, Dingo’s, MB’s: de Germania blijkt redelijk te zijn volgestouwd. En bij een enorme NAVO-oefening als Trident Juncture geeft natuurlijk ook de Koninklijke Marechaussee acte de présence.   

Bergingsmonster

Getuige de letters SFOR op de voorkant, gaat deze Leopard 2 al een tijdje mee. De zware pantser kan tot 50 ton bergen. 45 Pantserinfanteriebataljon gebruikt de bergingstank voor kapotte CV90’s. 

Noorse reinheid

Geen veetransport, wél Scandinavische dierenartsen. De Noren willen er zeker van zijn dat er geen rare beestjes, virussen of ziektekiemen van het materieel afkruipen. Niet schoon genoeg? Rood kruis erop en opnieuw afspuiten en ontsmetten.

Belgische brandstof

Koffie voor de kerels, peut voor de voertuigen. Belgische militairen van 29 Batallion Logistique uit Grobbendonk zorgen dat alles wat rijdt, opgetopt is. Niets vervelender dan stil komen te staan als de operatie net lekker op gang komt. 

Najaarsschoonmaak

Ook bij de Luxemburgers moeten de handjes uit de mouwen. Iedere wielkast, onderkant, inham en rupsband krijgt een gedegen behandeling. Blijkt maar weer eens dat ruim voor het eerste schot gevuurd is, er aan de voorkant bergen werk zijn verzet. 

Verschillende windrichtingen

Terwijl de Ark Germania weer het ruime sop kiest, rijden de konvooien juist dieper Noorwegen in. De landmachters van de battlegroup van 45 Painfbat, Luxemburgers en Tsjechen gaan naar Rena. De militairen van het OOCL die het National Support Element vormen, sturen richting de provincie Akershus.