04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Mijn Uitrusting: de MAG-schutter

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto René Verleg

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal de MAG-schutter van 13 Lichte Brigade.

Met een vuursnelheid van ruim 700 schoten per minuut is de Mitrailleuse d’Appui General (beter bekend als de MAG) een ideaal groepswapen. Het middelzware machinegeweer is eenvoudig in gebruik en verdiende de afgelopen jaren zijn sporen in onder andere Afghanistan en Irak. Een goede schutter treft doelen op 600 meter en werkt altijd samen met een buddy. Uit de ‘gereedschapskist’ van soldaat-1 Stijn:

MAG

Lengte 1,37 meter, gewicht ruim 10 kilo, munitie 7.62mm. Schutters zetten de MAG in tegen grond- en luchtdoelen zoals vijandelijke troepen en voertuigen, huizen, veldversterkingen en wapenopstellingen. Effectieve dracht: 600 meter op de voorsteunen.

Wisselloop

Door de hoge vuursnelheid van de MAG wordt de loop heet en moet daarom regelmatig worden gewisseld. Wisselen kan binnen enkele seconden, en de schutter hoeft het wapen niet opnieuw af te stellen. Bij snelvuur wisselt de MAG-schutter de loop al na 2 kisten (2 x 230 patronen).

MAG-rol

Hierin zitten onderhoudsmiddelen, reserveonderdelen waaronder een mondingsvlamdemper en een bufferveer, en – essentieel voor dit wapen – olie! De MAG vuurt tussen de 700 en 750 schoten per minuut en wordt gloeiend heet. Stukken staal wrijven over elkaar met hoge snelheid. Om bij dit proces storingen aan het wapen te voorkomen is het belangrijk dat alle onderdelen die bewegen goed in de olie zitten.

Buddy

Met de MAG werk je in tweetallen. De buddy lokaliseert het doel, prioriteert en kijkt na het lossen van de schoten of het doel is uitgeschakeld of dat de schutter moet corrigeren. Daarnaast blijft hij het wapen voorzien van banden van 230 patronen.

Grab bag

In tegenstelling tot veel andere wapens zit er onder de MAG geen patroontas. De schutter – of zijn buddy – moet de munitie dus los aanbrengen. Stijn vindt het prettig om ‘uit zijn tas te werken’. Als hij moet schieten gooit hij zijn 'grab bag' naast zich neer en maakt de MAG gereed om te vuren. Zijn buddy haalt de patroonbanden uit de tas en zorgt voor de aanvoer van munitie.

Vest en helm

De tasjes op het vest vult de MAG-schutter voornamelijk met munitie. Daarnaast kan hij er handgranaten in kwijt, maar ook zijn scherfbril, voeding en andere zaken die hij snel moet kunnen pakken.

Kijker 6x42

Dit uitrustingsstuk vergroot het zicht 6 keer. Met een MAG schiet je op doelen tot een afstand van 600 meter op de voorsteunen. De MAG-buddy onderkent het doelaanbod en kijkt na het lossen van de schoten of de dreiging is geneutraliseerd.

Handschoenen

Tijdens het gevecht loopt de temperatuur van het wapensysteem – en de loop in het bijzonder – snel op. Het is voor de MAG-schutter daarom van belang niet per ongeluk met zijn blote handen tegen de loop aan te komen om brandwonden te voorkomen. De handschoenen bieden hier enige bescherming.

Soldaat-1 Stijn

MAG-schutter

B (Bulldog)-Cie 42 Painfbat Limburgse Jagers, 13 Lichte Brigade 

“Er staan zowel een MAG als een Minimi op mijn naam. Afhankelijk van de opdracht kiezen we voor 1 van die 2 wapens. Wanneer we dynamisch optreden, pak ik de Minimi. De MAG gaat juist mee als de kans groot is dat we statisch optreden. Dan graven we ons in en zetten we het wapen goed weg.

Ik moet toegeven dat ik wel eens vloek op dit machinegeweer. Hij weegt ruim 10 kilo en met de MAG-rol en de munitie zit je al snel op 20 kilo. Daar komt dan mijn overige uitrusting zoals scherfplaten, nachtzichtmiddelen en voeding nog bij. Bij het uitgestegen infanteriewerk horen lange verplaatsingen door moeilijk begaanbaar terrein. Dat maakt het zwaar met dit wapen te lopen. Op het moment dat we echter doelaanbod krijgen en ik de terugslag, het geluid en de kracht van het wapen meemaak, is dat het allemaal waard.

Tijdens mijn functie als MAG-schutter ben ik op uitzending geweest naar Litouwen waar ik veel heb geoefend met dit wapensysteem. Hij komt het beste tot zijn recht als hij statisch ligt en je vanuit een beschutte positie op de vijand vuurt terwijl de rest van de groep een andere manoeuvre uitvoert. Dit geeft veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Als ik iets zou kunnen veranderen? Met de MAG sleep je veel gewicht mee, vooral aan munitie. Veel patronen prop ik in mijn ops-vest. De vesten die Defensie verstrekt, zijn niet geschikt voor MAG-schutters, vooral niet bij lange verplaatsingen en tijdens het rennen. Ik heb zelf voor een hoop geld een uitstekend alternatief aangeschaft. Ik zou graag zien dat dat wordt vergoed, of dat Defensie in de toekomst ops-vesten verstrekt waarmee MAG-schutters beter kunnen werken.”