03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Kopje-onder in vrieskou

Tekst RITM Bianca Brasser
Foto SM Hille Hillinga

Noorse rijles, Amerikaanse heli-training

Een heli? Daar hadden de meeste militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon van 43 Mechbrig uit Havelte nog nooit in gezeten. Koudweertraining? Ook dat was tot voor kort niet weggelegd voor de pantserinfanteristen. Tijdens de eerste 2 weken van de grote internationale oefening Trident Juncture in Noorwegen maakten de ‘mannen en vrouwen van de pantsers’ kennis met nieuwe aspecten.

Opzet oefening

Ruim 1.000 Nederlandse landmachters zijn in Noorwegen voor Trident Juncture. Onder hen 3 compagnieën van 45 Painfbat plus ondersteunende troepen (43 GNK, 43 Herstel, 112 Pantsergenie en B&T). De eerste 2 weken oefenden de eenheden vooral op compagniesniveau. In totaal doen 55.000 militairen uit 30 landen mee. Het moment suprême, de grote multinationale aanval, vindt op dit moment (week 45) plaats en beslaat de laatste week van de 3-weekse oefening.

Wie in de kou kan verblijven en verplaatsen, kan er ook in vechten. Zo luidt het statement van mountain leader en hoofdinstructeur LO&Sport sergeant-majoor Robert Meijer. Om die eerste 2 'v's onder de knie te krijgen, dompelden de uitgestegen militairen zich letterlijk onder in de kou. Ze lieten hun voertuigen 3 dagen achter en volgden een koudweertraining in de bergen van Rena. 

Het uitgestegen deel van de brigade kreeg koudweertraining, inclusief een duik in een wak. Groepscommandant korporaal Tom: “Natuurlijk ging ik kopje onder, anders is het een beetje laf he?”

‘Hoe navigeer je in een pak sneeuw?’

IJskoude duik

“Er is weinig aandacht voor koudweer-omstandigheden bij het uitgestegen deel van de brigade”, meent Meijer. Maar ook zij verplaatsen soms lange stukken te voet. Met een dreiging vanuit het oosten, en steeds meer oefeningen aan de oostgrens, wordt de kans groter dat dit in de kou zal zijn. Meijer leerden hen daarom de basis: kleding-drills, een bivak opzetten, vuur maken, navigeren in een pak sneeuw en handelen als het fout gaat. “Het is een realistisch scenario dat iemand door het ijs zakt”, zegt Meijer. “Hoe reageert je lichaam dan? En vooral: hoe krijg je jezelf of je buddy weer warm?” Antwoord op die vragen ondervonden de militairen aan den lijve door zelf het ijskoude water in te duiken.

Tijdens de koudweertraining werden elke dag meters gemaakt. De pantserinfanteristen overnachtten in de open lucht.

Trainen met US-heli

De Alfa-compagnie verkende ook een nieuwe wereld. Die van het luchtmobiele optreden. Tijdens de ‘grote aanval’ in de laatste week van Trident Juncture wordt deze compagnie met Amerikaanse Chinooks ingezet. Een basis-helikoptertraining van de Amerikanen ging daaraan vooraf. “Bijzonder optreden”, vat sergeant-1 Sander, opvolgend pelotonscommandant van de Alfa-compagnie, samen. “Het is weer eens iets anders. Dat is leuk. Maar voor ons maakt het eigenlijk niet heel veel uit of we nu uit een voertuig stappen of uit een helikopter.” 

Tijdens de grote multinationale aanval, die deze week plaatsvindt, wordt de Alfa-compagnie ingezet via de lucht.

‘Chauffeurs moeten wennen aan Noorse landschap’

Rijles in ruig terrein

Ook op het voor 45 Painfbat bekende gebied van rijden werd een oefening verzorgd. En wel door de Noren. Want het Noorse landschap was even wennen voor de pantserinfanteristen. “In Nederland ben je gewend snelheid te maken”, zegt korporaal Randy, CV90-chauffeur. “Dat gaat hier niet door het veel ruigere terrein. Er zijn nauwelijks vlakke stukken. Je gaat hier of een berg op of een berg af.” 

Steile hellingen, grote keien en ruig terrein. Om te ontdekken wat hun voertuig kan, en wat niet, mochten de chauffeurs 'crossen met hun pantser' door het Noorse oefenterrein.

Het gevecht

De skills die de militairen afgelopen 2 weken hebben opgedaan, komen van pas tijdens de grote multinationale aanval die op dit moment plaatsvindt. In het scenario bestrijden de Nederlanders samen met Fransen, Duitsers en Noren de tegenstander die een NAVO-land is binnengevallen. Met laatstgenoemde 2 landen vormt Nederland de VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), een snelle NAVO-flitsmacht die uitrukt als NAVO-grondgebied wordt aangevallen. 45 Pantserinfanteriebataljon (met ondersteunende eenheden), oftewel 45 Battlegroup, staat vanaf 2019 paraat voor deze inzet. 

112 Pantsergenie zette boten in om de infanterie aan de andere kant van de rivier te krijgen.