09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Gewapende val voor luchtmobielers

Tekst Vanessa Strijbosch
Foto John van Helvert | video: SM Henry Westendorp & SM Ruud Mol

Een parasprong uit een C-130 transportvliegtuig is voor 11 Infanteriebataljon – dé airborne eenheid van 11 Luchtmobiele Brigade – gesneden koek. Toch was de vlucht naar en de sprong boven het Duitse Bergen-Hohne een bijzondere. 40 para’s vlogen combat-loaded, met munitie en half geladen wapens, de grens over. Iets wat Nederlandse militairen nog niet eerder op deze manier deden.

De gewapende sprong maakte het mogelijk om direct na de landing een actie te doen op de nabijgelegen schietbaan. Het verkenningspeloton van de D-compagnie ging na de sprong voorwaarts richting het uitgestrekte NAVO-oefenterrein in Nedersaksen en voerde daar een snelle, dynamische actie uit.

Hoe dat eruit zag? Check onderstaande clip!

Veel papierwerk

Met munitie de grens over mogen vliegen is ingewikkeld. Veel voorbereiding en papierwerk gingen er aan vooraf. “We zijn hier 1 jaar mee bezig geweest”, legt luitenant-kolonel Marcel de Beus uit. De bataljonscommandant sprong zelf ook mee en ervoer de bijzondere actie aan den lijve. “Dit was voor iedereen nieuw. Daarom was het extra spannend. Dat kon je goed aan de gezichten van de mannen zien.”

De para’s landden in een nabijgelegen weiland in de buurt van de schietbaan. Ook daar zat de nodige voorbereiding in.

‘Sprong met een gouden randje’

Gevaarlijke goederen

Sergeant-majoor Martijn beaamt dat. De onderofficier zorgde dat alle randvoorwaarden klopten. “Munitie valt onder gevaarlijke goederen en mag niet zomaar de grens over. Zeker niet op deze manier met direct aansluitend een schietactie”, aldus de sergeant-majoor Heli Operatiën die zelf als eerste uit de Hercules sprong. “Voor ons is springen niet zozeer bijzonder. Maar deze keer had het wel een heel mooi gouden randje”, vertelt hij trots. “Het was even spannend of het zou lukken. Ook vanwege de weersomstandigheden. We hebben het toch voor elkaar gekregen en hebben laten zien dat we dit kunnen.”

Spannender

“Dit was te gek. Zo hoort het… vliegtuig uit en gelijk schieten.” Een van de snipers van het verkenningspeloton steekt zijn enthousiasme over de bijzondere parasprong niet onder stoelen of banken. “Op deze manier springen was toch wel spannender. We hadden meer gewicht op de man door de extra patronen. En de wapens staken uit de rugzak. Het was goed uitkijken met landen.”

Links: Na de landing snel de parachute opvouwen, rugzak in orde maken, doorladen en direct door naar de schietbaan. Rechts: Het verkenningspeloton werkte na de landing een uitdagende schiettraining af.
Meer gewicht door de extra patronen, en wapens die uit de rugzak staken, maakten de landing extra spannend.

Extra gewicht

De snipers droegen naast de Colt C8 en de Glock ook het sniper wapen (de Accuracy AX338) met zich mee. “Voor de Accuracy alleen al kregen we 40 patronen mee. In totaal hadden we zo’n 150 patronen op de man.” Ondanks het extra gewicht is de sniper meer dan tevreden over deze manier van optreden. “Dit is airborne optreden op hoog niveau. Een mooi operationeel concept dat meer geoefend zou mogen worden als het aan mij ligt.”

'Actie was grensverleggend en grensoverschrijdend'

Blauwdruk

Bataljonscommandant De Beus is vooral te spreken over de gezamenlijke inspanning van de land- en luchtmacht en prijst de inzet van onder meer het 336 Squadron en de Defensie Para School. “We hebben het zaadje gepland en het is een mooi paars bloemstuk geworden. Iedereen is er achter gaan staan. Dit is nog niet eerder gedaan en we hebben het voor elkaar gekregen met z’n allen. Dit was grensverleggend en grensoverschrijdend.” De Beus ziet de voorbereiding en uitvoering van deze sprong als een belangrijke stap voorwaarts voor de operationele inzet van de Air Manoeuvre Brigade. “Er is nu een blauwdruk zodat we dit kunnen doen als het er echt om gaat.”

“Een succesvolle grensoverschrijdende gezamenlijke inspanning van land- en luchtmacht”, reageerde de bataljonscommandant tevreden na afloop.