Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD
‘Vuurtjes’ in Litouwen
De multinationale, vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO in Litouwen oefende in oktober het leveren van vuursteun. Daarvoor bundelde de enhanced Forward Presence (eFP) de kennis van specialisten uit verschillende landen met Duitse pantserhouwitsers.
In de training werd een scenario gespeeld om een compagnie te steunen en maakte het team fire plan een strategie om een doel op grote afstand uit te schakelen. Het Nederlandse Fire Support Team werkte samen met waarnemers uit Litouwen, Duitsland, Tsjechië, Noorwegen en België. De pantserhouwitser verschoot ‘high explosive’ (grootste impact), licht en ‘trainer rounds’ (minder springstof dan high explosive).
Oefeningen in België on hold door pest
Onlangs is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld in België. Onze zuiderburen hebben maatregelen genomen en de situatie heeft ook gevolgen voor de Nederlandse krijgsmacht.
In België werd al snel na de uitbraak naar het Belgische leger gewezen als mogelijke veroorzaker. De Belgische militairen konden echter aantonen dat de oorzaak niet bij hen ligt. Het toont hoe dan ook aan dat het belangrijk is voor militairen zich te houden aan het geldende (internationale) transport-hygiënebeleid. Oefeningen van Nederlandse eenheden in het gebied zijn opgeschort. Daarnaast gelden er aangescherpte maatregelen om de insleep van België naar Nederland door militaire verplaatsingen te voorkomen.
Nederlandse militairen helpen bij Afghaanse verkiezingen
Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif hebben de adviseurs voor de Afghaanse leger- en politieleiding bijgestaan tijdens de verkiezingen. Medio oktober mochten de Afghanen voor het eerst in 8 jaar naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Diverse groeperingen – onder wie de Taliban – hadden aangekondigd de verkiezingen te boycotten.
De Nederlandse militairen werkten 24 uur per dag om de adviseurs en hun Afghaanse counterparts te beschermen en een veilige werkomgeving te bieden. Onder Nederlandse leiding garandeerde een multinationaal peloton de veiligheid voor deze adviseurs. Nederlandse geneeskundige troepen stonden paraat voor medische zorg.
Laatste rustplaats op Ereveld Loenen
In oktober zijn soldaat Lard van Welie en korporaal Jan Linssen in aanwezigheid van hun nabestaanden herbegraven op Nationaal Ereveld Loenen. Soldaat Van Welie werd naar zijn laatste rustplaats gedragen door militairen van 13 Infbat Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard, korporaal Linssen door het VuursteunCommando (Korps Veldartillerie).
Van Welie was lid van de Stoottroepen en sneuvelde tijdens een patrouille. Hij vertrok op 2 november 1944 met een kameraad op de fiets richting Heerewaarden. Ze werden vanuit een Duitse stelling beschoten, waarbij Van Welie in de borst werd getroffen en aan zijn verwondingen overleed.
Linssen (2e Regiment Veldartillerie) maakte op 26 januari 1949 deel uit van een detachement dat een team van het Rode Kruis beveiligde. Bij de kampong Randji reed zijn voertuig op een landmijn en werd hevig beschoten. Linssen raakte daarbij zeer ernstig gewond en werd overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Den Haag, waar hij later alsnog aan zijn verwondingen bezweek.
Onderzoek ISAF-veteranen
Defensie wil weten hoe het met de ruim 25.000 ISAF-militairen gaat die in Afghanistan dienden. Het ministerie krijgt door het onderzoek een beter beeld van de gevolgen van de uitzending. Ook wil Defensie weten of er wensen zijn op het gebied van (na)zorg. Met de resultaten van dit onderzoek kan het veteranenbeleid worden verbeterd.
Wie op 15 november nog geen brief heeft ontvangen en wil meedoen, kan mailen naar ISAFonderzoek@mindef.nl. De bij Defensie bekende ISAF-veteranen krijgen een uitnodigingsbrief met een persoonlijke toegangscode plus informatie en contactgegevens van zorginstanties. Wie niet wil meedoen, kan dat ook laten weten aan het ministerie. Na afmelding volgen er geen herinneringsmails. Defensie publiceert voorjaar 2019 een samenvatting van de onderzoeksresultaten op de website. Ook veteranenblad Checkpoint besteedt aandacht aan het onderzoek.
Informatie als effectief wapen
Personeel van het 1 Civiel en Militair Interactiecommando (1 CMI Co) hield voor oefening Civil Bridge 2018 tientallen gesprekken bij meer dan 40 bedrijven, instellingen en organisaties in Rotterdam-Rijnmond.
De civiel-militair specialisten verzamelden in kleine teams noodzakelijke informatie om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van een complexe situatie in de wijk tijdens een watersnoodramp. Als uitvalsbasis gebruikten ze de voormalig Daniël den Hoedkliniek. De uitkomsten van hun interviews waren zowel civiel als militair bruikbaar. Oefeningen als Civil Bridge horen bij het gereedstellen van de civiel-militair specialisten voor inzet in het buitenland.
Expeditie Nieuw-Guinea in voetsporen KNIL-militair
In WOII zijn naar schatting 4.000 vliegtuigen vermist dan wel neergeschoten boven Nieuw-Guinea. Een expeditie met daarin reserve-kapitein Fred Warmer gaat begin volgend jaar op zoek naar een Amerikaanse B-25H Mitchell die op 25 juli 1944 neerstortte.
De zoektocht in wat nu de provincie West-Papoea van de Republiek Indonesië is, moet leiden tot het vinden van de middelzware bommenwerper. “De bemanning heeft het overleefd”, aldus Warmer. “Na 3 weken wist een reddingsteam de bemanning (zie groepsfoto, midden) te ontzetten.” Onder de KNIL-militairen in het reddingsteam zat eerste luitenant der infanterie Louis Rapmund (op de groepsfoto rechts), gids en liaison. Hij speelde een belangrijke rol in de bevrijding van vele honderden gevangenen. Warmer: “Onze expeditie is echt in zijn voetsporen.” In januari hoopt de 6-man sterke expeditie te starten. De deelnemers betalen de onderneming zelf. Ondersteuning is van harte welkom. Bent u geïnteresseerd, neem contact op met Air War New Guinea Expedition 2018, Veendijk 5, 8481JC Nijetrijne, 06-47768450 of kijk op www.airwarnewguinea.com. Foto: collectie Air War New Guinea.