Nieuwe visie

De nieuwe visie van de Koninklijke Landmacht is een feit. Op 5 november heb ik deze aangeboden aan de Commandant der Strijdkrachten. 

Waarom nu? 
Deze vraag wordt me nu met enige regelmaat gesteld: ‘Generaal, u heeft op dit moment toch wel wat anders aan uw hoofd?’ Ik begrijp die vraag heel goed. De problemen van vandaag staan nadrukkelijk op ons netvlies. Sommigen wachten nog steeds op wifi op de werkplek, u moet verhuizen naar hotels omdat de legering onder de maat is, u heeft behoefte aan een hogere beloning, zoals de oefen- en weekendtoelages, u ervaart het functietoewijzingsproces en de loopbaanbegeleiding als onpersoonlijk en de balans tussen privé en werk is voor menigeen zoekgeraakt. Om maar even een aantal dingen te noemen die ik in gesprekken met u en met uw commandanten hoor. Velen geven aan er weinig vertrouwen in te hebben dat het nu goed gaat komen.

Vooruitkijken in tijd van herstel
Het is belangrijk dat we de problemen van vandaag oplossen. Dit moet gebeuren, daar zijn we het allemaal over eens en daar zitten we middenin. Maar als we nu alleen de organisatie van vandaag repareren, hebben we straks een krijgsmacht die niet opgewassen is tegen de dreigingen en uitdagingen van morgen. Daarom moeten we ook vooruit blijven kijken, juist in deze tijd van herstel. We moeten samen nadenken over onze rol in de toekomst. En hoe we deze rol willen uitvoeren. Daarmee zien we hoe belangrijk het is om te blijven vernieuwen en dat we op sommige vlakken anders gaan optreden en trainen. 

Samen
Daarom heb ik deze visie samen met kritisch meedenkende collega’s ontwikkeld. Omdat we ons niet willen voorbereiden op de strijd van gisteren, maar Nederland ook morgen en overmorgen veilig willen houden. De visie is geen stip op de horizon, maar een richting: een traject dat we in gaan. Sommige zaken zijn bekend, de richting staat vast. Maar veel moeten we nog onderzoeken en vaststellen. Ik nodig u uit om de visie te lezen en ga graag met u de dialoog aan. 

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten