Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD
Nederland weg uit Kidal
De permanente aanwezigheid van Nederlandse militairen op de vooruitgeschoven post in het Malinese Kidal, is vooralsnog beëindigd. Deze ongeveer 20 militairen zetten hun operaties in aangepaste vorm voort vanuit de internationale basis in Gao.
Volgens minister Ank Bijleveld is deze maatregel nodig, omdat de medische keten in Kidal niet meer voldoet aan de Nederlandse eisen. Dit heeft te maken met de aflossing van het medisch team daar. In tegenstelling tot het vorige team voldoet het nieuwe personeel niet. Een goede medische keten is een belangrijke voorwaarde voor het uitvoeren van militaire operaties.
Richtpunt trefpunt
7 leden van het Schietteam KL hebben meerdere prijzen gewonnen tijdens de internationale schietwedstrijd die de South African Combat Rifle Association organiseerde. Kanonnier-1 Jesse de Vries pakte overall een gouden plak door uitmuntend te schieten.
In een veld van 271 deelnemers uit 6 verschillenden landen presteerden de Nederlandse schutters uitstekend in Bloemfontein, Zuid-Afrika. Naast het eremetaal van De Vries (zijn puntentotaal was hoger dan er ooit was gescoord tijdens deze wedstrijd) sleepte het Nederlandse team nóg 12 gouden, zilveren en bronzen plakken in de wacht. De deelnemers aan de wedstrijd kwamen uit Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland, Botswana, België, Nederland en Lesotho.
Reservisten in de prijzen
Reservisten en militairen in opleiding waren in augustus bijzonder succesvol op het Confédération Interalliée des Officiers in het Canadese Quebec. Op deze internationale militaire competitie staan beheersing van vaardigheden en toegepaste kennis op het gevechtsveld centraal.
Alle aspecten om te overleven werden getest. Denk aan schieten, navigeren/oriënteren, samenwerken onder zware fysieke omstandigheden en granaat gooien. Ook slachtofferhulp en oorlogsrecht stonden op het programma. 3 teams en 2 reserveteams van de Nationale Reserve en de Koninklijke Marine Reserve vertegenwoordigden Nederland. Zij sleepten op diverse onderdelen 3 eerste, 2 tweede en ook 2 derde plekken in de wacht. In 2019 vindt de competitie plaats in de Estse hoofdstad Tallinn. Meedoen? Geïnteresseerde reservisten en militairen in opleiding kunnen contact opnemen via www.cior.nl.
Tenue correct, vertrouwen gewekt
De nieuwste druk van VS 2-1593 staat inmiddels op intranet. Voor wie zich afvraagt wat je daar aan hebt: het is het ultieme naslagwerk voor de samenstelling van de verschillende tenuen voor landmachters.
Een belangrijke andere functie is het overzicht van alle toevoegingen, onderscheidingen, brevetemblemen en vaardigheidsemblemen. Hier kan iedere militair opzoeken wat hij of zij mag dragen en waar het op het tenue dient te komen. De afgelopen jaren is met name het aantal brevet/vaardigheidsemblemen toegenomen. Veel militairen beschikken dan ook over meer emblemen dan maximaal is toegestaan. In dit geval geldt de regel dat de militair die emblemen kiest die voor hem of haar het meest belangrijk zijn. Het VS geeft aan wat per locatie, bijvoorbeeld boven de rechterborstzak, het maximale aantal emblemen is. Check voor alle details http://publicatieportaal.mindef.nl/VS/VS%202-1593.pdf. Niet op inter-, maar intranet dus.
Nederlandse vaandelwacht bij Pools defilé
Dit jaar viert Polen het eeuwfeest van zijn onafhankelijkheid. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Polen op 11 november 1918 een soevereine staat. In het verlengde van deze 100e verjaardag werd deze zomer in Warschau een speciaal defilé gehouden. Vanuit 13 Lichte Brigade nam de vaandelwacht van de fuseliers deel aan dit bijzondere evenement.
Battlegroup traint in Litouwen
De militairen die in juli het stokje overnamen van hun collega’s, hebben hun eerste oefening afgewerkt. Tijdens COBRA VENOM konden ze wennen aan het Litouwse oefenterrein.
Dichte bebossing, smalle, moerassige bospaden en de soms snel wisselende weersomstandigheden bezorgden de landmachters van 43 Mechbrig een extra uitdaging. Na het trainen van de eigen vaardigheden werden de verschillende militaire capaciteiten geïntegreerd in de oefening. De infanteriegevechtseenheid werd in hun opdrachten ondersteund door de specialisaties van de andere eenheden. Zo wierp de genie hindernissen op om vijandelijke voertuigen tegen te houden. En bij het uitvoeren van een aanval op een compound kon de infanterie de hulp van het Fire Support Team goed gebruiken. De medisch specialisten zorgden voor de behandeling en afvoer van de gewonden.
C-LAS onder de indruk van troepen in Mali
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Beulen bezocht in augustus de troepen in Mali. Hij wilde graag van de mensen zelf horen hoe het daar gaat en waar ze mee zitten.
Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan de VN-missie en blijft dat doen tot mei 2019. Terug in Nederland vertelt de luitenant-generaal onder de indruk te zijn van de professionele manier van werken die hij gezien heeft: “Daar zit een enorm gedreven groep collega’s, dat merkte ik aan alles.”
Luitenant-generaal Beulen bezocht Bamako en Gao. In Gao is het merendeel van de Nederlandse troepen gelegerd: de langeafstandsverkenners, ter ondersteuning een National Support Element en het Contingentscommando. Hij ging mee op patrouille met de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group (LRRPG). Ook sprak hij met veel collega’s over serieuze zaken, maar er was ook tijd voor de gewone dagelijkse dingen.