08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

It’s in the details

Tekst RITM Bianca Brasser
Foto Jarno Kraayvanger

Stap voorwaarts voor verkenners

Maak kennis met de nieuwe ‘wapens’ van de verkenners. Hun standaard uitrusting is onlangs uitgebreid met verschillende camera’s. En daarmee is de tijd van bordjes langs de weg overschrijven en signalementen mondeling doorgeven nu echt voorbij.

Heimelijk een foto maken met een telelens waar menig vakfotograaf jaloers op is. Het behoort straks tot 1 van de nieuwe skills van verkenners. Elke verkennersgroep is voor het einde van dit jaar uitgerust met 1 zogenoemde FAV (foto, audio, video)-set. 

Een FAV-set bestaat uit 3 beelddragers: een GoPro, een compactcamera en een spiegelreflexcamera met onder meer een telelens.

Inzoomen, opslaan, analyseren

Zo’n set bestaat uit een spiegelreflexcamera met verschillende lenzen, een ‘happy-snap-camera’, oftewel een simpeler fototoestel dat makkelijk in een zak op het OPS-vest past, en een GoPro. “Dit wordt het hoofdwapensysteem van de verkenner”, zegt ritmeester Gerwin Ravenhorst, projectleider Bureau Verkenning. “Met deze camera’s kunnen we informatie op grote afstand vastleggen, situaties terugkijken en inzoomen op details. Denk bijvoorbeeld aan het identificeren van militaire voertuigen of een netwerk van een verdacht persoon letterlijk in beeld brengen. Het hoger niveau kan de beelden later verder analyseren en opslaan in een database. Dit is echt een grote stap vooruit voor verkenners.”

De Nikon D5 spiegelreflexcamera legt situaties op grotere afstand vast met hulp van een telelens. De camera kan mee tijdens een patrouille, maar is door het formaat en gewicht vooral geschikt om in een observatiepost te hebben.

Nu pas?

De behoefte is er al sinds 2010, vertelt Ravenhorst. Maar het project kwam on hold te staan door onder meer budgetredenen. 1,5 jaar geleden ruilde Ravenhorst zijn verkennersfunctie bij JISTARC in voor zijn huidige functie bij het belangenbehartigersbureau voor de verkenners binnen het kenniscentrum Grondgebonden Manoeuvre. Zijn eerste doel: het FAV-project nieuw leven inblazen. “Ik kende de meerwaarde van deze sets, omdat mijn verkenningseenheid er in 2014 als een van de eerste mee mocht werken. Beeldmateriaal is zo ontzettend belangrijk. ” Verkenners van JISTARC en 11 Brigade Verkennings Eskadron hebben samen sinds 2014 27 FAV-sets. Nu komen er 75 bij voor de overige verkennerseenheden. 

De compactcamera Nikon W300 is handzaam en snel tevoorschijn te halen. Ideaal om in het OPS-vest mee te nemen. Een GoPro Hero 5 kan op het vest worden bevestigd, maar kan bijvoorbeeld ook dienst doen op het dashboard van een voertuig.

Toekomst

En er is meer ambitie: er wordt hard gewerkt aan ondersteunende software en verbindingsmiddelen, waarmee verkenners real-life beelden kunnen doorzetten. Ravenhorst: “Hoe ik de toekomst zie? Een verkenner ziet een voertuig, maakt een foto en stuurt deze door naar de commandopost. Een analist vergelijkt de foto met materiaal uit een digitale database en alle kenmerken van het voertuig en de eenheid komen tevoorschijn.”

Ook live meeluisteren en zelfs sturen van gesprekken ziet Ravenhorst als een mogelijkheid. “De verkenner, uitgerust met GoPro, gaat tijdens een patrouille een gesprek aan met iemand op straat. De beelden worden live in de commandopost uitgezonden en een human intelligence (HUMINT)–specialist kijkt mee. Via een oortje kan hij door de mond van de verkenner gerichte vragen stellen.”

Hoelang het zal duren voordat dit scenario werkelijkheid is, kan Ravenhorst niet zeggen. “Wij zijn hier nauw bij betrokken en houden de verkennerseenheden via forums op de hoogte.”