06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Oorlogje spelen voor volwassenen

International Army Show: net echt

Lekker swingen op de muziek uit de ‘forties & fifties', jezelf verliezen in het re-enactment van heden en verleden of op je gemak de kraampjes met militaria aflopen. Zo luidde grofweg het ‘operatiebevel’ voor bezoekers aan de International Army Show. Massaal kwamen liefhebbers uit Nederland, België en Duitsland af op het legergroene uitje, dat voor de 2e keer op het terrein van voormalig vliegbasis Twenthe plaatsvond.

Tekst: André Twigt
Foto's: Jarno Kraayvanger 

Liefdevol uitbeelden

Een ‘Duitse’ acteur van het European Theatre of Operations Reenactment (ETOR) strijkt liefdevol over zijn K98-geweer. De Nederlandse vereniging legt zich toe op het uitbeelden van Duitse en geallieerde eenheden, waaronder de U.S. Airborne.

Stress kwijt

Caroline uit Vlaardingen heeft binnen ETOR 2 rollen: zuster bij het Duitse Rode Kruis of typiste op het bataljonshoofdkwartier. “Waarom deze hobby? Zit je een uurtje in je rol, dan ben je alle stress kwijt.”

Bonte mengeling

De International Army Show bestaat uit een bonte mengeling van nep en echt. Ondanks dat ze tot dezelfde vereniging (ETOR) behoren, vechten Duitsers moeiteloos tegen Amerikanen. 

Geen zeer doen

Niets leuker dan oorlogje spelen met kogels die geen pijn doen. De International Army Show is er ook voor liefhebbers. De bemanning van een MG-42 mitrailleur ratelt er lustig op los. 

Jeep op maat

Ook voor de jongere bezoekers van de International Army Show is er vertier. Wat te denken van een jeep op maat.  

Mooie uitvoering

Het is niet allemaal legergroen wat de klok slaat. Zo staat er in het wagenpark een mooie uitvoering van een echte militaire brandweerjeep.

Rode baret

Voormalig soldaat-1 Marcel zit bij de Stichting Bartje Compagnie. Deze re-enactmentgroep legt zich toe op het uitbeelden van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel in de periode ‘94-’97. Marcel heeft overigens als rode baret gediend bij het Stoottroepenbataljon.

Vrolijke noot

De dames van Sgt. Wilson's Army Show sluiten de International Army Show met een vrolijke noot af.