03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Aziatische ervaringen met kaaskoppen

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Gerben van Es

‘Voor ons was álles nieuw’

Kapitein Dong Nguyen en eerste luitenant Do Huyen Trang participeerden allebei in de cursus United Nations Military Expert on Mission (zie vorige pagina, red.). Eerstgenoemde trad op als instructeur van het Vietnam Department of Peacekeeping Operations, Huyen Trang zat daadwerkelijk als cursist in de klas. Hoe beleefden deze Vietnamese officieren de bijzondere training?

Kapitein Dong Nguyen, instructeur

“Het meest uitdagend vond ik de cultuurverschillen. Het Mobile Training Team (MTT) bestond uit instructeurs uit 5 verschillende landen, en iedereen heeft zijn eigen gewoontes en tradities. Wij Vietnamezen hebben die natuurlijk ook. Bij ons gaan zaken formeel en zijn relaties tussen hoge officieren en ondergeschikten anders dan bij jullie. In het begin was dat lastig. Het duurde slechts een paar dagen voordat we soepel samenwerkten – we begrepen elkaar ook gewoon goed. Om eerlijk te zijn zal ik de collega’s van het MTT heel erg missen. Ik hoop ze in de toekomst vaker tegen te komen.

Dit was de eerste keer dat wij de cursus United Nations Military Expert on Mission (UNMEoM) organiseerden. We geven wel vaker VN-cursussen, maar bij het organiseren van déze komt veel meer kijken. Eén ding is zeker: de UNMEoM vergt heel veel inzet, inclusief het regelen van alle rollenspelers, voertuigen en materialen. 

Zelf hoop ik dat ik snel op missie mag. Al mijn kennis van de VN heb ik uit boeken, van video’s of van collega’s. Nu wil ik echt heel graag op uitzending om hands-on-ervaring te krijgen. De beste manier om een route te ontdekken, is dat pad daadwerkelijk te bereizen.”  

Eerste luitenant Do Huyen Trang, cursist

“Of ik verwacht snel op missie te gaan? Zeker weten! Maar wanneer dat precies is, en naar welk uitzendgebied ik dan moet, weet ik niet. Ik heb daar ook geen zeggenschap over. Zoiets wordt vóór mij bepaald.

De UNMEoM was erg goed vanwege de veelheid aan factoren. Zo waren de theorielessen die we tijdens de eerste helft van de cursus kregen erg nuttig. Die werden gevolgd door allerlei verschillende praktijkvoorbeelden en scenario’s die zich buiten afspeelden. Ik vond de instructeurs creatief en enthousiast. Ze hebben ons goed voorbereid op eventuele uitdagingen die we tijdens missies tegen het lijf zouden kunnen lopen. 

Of ik verschil zag tussen Vietnamese cursussen en de UNMEoM? Wat me vooral opviel was dat we nu ook heel veel buiten bezig waren. De meeste eerdere cursussen die ik gevolgd heb, speelden zich vooral binnen af.

De praktijksituaties waar we nauwelijks ervaring mee hadden vonden we soms moeilijk en verwarrend. We gingen er dus ook niet altijd op de meest briljante manier mee om, maar gelukkig waren daar altijd de instructeurs om ons de juiste tips te geven. Uiteindelijk zijn het hele nuttige ervaringen waar we veel aan hebben als we tijdens missies daadwerkelijk in dergelijke situaties verzeild raken.”

Meer Vietnam zien? Check de beelden hieronder!