Terug van verlof met nieuwe energie

De meeste collega’s zijn na een welverdiende vakantie weer aan de slag. De afgelopen weken stapte menigeen tijdens de vakantie even uit de waan van de dag. En nam mogelijk de ruimte om eens van een afstandje naar het werk te kijken. Wat kwamen daar voor inzichten bij bovendrijven? Ik ben benieuwd.

Zelf ben ik thuis in Nederland gebleven. Ik heb de tijd genomen om te reflecteren op de intensieve periode die achter ons ligt, en de vele plannen die we hebben gemaakt. Ik kijk met voldoening terug op de manier waarop we van start zijn gegaan met Toronto. En hoe we nu de eerste stappen zetten op weg naar een landmacht met de basis op orde. Een organisatie die op termijn weer volle slagkracht moet kunnen leveren.

Sommige collega’s hebben helemaal geen vakantie gehad. Bijvoorbeeld omdat ze op missie zijn. Daar gaat het werk altijd door. In augustus bracht ik een bezoek aan onze troepen in Mali. In 4 dagen sprak ik daar met veel van onze mensen. In alles viel me op hoe ontzettend professioneel ze werken. Ik ben zeer onder de indruk van hen!

We zaten toen een week voor de wisseling van de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group. De oude garde bereidde alles tot in de puntjes voor. Ze gooien geen opdrachten over de schutting, maar werken een hele serie opdrachten tot in detail uit, gesteund door het nieuwe National Support Element dat net binnen is. Het lijkt vanzelfsprekend, maar is een bijzonder en krachtig kenmerk van ons als landmachters: kameraadschap én collegialiteit. 

De eindsprint van 2018 gaat beginnen. De missies draaien volop door. Voor onze eenheden staan nog grote oefeningen gepland. Zoals Falcon Autumn, Engineer Hunter en Trident Juncture, een van de grootste NAVO-oefeningen sinds jaren. Iedereen is weer met nieuwe energie aan de slag. Dat is mooi, want we hebben veel te doen!

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten