02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Vietnamezen voorbereid op vredesmissies

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Gerben van Es | video: Paris Hidden

VN-cursus in tropisch Zuidoost-Azië

Tjirpende krekels, een ogenschijnlijk rustig landweggetje dat tussen de bomen door kronkelt. Het is zó warm dat de lucht trilt. Als er een VN-voertuig de bocht om komt, rent ineens een jonge vrouw op de blauwhelmen af. Hysterisch slaat ze op het raam, dwingt de chauffeur tot stoppen. Schreeuwend trekt ze blootsvoets 1 van de 3 inzittenden het terrein in. Bij 2 verse graven begeven haar benen het. Hier liggen haar vader en haar broer, vertelt ze snikkend. Vermoord. Door wie?

Het wordt de VN-waarnemers niet meteen duidelijk. Beter gezegd: waarnemers in opleiding. Want al blijven de tranen zelfs ná afloop van het event nog komen bij de ‘actrice’, dit is slechts een oefening. De blauwhelmen zijn Vietnamese officieren die participeren in een exclusieve leergang: de School voor Vredesmissies (SVV) geeft in Vietnam samen met buitenlandse collega-instructeurs de cursus United Nations Military Expert on Mission (UNMEoM). Dus niet op de reguliere thuisbasis in de Harskamp, maar 8.830 kilometer verderop in een door tropische buien geteisterd Hanoi. Deze opleiding (een combinatie van theorie, praktijk én eindoefening) bereidt waarnemers voor op VN-vredesmissies in bijvoorbeeld de Centraal-Afrikaanse Republiek of Zuid-Soedan.

Check de clip!

Warme regen

Of de keuze om in het regenseizoen te trainen bewust is, is niet duidelijk. In ieder geval geeft het een ‘bijzonder tintje’ aan de opleiding. De Oostenrijkse instructeur luitenant-kolonel Rolf Weber ondergaat de neerslag gedwee: “Sterker nog, die warme regen ga ik thuis het meeste missen – als ik dan toch moet lijden, is het fijn als dat leed enigszins verzacht wordt…” Gevraagd naar de grootste uitdaging voor de cursisten in Vietnam aarzelt hij geen moment: “De taal.”

Ongeschreven regels

En inderdaad, al bestaat de klas uit door de wol geverfde officieren tot aan de rang van kolonel, lang niet iedereen spreekt vloeiend Engels. Wat luitenant-kolonel Weber daarentegen pósitief verbaast is de openheid van de collega’s van het Vietnamese Volksleger. “Iets wat ik niet verwachtte. Zeker niet gezien hun systeem en ervaringen uit het verleden. Trouwens, ik heb me minstens zo verbaasd over de chaos in het verkeer. Blijkbaar zijn er ongeschreven regels. Ik ben er echter nog steeds niet achter wat die dan zijn. Fascinerend.”

De Vietnamese officieren krijgen tijdens de eindoefening van de UNMEoM te maken met een veelheid aan events, die hen moet voorbereiden op de VN-vredesmissies waar ze wellicht in de toekomst aan deelnemen.

Flexibel en open

Fascinerend: hét woord dat de cursus fantastisch samenvat. Vietnamese cursisten, een peloton cadetten als roleplayers (bewapend met onder meer Kalasjnikovs en RPG’s), instructeurs uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Canada. En dat allemaal aan elkaar gelinkt door een Training Center in een land dat letterlijk en figuurlijk mijlenver van Nederland ligt. 

Luitenant-kolonel Ralf Lünsmann, reserveofficier in het Zwitserse leger: “Een van de elementen die ons werk hier zo uitdagend maakt, is dat we allemaal verschillende culturele achtergronden hebben. Daarnaast is voor de meeste Vietnamese militairen bijna alles nieuw, terwijl dat in zekere zin ook voor ons geldt. Zo hadden wij geen idee welke middelen we zouden hebben om de eindoefening goed aan te kleden. Uiteindelijk pakt het goed uit. Al krijgen we de spullen vaak pas op het allerlaatste moment, het wordt wél geregeld.”

Het is de eerste keer dat de School voor Vredesmissies deze cursus in Vietnam geeft. Dat levert verrassingen op voor zowel cursisten als instructeurs.

In de toekomst zelfstandig

“Sowieso verbaast het me dat de Vietnamezen zo flexibel zijn”, vervolgt Lünsmann. “Met name de staf van het Vietnam Department of Peacekeeping Operations is erg open. Heel ervaren ook.” Gelukkig maar. Al is het Aziatische land pas sinds kort actief betrokken bij VN-vredesoperaties, enige vorm van zelfredzaamheid is ook op nieuwkomers van toepassing. Waar buitenlandse instructeurs in 2018 nog de touwtjes in handen hebben, moeten in de nabije toekomst Vietnamese instructeurs zelfstandig de UNMEoM-cursus kunnen geven.

Meer beeldmateriaal zien? Klik dan hieronder naar rechts!