07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

‘Successen boeken en uitbouwen’

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto SGTBDAV Sjoerd Hilckmann | video: SM Eva Klijn

Ondanks voorgenomen vertrek gaan patrouilles gewoon door

Het besluit mag dan genomen zijn dat Nederland de bijdrage aan VN-missie MINUSMA in Mali per 1 mei 2019 beëindigt, voor de troepen ter plaatse verandert er op korte termijn niet veel. Zij blijven zich toeleggen op het verzamelen van inlichtingen voor de Force Commander. De Long Range Reconnaissance Patrol Task Group (LRRPTG)-5 begeeft zich daarvoor vaak en langere tijd buiten de poort van Kamp Castor in Gao. Hoe hangt de vlag erbij in het gortdroge Afrikaanse land en hoe gaat het straks verder?

Majoor Nico Teerds, commandant LRRPTG-5, is vooralsnog tevreden over de gang van zaken. “We zijn nu 2 maanden in het gebied en hebben ons ritme te pakken. De operaties die we hebben gedraaid geven een goed beeld van hoe de situatie er voor staat. In Gao zitten we met ongeveer 100 mensen. Infanteristen van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade, maar ook enablers. Denk daarbij aan de Explosieven Opruimingsdienst, de Genie, een Combat Liaison Team voor inlichtingen, een Informatie Operatie Team, geneeskundige ondersteuning, mortieren en een Civiel Adviseur. Daarnaast is er nog een half peloton grondgebonden verkenners. In Kidal hebben we daarnaast nog zo’n 30 militairen.”

MAJ Nico Teerds, commandant LRRPTG-5.

‘De focus ligt nu vooral op de aanstaande presidentsverkiezingen’

Focus op verkiezingen

Terwijl de sfeer rond Kidal geregeld grimmig is en daar vaker aanvallen plaatsvinden, noemt Teerds de situatie in en rond Gao ‘permissive’. “We hebben ontmoetingen gehad met alle groeperingen. De reacties vond ik heel positief. Niet voor niets zoeken we de bevolkte gebieden op in open voertuigen en stellen we ons open minded op. We tonen respect naar de bevolking toe en zoeken interactie. We ervaren de situatie niet als gevaarlijk, maar blijven uiteraard wel op onze hoede.”
De ontmoetingen hebben natuurlijk nog steeds hetzelfde doel, als dat van vergelijkbare eenheden die eerder in Mali waren: inlichtingen verzamelen, deze (laten) analyseren en doorsturen naar het hoofdkwartier van de VN in Bamako. “We sturen onze pelotons als sensoren naar de bevolkte gebieden. De focus ligt nu vooral op de aanstaande presidentsverkiezingen. De eerste ronde is op 29 juli en de tweede op 12 augustus. Onze rol is kijken hoe de dynamiek is in aanloop naar die verkiezingen.”

“Niet voor niets zoeken we de bevolkte gebieden op in open voertuigen en stellen we ons open minded op.”

Vergelijkbare benadering?

Ten opzichte van de tijd dat de Special Operations Land Task Groups (SOLTG) verkenningen uitvoerden, is er volgens de majoor wel wat veranderd. “Het operatiegebied van de SOLTG’s was groter, dankzij de eigen Chinook-transporthelikopters. Nu zijn we afhankelijk van partners. We zijn trouwens wel zeer tevreden over de samenwerking met Duitse NH90’s en de Belgische helikopterbemanningen.”
Richting het voorgenomen vertrek per 1 mei 2019 is de afhankeljkheid van andere landen steeds groter geworden. Zij runnen Kamp Castor nu in feite ook al. “Onze Duitse collega’s leveren nu ook de Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Company. Zij zijn prima bezig, net als de vergelijkbare Zweedse eenheid in Timboektoe. Het is nu vooral afwachten wie onze rol van LRRPTG gaat overnemen. We hopen natuurlijk op een NAVO-land, met vergelijkbare doctrines en liefst eveneens een toegankelijke benadering van de bevolking.”

‘Mogelijk met lede ogen aanzien dat er een andere aanpak komt voor onze Dutch approach’

Met lede ogen

Vergeleken met zijn eerdere ervaringen op uitzending in Afghanistan, vindt Teerds de reacties in Mali ‘bijzonder positief’. “Malinezen zijn fijne mensen. Helaas hebben ze te lijden onder extreme droogte en politieke perikelen die het land ontwrichten. Waar het land over 20 jaar is? Ik hoop dat er dan een oplossing is gevonden voor de bestaande situatie, voor alle groeperingen. En dat er dan tegen die tijd sprake is van een veiligheidsapparaat en een politiek stelsel waarin de bevolking vertrouwen heeft. Wij zijn hier in ieder geval omdat we in zo’n toekomst geloven. Wat wij hier doen draagt daaraan bij. Door onze voetpatrouilles kun je binnen 3 maanden echt successen boeken en die steeds verder uitbouwen. Eenheden van andere landen zie je vooral onder pantser patrouilleren, ook middenin de stad. Dat komt toch anders over. Mogelijk moeten we volgend jaar met lede ogen aanzien dat er een andere aanpak komt voor onze Dutch approach...”

“Onder pantser patrouilleren komt toch anders over.”

Is er veel activiteit in de plaats waar de Nederlanders naartoe rijden? Of is het juist verdacht rustig op een anders zo drukke route? Het zijn veelzeggende aanwijzingen in het missiegebied. Aanwijzingen die de Heron-piloten en analisten tijdig kunnen doorgeven aan de mensen op de grond. Bekijk de video!