Tekst RITM Bianca Brasser
Foto KPL Jasper Verolme | video: Paris Hidden

Battlegroup in Litouwen showt pantsers

8 Nederlandse CV90’s staan dreigend in de bosrand. Slechts een zandvlakte scheidt hen van de vijand. Aan de overkant, vlak achter een riviertje, liggen de vijandelijke troepen. Diep ingegraven, focus op de brug voor hen. Nu komt het erop aan. De oversteek moet in handen komen van de enhanced Forward Presence (eFP) battlegroup van de NAVO.

Het is begin juni en de eerste keer dat de Nederlanders, Kroaten, Duitsers en Fransen samen in het Litouwse veld staan. Zij vormen het grootste deel van de battlegroup, onder leiding van Duitsland, dat het Baltische land moet beschermen tegen eventuele invallen vanuit het oosten. Tijdens de 2-weekse oefening Thunder Storm (onderdeel van Saber Strike) nemen zij het op tegen een Litouwse oefenvijand. 

Met zo’n 30 pantservoertuigen (waarvan 8 CV90’s (links) en 14 Fenneks) is Nederland in Litouwen. De Fransen dragen bij met hun Leclercs (rechts).

Nederlands trots

“Wij bevinden ons in het zwaartepunt tijdens deze aanval. En die keuze snap ik heel goed”, zegt kapitein Wolf, compagniescommandant van de D-cie van 44 Pantserinfanteriebataljon (43 Mechbrig). Zijn militairen uit Havelte zijn voor een half jaar de Nederlandse bijdrage aan de battlegroup. “Als ik de Duitsers was, had ik ons ook voorop gezet. We zitten nu 5 maanden hier en hebben veel goede dingen laten zien.”

Het vertrouwen in zijn compagnie blijkt niet ongegrond. Terwijl de Litouwers de brug voor hen nauwlettend in de gaten houden, stijgt buiten hun zicht zo’n 40 man infanterie uit de Nederlandse CV90’s. Te voet gaan de mannen via het bos om de zandvlakte heen. Steken het water over en vallen de nietsvermoedende Litouwers aan in de rug. Tegelijkertijd voeren lege CV90’s aan de voorkant een afleidende schijnaanval uit. “Snelheid, agressie en verrassing”, somt tweede luitenant Ralph de ingrediënten voor het net geboekte succes op. Als commandant van het uitgestegen infanteriepeloton is hij tevreden nu de verdediging rond de brug volledig is uitgeschakeld. “De Litouwers focusten op de voorkant. 2 pelotons in de rug zagen ze niet aankomen. Het verliep vlekkeloos.”

Niet via de brug, maar achterlangs door het bos vallen de Nederlandse infanteristen aan.

Doorpakken en afsluiten

Nu is het aan de Kroaten om met hun Patria’s bij te springen in de aanval. Want ook de rest van het terrein moet veroverd worden. En hoewel het gebied vol ligt met gegraven hindernissen is dat voor de pantsers van de battlegroup geen moeilijke opgave meer. 17 uur nadat de eerste Duitse verkenners die nacht op pad gingen, is het gebied weer in handen van de NAVO.

“Voor onze compagnie een mooie eindoefening”, zegt kapitein Wolf. Het half jaar zit er voor hem en zijn eenheid bijna op. De C-cie van 44 Pantserinfanteriebataljon neemt het dan over van de D-cie. Een tip van Wolf aan zijn opvolger: “Laat je niet gek maken. Multinationale samenwerking gaat gepaard met veel miscommunicatie. Babylonische spraakverwarring en cultuurverschillen zijn van alledag. Gebruik deze tijd om je te ontwikkelen. Wij hebben hier bijvoorbeeld veel kunnen oefenen in het manoeuvreren met pantserinfanterie en we hebben gebruik gemaakt van klimatologische uitdagingen. Pak je eigen kansen.”

Wel eens gehoord van de honingdas? Het is een dier dat alles aanvalt wat in zijn buurt komt. Toen de pantserinfanteristen van de D-cie een video zagen van het beest, waren ze het unaniem met elkaar eens: dit wordt de nieuwe mascotte van de compagnie. En zo geschiedde.

Bekijk hier hoe het de D-cie van 44 Pantserinfanteriebataljon de afgelopen maanden is vergaan in Litouwen. 

Sinds maart 2017 levert Nederland zo’n 250 militairen voor de NAVO-battlegroup in Litouwen. Ook in Estland, Letland en Polen zijn multinationale bataljons gestationeerd. 18 landen leveren wisselend troepen. Doel is het versterken van de Europese oostgrens. Op dit moment vormt Nederland een battlegroup met Kroatië, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. België en IJsland leveren ondersteunende diensten.