03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

KL in ’t kort

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

Vector vervangt MB

Het Korps Commandotroepen heeft de eerste van 50 nieuwe voertuigen in het bezit. De Versatile Expeditionary Commando Tactical Off Road (Vector) vervangt een deel van de huidige Mercedes Benz 290GD terreinwagens.

De overdracht van het special forces-voertuig vond plaats op de Engelbrecht van Nassaukazerne. Tijdens de ceremonie overhandigde directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard symbolisch de autosleutel aan commandant KCT kolonel Jelte Groen. 

x

Onvoldoende voor bedrijfsveiligheid

“Onacceptabel.” Zo reageerde minister Ank Bijleveld-Schouten op het feit dat Defensie op het gebied van bedrijfsveiligheid onvoldoende in control is. Het rapport ‘Het moet en kan veiliger!’ van de Commissie Van de Veer werd in januari gepresenteerd.

Minister Bijleveld-Schouten: “We nemen alle aanbevelingen over. Ik heb al maatregelen in gang gezet. Defensie versterkt het toezicht op de veiligheid, onder meer door hiervoor een onafhankelijke toezichthouder aan te stellen. Verder wordt de veiligheidsorganisatie uitgebreid."

Koning benoemt Middendorp tot adjudant

Koning Willem-Alexander heeft generaal Tom Middendorp benoemd tot adjudant in buitengewone dienst. Middendorp, CDS van 2012 tot oktober 2017, is benoemd vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse krijgsmacht.

De koning kan een adjudant na zijn vertrek benoemen tot adjudant in buitengewone dienst, wat betekent dat hij in bijzondere omstandigheden tijdelijk kan worden teruggeroepen. Adjudanten van de koning bereiden de openbare optredens voor van de leden van het Koninklijk Huis en bieden ondersteuning bij grote evenementen.

Frans/Nederlands overleg in Oirschot

International cooperation is the way to go", aldus generaal-majoor Matthijssen tijdens het bezoek van de Franse commandant van het Commandement des Forces Terrestres, luitenant-generaal Alabergere. Op het hoofdkwartier van 13 Lichte Brigade bespraken beide generaals de samenwerking tussen de Franse en de Nederlandse landstrijdkrachten.

Die is vooral gericht op het tot stand brengen van een speciale band tussen de Franse 9 Brigade d’Infanterie de Marine en 13 Lichte Brigade. De samenwerking kan zich echter eveneens uitstrekken tot andere eenheden van beide landstrijdkrachten.

Ritmeester Jonge Ambtenaar van het Jaar

Ritmeester-reservist Jelle van Haaster van de Nederlandse Defensie Academie is Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018. De cyber-researcher won de wisseltrofee, een masterclass persoonlijk leiderschap en een training in creatieve technieken.

Van Haaster bouwde de populaire apps ‘Rangen’ en ‘ZHKH’. Verder creëerde hij een militaire streetview-omgeving van Mali, waarmee militairen zich beter op missies kunnen voorbereiden. 

Hulzen maken in Roosendaal

Om het Korps Commandotroepen adequaat gereed te stellen voor haar onvoorziene taken is gestart met de bouw van 2 schiet- en trainingsfaciliteiten op het kazernecomplex van de groene baretten.

Als dat is afgerond, zijn de binnenschietbanen ingericht om met scherpe munitie in een hoek van 270° te kunnen vuren. De gehele baan wordt gepantserd en biedt volledige ballistische bescherming voor doorschot.

Balkan en polder slaan handen ineen

De samenwerking tussen de Nederlandse en Kroatische troepen in Litouwen kreeg eind januari een extra impuls. Tijdens een static show demonstreerden militairen van beide landen hun materieel en legden op vriendschappelijke wijze de basis voor verdere samenwerking.

“We willen graag met de Nederlanders trainen”, aldus de Kroatische luitenant Furlić. “Ik ben ervan overtuigd dat we nieuwe dingen van elkaar kunnen leren. Volgende week zijn we uitgenodigd om te komen kijken bij de Nederlandse oefening. Dan gaan we zien hoe jullie werken. Maar het liefst willen we natuurlijk samen oefenen. We hopen dit zo spoedig mogelijk te kunnen doen.”

DEU enthousiast over simulatiemogelijkheden NLD

De commandant van 1 Luftlandebrigade en de plaatsvervangend commandant van de Division Schnelle Kräfte bezochten in februari het simulatiecentrum van het Land Training Centre, onderdeel van het Opleidings- en Trainingscommando.

De generaals waren zeer enthousiast over de Small Unit Immersive Trainer (voor details zie dit verhaal). Ze maakten direct afspraken voor de verzorging van een SUIT-demonstratie in Duitsland. Ook spraken ze over de mogelijkheden om in de toekomst nog meer samen te werken, bijvoorbeeld door in de voorbereiding op missies samen procedures te trainen.