07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Leesvoer voor Landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

“Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam”, beweerde de Britse schrijver Sir Richard Steele eeuwen geleden al. Mocht je dus tussen de schietseries en oefeningen een gaatje hebben, pak dan eens een goed boek. Deze winter bekeken we uiteenlopende publicaties. Zo lazen we onder meer meeslepende verhalen over Operatie Keystone, reisden met de laatste Punisher naar de Iraakse stad Ramadi en kropen we in de huid van de enige bastaardzoon van prins Willem van Oranje.

Kevin Lacz | De laatste punisher

Dit boek is het aangrijpende verslag van Kevin Lacz, die lid was van het beruchte SEAL Team 3. Lacz neemt de lezer mee op zijn uitzending; van zijn eerste missie tot zijn eerste succesvolle schot op een terrorist.

Het hoogtepunt van deze unieke kijk in de wereld van geheime missies achter vijandelijke linies is de bloedige strijd om Ramadi. De constante dreiging komt door de levendige schrijfstijl tot leven, waardoor je je in het midden van de actie waant.

Het boek is een rauw, eerlijk verslag van een geboren krijger die geen moment aarzelde toen zijn land - en de waarden waar het voor staat - werd aangevallen. Een aanrader!

‘De laatste punisher’ kost € 19,99. Het boek van Karakter Uitgevers telt 336 pagina’s.

Adri P. van Vliet | Bastaard van Oranje

Over Justinus van Nassau, de enige bastaardzoon van prins Willem van Oranje, is weinig gepubliceerd. Deze vlot geschreven lectuur brengt daar verandering in.

Als een van de weinige Nassaus was Justinus op zee actief. Als luitenant-admiraal was hij betrokken bij de verdediging van Antwerpen en blokkeerde hij succesvol de Vlaamse kust waardoor de Spaanse Armada en Parma’s invasievloot zich niet konden verenigen.
De Oranjes voelden zich over het algemeen echter meer thuis op land dan op zee. Niet zo vreemd dus, dat Justinus deelnam aan de Slag bij Nieuwpoort, en graag legercommando’s en diplomatieke missies aannam.

De waardevolle informatie in het boekwerk is ingekleurd met een veelheid aan prachtige prenten, beeldverslagen, historische brieven, landkaarten en tekeningen.

‘Bastaard van Oranje’ kost € 29,50. Het boek van WalburgPers telt 256 pagina’s.

Rende van de Kamp en Jeoffrey van Woensel | Operatie Keystone, Nederlanders bij de Special Air Service

In dit boek beschrijven de auteurs de geschiedenis van het detachement Nederlanders bij de Special Air Service (SAS), ook wel ‘het spookleger’ genoemd. Deze Britse eenheid voerde in WOII in Afrika en Europa met succes sabotageacties uit om de Wehrmacht te ontregelen.

Nooit eerder zijn de avonturen van de 27 Nederlandse jonge mannen tot in detail beschreven. Op ‘hoog verzoek’ meldden zij zich begin december 1944 aan als vrijwilliger om gevaarlijke opdrachten uit te voeren in bezet Nederland. Een aantal had in mei 1940 tegen de Duitsers gevochten, anderen hadden in het verzet gezeten of geallieerde eenheden geholpen. In Engeland leerden ze parachutespringen en werden onderwezen in onder meer silent-killing en wapen- en springstoffenkennis.

De verschillende verhalen in het boek lezen als een trein. Wat het uniek maakt, is dat door interviews, persoonlijke verslagen, literatuur en archiefstukken een niet eerder beschreven stuk geschiedenis is onthuld.

Operatie Keystone kost € 21,95. Het boek van QV Uitgeverij telt 228 pagina’s.

Vilan van de Loo | Nota Geheim 103 en de Atjeh-rel in 1908

Joannes Benedictus van Heutsz groeit op in Nederland en wordt in Indië een militaire superster. In 1904 haalt Nederland hem in als de pacificator van Atjeh. Als gouverneur-generaal keert hij terug naar de kolonie. Daar zet hij zijn aanpak voort: waar nodig militair geweld, waar mogelijk bestuurlijke verbetering.

In 1908 ontstaat in Nederland een rel over de inzet van militair geweld in Atjeh. Zijn er wreedheden geweest? Daarover is fake news in omloop, oordeelt Van Heutsz in zijn correspondentie. Hij is woedend dat hij zich moet verantwoorden. Dat is vooral merkbaar in deze brief uit 1908, geschreven te Buitenzorg (Bogor). Die brief, inclusief alles wat Van Heutsz erbij haalt – zoals de stukken van zijn adjudant H. Colijn – is in deze uitgave opgenomen.

Vilan van de Loo creëerde een uniek stuk literatuur, dat een venster is op het complexe koloniale verleden van Nederland.

‘nota Geheim 103 en de Atjeh-rel in 1908’ kost € 7,95. Het boekje van uitgeverij De Clerq Zubli telt 48 pagina’s. 

Jaap Jan Brouwer | Auftragstaktik en het Pruisische/Duitse leger 1850-1945

Het beeld dat schreeuwende Duitse officieren leiding gaven aan schijnbaar hersenloos opererende eenheden wordt in dit boek ontkracht. Theoretische analyses worden telkens geïllustreerd met aansprekende oorlogsverhalen waardoor er een verdieping van inzicht ontstaat.

De vraag die centraal staat, is waarom het Duitse leger een hogere (relatieve) battlefield performance had dan haar tegenstanders. Vanuit het oogpunt van organisatie- en bedrijfskunde, sociologie en psychologie analyseert de auteur het Duitse leger en zijn tegenstanders.

Centraal element binnen het Pruisische/Duitse leger was Auftragstaktik, een besturingsconcept dat dateert uit de 19e eeuw maar nog steeds bijzonder geavanceerd is. Auftragstaktik had zelfsturing en snel en zelfstandig beslissingen kunnen nemen hoog in het vaandel staan.

‘Auftragstaktik en het Pruisische/Duitse leger 1850-1945’ kost € 22,95. Het boek van Uitgeverij Aspekt telt 244 pagina’s.