10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 01

Uniek wervingsproject moet snel gaten vullen

Tekst Vanessa Strijbosch
Foto SGT Jan Dijkstra, Louis Meulstee

De boer op voor nieuwe collega’s

I want you”, wijst Uncle Sam vilein vanaf een poster naar bezoekers van de Johan Willem Friso Kazerne in Assen. De boodschap is duidelijk. 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernard is naarstig op zoek naar vers bloed. Èn, het liefst uit de regio. 

Vers terug uit Irak stond de Alfa-compagnie van het 13e direct een nieuwe missie te wachten. Dit keer kregen de rode baretten opdracht nieuwe collega’s zélf te werven en opleiden. Met dien verstande dat ze bij voorkeur uit de 4 noordelijkste provincies (Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen) komen. De compagnie zet zich dagelijks in voor het bijzondere personeelsproject, dat onder de naam  ‘operatie Falcon Legion’ aangepakt wordt als een militaire missie. Voor Defensie is deze benadering uniek. 

Ruiken aan militaire leven

Het gaat om een eenmalige pilot. De militairen treden op als ambassadeur. Ze werven regionaal: door te flyeren op straat, via social media en door zichtbaar en toegankelijk te zijn met een informatieloket in Assen. Ze houden informatie- en kennismakingsdagen op de kazerne, zodat geïnteresseerden letterlijk en figuurlijk kunnen ruiken aan het militaire leven. 

Gegarandeerde baan

Na deze dagen volgt een snel keurings- en selectieproces. Eenmaal goedgekeurd, krijgen de militairen in spe een betaalde vooropleiding in Assen. Nadat ze zijn opgeleid en de rode baret halen, wordt een functie binnen 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel (eveneens in Assen, red.) gegarandeerd. 

Kapitein Mark, sergeant-majoor Arjen en korporaal Denver zetten zich dagelijks in voor het unieke wervingsproject. Hoe ervaren ze dit werk? En...werpt het vruchten af?

Kapitein Mark, compagniescommandant: “Voor Assen, door Assen, in Assen”

“De nood is hoog. We hebben keihard personeel nodig. Om dat binnen te halen, zijn we direct van het jaarplan afgehaald, zodat we ons als compagnie hierop volledig kunnen richten. We voeren het uit als een militaire operatie. We doen alles zelf; van werven tot opleiden. Keuren gebeurt nog steeds in Amsterdam. We doen dit voor Assen, door Assen, in Assen. Dit is totaal out of the box voor ons. We kunnen maar 1 ding doen… er volledig voor gaan. Of het werkt? Ik denk het wel. De belangstelling is groot. Maar we weten het pas als we zien wie er aan de poort staan op de eerste dag van de opleiding.” 

Sergeant-majoor Arjen, onderofficier Operatiën: “Snel binden, anders raak je ze kwijt”

“Toen ik zelf als jong ventje bij de baas wilde, duurde het 9 maanden voordat ik kon beginnen. Dat leek een eeuwigheid. Tegenwoordig moet je mensen snel aan je organisatie binden. Anders raak je ze kwijt. We zetten nu iedereen in, van soldaat tot kapitein. De soldaten en korporaals zijn ECOD-gecertificeerd (Expertisecentrum Opleidingskunde Defensie, red.) en kunnen terugvallen op hun praktijkervaring in Irak (trainingsmissie aan de Koerdische Peshmerga-strijders, red.). Ik geloof in deze vorm van ambassadeurschap. Niet statisch uit een boekje of met een gelikte commercial. Nu zien ze iemand voor zich staan, in uniform en met een wapen. Het wordt dan ineens heel echt.”  

Korporaal Denver, pelotonsgeneeskundigverzorger: “Hij durfde me niet eens aan te kijken”

“Als infanterist kon ik me niet zoveel voorstellen bij flyeren op een station. Dit is niet ons standaard werk. Maar we hebben dringend nieuwe mensen nodig. En daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Ik verzorg onze social media en beman samen met 4 andere collega’s het informatiepunt. Sommige bezoekers zijn heel enthousiast, anderen nog wat onzeker. Laatst kwam een vader met zijn zoon langs. Die jongen durfde mij niet eens aan te kijken.”    

Dimitri Keijzer, sollicitant: “Dit wil ik al mijn hele leven”

“Toen ik klein was, zag ik een keer militairen voorbij marcheren. Een van hen gaf mij een hand. Ik was direct verkocht. Vanaf dat moment wilde ik militair worden. En het liefst bij luchtmobiel. Ik kijk echt op tegen die gasten. Ik kom uit Alkmaar, maar heb er wel een verhuizing naar Assen voor over. Iets betekenen, het verschil maken, dat wil ik. Ik ga er voor!” 

Tot nu toe hebben 181 zogenoemde ‘spijkerbroeken’ gesolliciteerd, van wie er 30 door de keuring zijn gekomen. Ongeveer 80 leerlingen van de mbo-opleiding Vrede & Vakmanschap (VeVa) toonden ook hun interesse. 30 van hen zijn goedgekeurd. Kennismaken met de ‘stoters’ kan nog tot en met maart. Geïnteresseerden kunnen begin februari op de kazerne in Assen en in maart in Schaarsbergen terecht. Vanaf april begint in Assen de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel. De compagnie hoopt na het traject tussen de 70 en 80 nieuwe collega’s in te lijven. Voor meer informatie en/of aanmelden: www.falconlegion.nl en www.werkenbijdefensie.nl/luchtmobiel.

Bekijk hieronder hoe de eerste kennismaking op de kazerne verliep.

Spijkerbroeken op de kazerne in plaats van correct militair tenue. De ‘stoters’ lieten het bij uitzondering toe tijdens de informatiedagen die toegankelijk waren voor iedereen.

43 jongens meldden zich aan de poort van de kazerne in Assen voor de 3-daagse kennismaking. Niet wetende wat ze allemaal te wachten zou staan.

Hoe functioneer je onder stress? Een realistisch scenario met daarin onder andere gewondenafvoer, moest het kaf van het koren scheiden.

De sollicitanten kregen ook een stukje theorie mee. Ze verdiepten zich in de achtergrond van het regiment. Om alvast het sentiment van de ‘stoters’ te proeven.

Fysiek tot het uiterste gaan. Dat wordt van de toekomstige luchtmobieler verwacht.

De rode baretten gunden de jonge mannen weinig slaap. Zo moesten ze zich midden in de nacht gereed maken voor de eindmars.

Kilometers lopen met bepakking, scherfwerend vest en wapen. Om het nog lastiger te maken: sjouwen met een zware kist, autoband en 40 meter touw.

Afzien. De man met de hamer kwam voorbij.

Hoeveel sollicitanten er uiteindelijk beginnen aan de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel, moet nog blijken. Van deze groep haakten er 8 af. 7 jongens mogen in de herkansing.