TORONTO!

Zet er een uitroepteken achter en het woord TORONTO klinkt als een strijdkreet. En zo bedoel ik het ook: ik ben de eerste Commandant Landstrijdkrachten na twintig jaren krimp die een weliswaar hele grote, maar nu ook een hele positieve uitdaging heeft.

Het combat ready maken van de Koninklijke Landmacht zal de komende jaren van ons allemaal het uiterste vragen. Maar wél met positieve energie in het licht van een regeerakkoord dat voorziet in 1,5 miljard structureel extra budget, een arbeidsvoorwaardenakkoord en op korte termijn een Defensienota.

Ik ben enorm geïnspireerd door de vrouwen en mannen die na een lang, hard gevecht, komend vanuit een vaak donker mentaal en fysiek dieptepunt uitblonken en indrukwekkend presteerden op de Invictus Games in… Toronto. Daarom heb ik het eerste pakket aan projecten - die nodig zijn voor het herstellen van de organisatie en het herstellen van het vertrouwen - het programma TORONTO genoemd.

In de manier waarop ik het veranderingsprogramma TORONTO samen met jullie wil aanpakken, heb ik drie prioriteiten gesteld. Ten eerste zijn jullie dat: ik wil dat elke man en vrouw weer vertrouwen krijgt in zijn of haar arbeidspositie, loopbaanontwikkeling en toekomstperspectief. Ten tweede is dat het herstellen van balans tussen combat, combat support en combat service support. Het derde speerpunt van Toronto is, met een hoofdletter, Vernieuwing.

Wat dit alles gaat inhouden, heb ik jullie tijdens de CLAS-Infodagen uitgelegd. Omdat er veel te gebeuren staat en omdat we het samen moeten realiseren, zal ik jullie met regelmaat op de hoogte houden. Om te beginnen treffen jullie een samenvatting van mijn verhaal op de CLAS-Infodagen aan in de brochure ‘Samen bouwen aan de toekomst’, die de komende weken verspreid wordt onder alle eenheden van de Koninklijke Landmacht.  Lees die brochure en praat er met elkaar over! Wat betekenen deze veranderingen voor mijn werk? Maar ook: hoe kan ik mijn steentje bijdragen?

Programma TORONTO is uit de startblokken. De veranderingen zijn niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Maar met jullie schouders eronder naast die van mij gaat het ons lukken! Ik druk jullie allen met klem op het hart: denk niet meer in beperkingen, maar in mogelijkheden. Samen bouwen we aan de toekomst.

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten