07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

MatlogCo zoekt nieuwe generatie

Tekst TLNT Bianca Brasser
Foto SGT Jan Dijkstra

De toekomst is binnen, hopelijk blijven ze

“Yo gast, dit is een Mercedes Benz!” De 17-jarige Wietse wijst naar de zilveren ster op het stuur van een terreinwagen in de onderhoudsloods van het Materieellogistiek Commando (MatlogCo). Zijn klasgenoten staan iets verderop een uit elkaar gehaalde CV90 te bekijken. De tieners vormen een groot contrast met de werknemers in de technische werkplaats in Leusden. Gedreven mannen, maar ook allemaal grijs. En daar moet verandering in komen. 

‘Er zijn dagen dat er 3 monteurs tegelijk met pensioen gaan’

“De gemiddelde leeftijd hier is 54 jaar”, zegt kolonel Schonewille, commandant van het MatlogCo. “Er zijn dagen dat er 3 monteurs tegelijk met pensioen gaan. 3 keer 40 jaar bedrijfservaring weg in 1 dag. We hebben jonge mensen nodig aan wie zij hun kennis kunnen overdragen.” Om die nieuwe generatie warm te maken voor onder meer het sleutelen aan militaire voertuigen, opende het MatlogCo tijdens de Landmachtdagen de deuren voor scholieren. Een primeur. 

Kijken, aanraken en vragen stellen. Op de technische werkvloer van het MatlogCo mochten scholieren doen wat ze wilden.
Kolonel Schonewille, commandant van het MatlogCo, ziet graag jonge mensen bij hem komen werken.

Burgers

Een technisch vak uitoefenen bij een stoere werkgever als de landmacht, zonder dat je militair hoeft te worden. Dat is de boodschap die de kolonel de jeugd hoopt mee te geven. De onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan rups- en wielvoertuigen in Leusden gebeuren namelijk allemaal door burgermedewerkers. “De VeVa (opleiding Veiligheid en Vakmanschap red.) laat zich veel zien aan jongeren, maar dan word je militair. Er zijn zat jongens en meisjes die dat te griezelig vinden, maar het leger wel interessant vinden. Ik heb burgers nodig. Van alle niveaus.” 

Autogarage of Defensie?

De 15-jarige Dennis is zo’n jongen die de kolonel maar wat graag enthousiast ziet worden. Met zijn vmbo-opleiding mobiliteit en autotechniek zou hij niet misstaan op de technische werkvloer van de landmacht. De jongen zelf zit nog in dubio. “Ik wilde een eigen autogarage, maar ik vind die grote dingen hier ook wel echt mooi man. In een garage ben je zo klaar met een auto, maar met zo’n tank (CV90 red.) ben je wel even wat langer bezig, denk ik. Dat lijkt me wel echt vet.” 

De Beach Armoured Recovery Vehicle (BARV) is gebouwd op het onderstel van een Leopard 1-gevechtstank. Het voertuig werd door het MatlogCo ontwikkeld voor het Korps Mariniers.

‘Je pikt de geïnteresseerde jongens er meteen uit’

Ingewikkelde technische klussen

Bij het MatlogCo werken ruim 1150 medewerkers, op 28 locaties door het land. Het gecompliceerde onderhoudswerk, het zogenaamde Depot Level Maintenance gebeurt in Leusden. Een pantservoertuig volledig uit elkaar halen, en weer in elkaar zetten bijvoorbeeld of het herstellen van voertuigonderdelen zoals een versnellingsbak. “Je pikt de geïnteresseerde jongens er meteen uit”, zegt motortester Koos van der Laan die naast een showmodel van een opengewerkte motor staat. Nieuwsgierige scholieren werpen er een blik op. “De een kijkt er echt naar, een ander roept: 'Oh gaaf die ledjes'”, zegt Van der Laan hoofdschuddend. “Die lampjes zitten natuurlijk alleen in dit demonstratiemodel. Zodat je de onderdelen beter kan zien.”

Potentiële nieuwe jonge werknemers mogen wat betreft de MatlogCo-medewerkers in Leusden wel vaker een dagje langskomen.

Grote interesse

Scholen met technische en logistieke opleidingen konden zelf hun klassen opgeven voor de open dag. En dat werd enthousiast gedaan. “Tot onze verbazing kwamen er veel te veel aanmeldingen binnen”, bekent organisator Niels Krijger. “In totaal voor 1350 scholieren. Die kunnen we hier niet kwijt.” 700 jongens en meisjes mochten wel een kijkje nemen. En voor wiens hart niet sneller ging kloppen van deze technische tak van de Landmacht, waren er nog, zoals het de krijgsmacht betaamt: goodies. Ter plaatse gemaakt. Van pennenhouder tot schoenlepel-blikopener-in-een. “Zoveel mogelijk verzamelen”, is het advies van een van de scholieren aan zijn klasgenoten. “Gewoon pakken wat je pakken kan, jonguh.”

Naam: Remon van Bruggen
Leeftijd: 15
Opleiding: vwo

Beeld van Defensie: “Defensie is het leger van Nederland. Hoe dat eruit ziet? Geen idee.”
Beeld van Defensie na de open dag: “Het is veel uitgebreider dan ik dacht. Dat ze ook onderhoud aan voertuigen moeten doen, snapte ik natuurlijk wel. Dat is logisch. Maar dat het zo gecompliceerd is, wist ik niet. Er zijn hier zoveel afdelingen.”
Defensie een potentiële werkgever? “Nee. Niks voor mij. Ik wil iets met diergeneeskunde gaan doen.”

Naam: Dennis Mulder
Leeftijd: 15
Opleiding: vmbo, mobiliteit en autotechniek

Beeld van Defensie: “Veel schieten. Maar dat er monteurs werken wist ik ook wel. Mijn oom werkt bij Defensie.”
Beeld van Defensie na de open dag: “Mijn beeld is niet echt veranderd. Het is hier alleen wat kleiner dan ik dacht. Maar ik vind het wel vet.”
Defensie een potentiële werkgever? “Ja. Die grote voertuigen vind ik gaaf.”

Naam: Abdurrahim Kurt
Leeftijd: 16
Opleiding: praktijkonderwijs

Beeld van Defensie: “Veel vechten en schieten.”
Beeld van Defensie na de open dag: “Ik wist niet dat er ook zulke werkplaatsen waren en dat ze zoveel technische dingen doen.”
Defensie een potentiële werkgever? “Ja. Maar ik wil geen monteur worden. Wapens vind ik vet. Ik hoorde net van de VeVa, die opleiding wil ik doen.”