04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

Multinationale training in Litouwen

Uitwisseling eenheden

Zélf een gebied in Pabrabe – het grootste militaire oefenterrein van Litouwen – voor een Field Training Exercise ombouwen tot een schietbaan. De enhanced Forward Presence (Duitsland, Nederland, België, sinds begin deze maand Noorwegen en vanaf 2018 ook Luxemburg) draaide er zijn hand niet voor om. De force-on-force oefening (1-compagnie 122 Mech. Infbat (DEU) tegen A-compagnie 44 Painfbat) die volgde, werd effectief door de herhaling van het scenario.

Tekst: KAP Jaap Wolting

Foto’s: PAO eFP-1 Litouwen

Pabrabe

Een Duits tankpeloton en verkenningspeloton werden in Pabrabe onder bevel gesteld van de Nederlandse compagnie. Andersom leverden de Nederlanders een antitankpeloton aan de Duitse compagnie.

Vertragend gevecht

De battlegroup beoefende het vertragend gevecht in een 96-uurs scenario. De eerste week vond er een Field Training Exercise plaats, de week daarna een Live Firing Exercise op niveau 4.

Wisselen van rol

“Het versterkte gemechaniseerde team vocht tegen een ‘team minus’, maar er werd zeker rekening gehouden met de gevechtskrachtverhouding”, aldus plaatsvervangend battlegroupcommandant majoor Lenoir. De eenheden trainden 48 uur, waarna ze van rol wisselden: vertrager <-> aanvaller.

Effectief

Plaatsvervangend battlegroupcommandant majoor Lenoir (niet te zien op de foto): “De trainingsoutput van deze oefening is zeer groot. De effectiviteit werd behaald door de herhaling van het scenario. Het geleerde werd direct in de praktijk toegepast, dit zorgde voor veel trainingsrendement.”

Iron Wolf Brigade

Litouwse collega’s van de Iron Wolf Brigade reden mee op de voertuigen van de battlegroup. Een groot voordeel, daar de Litouwers het terrein op hun duimpje kennen.

Aansluiten

Een groepje Nederlanders sluit aan bij de rest van de eenheid. Tijdens de LFX werd naast Panzerfaust en KKW geschoten door Pantzerhouwitser, Leopardtank, CV90 en Marder.

Snelle acties

Een snelle actie met een van de CV90’s van 44 Pantserinfanteriebataljon. Dit infanteriegevechtsvoertuig brengt infanteristen van en naar het front en neemt zelf actief deel aan het gevecht. Naast het 35mm-snelvuurkanon beschikt het over een 7.62mm mitrailleur en lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten. 

Vuur

Duitse militairen leggen de Nederlanders (en door de uitwisseling soms ook hun eigen landgenoten) in de oefening het vuur aan de schenen.

Pantsergenie

Pantsergenisten maakten het de manoeuvrerende eenheden extra moeilijk. Zowel in de FTX als de LFX wierpen ze meerdere hindernissen op. In de tweede week ruimden ze die juist, met explosieven.

Plankgas

Full speed door het oefenterrein.