Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

x

SUIT brengt operaties virtueel tot leven

Tijdens de Landmachtdagen is het nieuwe, virtuele trainingssysteem SUIT (Small Unit Immersive Trainer) gepresenteerd in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Met dit simulatiesysteem wanen militairen zich volledig in een operatiegebied. Alleen het zand en de brandende zon in je gezicht ontbreken. Verder lijkt het alsof je echt rondloopt in de straten van het Malinese Gao.

Met dit trainingssysteem kunnen bijvoorbeeld special forces zonder onnodig munitie- of ander verbruik, eindeloos oefenen en experimenteren met nieuwe ideeën. 

x

Herbegrafenis in Colijnsplaat

Eerste luitenant Ian Jacob Havelaar is met militair ceremonieel herbegraven in Colijnsplaat. Het dorp waar hij in 1944 stierf.

Een toevalstreffer van de Duitsers raakte hem destijds in het hoofd, terwijl hij bezig was om de inwoners van Colijnsplaat te behoeden voor een ramp. De Duitsers wilden met grote hoeveelheden springstof een afwateringssluis opblazen, waardoor grote delen van het eiland onder water zouden komen te staan.

De herbegrafenis gebeurde op verzoek van de familie, vanwege het ruimen van het familiegraf in Rotterdam. 

NAVO-hoofdkwartier na halve eeuw nog steeds belangrijk

Het Allied Joint Force Command-hoofdkwartier van de NAVO in het Zuid-Limburgse Brunssum bestaat precies 50 jaar.

Dat werd gevierd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en defensieminster Jeanine Hennis-Plasschaert. Tegelijkertijd werd ook een nieuwe vleugel van het pand geopend.

De minister benadrukte dat de NAVO nog altijd van groot belang is. "Ik ben er trots op dat mijn land lid is van een organisatie die de ware menselijke waarden nog altijd hoog houdt. Door daar naast elkaar aan te werken is de NAVO niet alleen gegroeid in omvang maar ook in aanzien."

17 Pantserinfanteriebataljon pakt Bartelsbeker

Het 17e heeft de strijd om de Luitenant-generaal Bartelsbeker gewonnen. Deze jaarlijkse infanterievaardigheidswedstrijd vond plaats van 22 mei tot en met 24 mei 2017. Na een jaar van afwezigheid is deze wedstrijd weer terug op de kalender van de infanterie-eenheden.

De Bartelsbeker is een wedstrijd waarbij individuele infanteristen en infanterie-eenheden zich meten in commandovoering, tactiek, techniek en schietvaardigheid. Naast het wedstrijdelement staat de Bartelsbeker ook in het teken van saamhorigheid binnen de infanterie. Hier kunnen infanteristen van alle rangen, standen en leeftijden elkaar ontmoeten. De commandant van het winnende infanteriebataljon kreeg de Bartelsbeker van de zoon van de luitenant-generaal Bartels. 

Landmacht herdenkt overleden medewerkers

De Koninklijke Landmacht heeft bij het monument op Landgoed Bronbeek in Arnhem alle militairen en burgermedewerkers herdacht, die in het afgelopen jaar zijn overleden.

De ingetogen ceremonie op 18 mei werd aangekleed met militair ceremonieel en vond plaats in aanwezigheid van nabestaanden en collega’s. 

12 Infanteriebataljon wint Van Wiggen trofee

Generaal b.d. Otto van Wiggen reikte de naar hem vernoemde trofee eind mei tijdens het Open Militair Kampioenschap uit aan 12 Infanteriebataljon. Zij hebben het beste geweer- en pistoolteam afkomstig uit één eenheid. Op de tweede plaats eindigde 2nd Cavalry Regiment uit de USA, het team van Royal Marines UK werd derde. 

Het OMK is een internationale wedstrijd waarbij dit jaar 200 schutters (50 teams) uit zowel Nederlandse als buitenlandse teams meededen. De buitenlandse teams afkomstig uit Groot-Brittannië, Verenigde Staten van Amerika, België en Duitsland en de Nederlandse teams afkomstig van de landmacht en de marine (mariniers) gingen op de Harskamp de uitdaging met elkaar aan. Schieten is een belangrijk onderdeel van de militaire opleiding en een wedstrijd is een goed moment om de schietvaardigheid van diverse onderdelen te vergelijken en voor eenheden een moment om naar toe te werken.