11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 03

Leesvoer voor Landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting

Cicero zei het al: “Een kamer zonder boeken is als een lichaam zonder ziel”. Mocht je dus tussen de oefeningen, conditieproeven, besprekingen of schietseries een gaatje hebben, pak dan eens een goed boek uit de kast. Deze maand hebben we uiteenlopende publicaties voor jullie bekeken. We zagen indrukwekkende foto’s van Marielle van Uitert, lazen meeslepende verhalen over gevechten in een ondoordringbare jungle, reisden met de 10th Mountain Division mee naar de bergen van Afghanistan en kregen meer inzicht in het Hollandse leger in de Franse tijd.

Sean Parnell | Outlaw Platoon

Voor iemand die niet zelf heeft gediend, is het nauwelijks te bevatten welke emoties er door je heen gaan op het moment dat je onder vuur ligt. Vechten tegen uitputting terwijl om je heen kogels en granaten inslaan, je beste vrienden gewond zien raken of zelfs zien sterven. Maar ook de slopende verveling, de rivaliteit tussen verschillende eenheden en de emotioneel moeilijk te verdragen eenzaamheid.

Sean Parnell heeft dit allemaal meegemaakt in Afghanistan als luitenant bij de 10th Mountain Division. In de onherbergzame bergen van Afghanistan, op de Pakistaanse grens, werden Parnell en zijn mannen 16 maanden tot het uiterste getest tijdens een niet aflatende stroom aanvallen van jihadisten. De doodsangst die Parnell ervoer toen hij dacht dat zijn laatste uur geslagen had – omsingeld, zonder munitie en overal waar hij keek lagen dode en gewonde vrienden – is voelbaar en grijpt je als lezer naar de keel.

‘Outlaw Platoon’ kost €19,99. Het boek van Karakter Uitgevers telt 368 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789045209500.

Marielle van Uitert | Duizend ogen

Marielle van Uitert trekt bij 61 graden door de woestijn met een kogelwerend vest en zoekt de strijders op. Ze woont 2 weken samen met kindbruiden om hun situatie te begrijpen. Ze verdiept zich in het leven en de toekomst van vrouwen die slachtoffer waren van zoutzuuraanvallen. Ze kijkt de dood in de ogen in Syrië, vraagt zich af waarom ze doet wat ze doet en gaat door. Want altijd en overal is er die gedrevenheid om mensen in conflictsituaties een gezicht te geven.

Marielle is niet een fotografe die zich verschuilt achter de camera, afdrukt en verdwijnt. Ze gebruikt de camera om contact te maken, verder te kijken dan naar wat zich aan de oppervlakte aandient – de mens en de hoop centraal te stellen en de angst geen kans te geven.

‘Duizend ogen’ kost €29,99. Het boek van Uitgeverij De Geus telt 416 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789044538076.

Ian W. Toll | Het kerend tij - De oorlog tegen Japan in de Pacific 1942-1944

Toll neemt de lezer moeiteloos mee van de witmarmeren regeringsgebouwen in Washington naar de met bloed besmeurde stranden van de Grote Oceaan. De auteur beschrijft naast de operationele aspecten van de strijd ook de rol van het thuisfront. In dit meeslepende verhaal brengt Ian Toll snijdende accuratesse aan in Amerika’s lange, bittere verovering van de eilanden die naar Japan voeren. Het verhaal grijpt je naar zowel het hoofd als het hart.

De vernietigende aanslag op Pearl Harbor was slechts de aanloop naar een veel grotere uitdaging: het uitgestrekte Japanse Keizerrijk in de Grote Oceaan veroveren, eiland voor eiland.

Dit allesomvattende boek beschrijft de belangrijkste periode van de oorlog in de Pacific waarin geallieerde offensieven ten noorden én ten zuiden van de evenaar als een veroverende vloedgolf op weg waren naar Japan. Gelauwerd historicus Ian W. Toll geeft de gevechten in de lucht, op zee en in de jungle op overtuigende wijze weer.

Het verhaal wordt gedreven door verslagen uit eerste hand. Van man-tot-mangevechten in een ondoordringbare jungle tot de beslissingen van de Opperbevelhebber van de Strijdkrachten: dit is het ultieme boek over de indrukwekkende strijd tegen Japan.

‘Het kerend tij’ kost €34,95. Het boek van Karakter Uitgevers telt 800 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789045210865.

Christiaan van der Spek | Sous les armes - Het Hollandse leger in de Franse tijd 1806-1814

Gedurende de Franse tijd hebben circa 60.000 Hollandse militairen in naam van Napoleon half Europa doorkruist. Ten tijde van het Koninkrijk Holland (1806-1810) deden zij dit als bondgenoten van Frankrijk. Later, tijdens de inlijving bij Frankrijk (1810-1814), maakten de Hollanders integraal deel uit van het Franse leger.

Volgens het oude beeld van deze periode hadden de Hollanders weinig in te brengen. Napoleon bepaalde wat wél en niet gebeurde. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de Hollanders tussen 1806 en 1814 geen makke schapen waren die in alles Frankrijk volgden. Er was wel degelijk verzet en ruimte voor eigen initiatief.

Sous les armes onderzoekt of deze nieuwe visie ook op het krijgsbedrijf van toepassing is. Hiertoe passeren de belangrijkste reorganisaties en veldtochten van het Hollandse leger tussen 1806 en 1814 de revue. Daarnaast wordt gekeken naar de houding van de Hollandse officieren en soldaten. Hoe keken zij tegen Napoleon aan, waar lag hun loyaliteit en wat motiveerde hen om te vechten onder Franse vlag?

‘Sous les armes’ kost €39,90. Het boek van Boom Uitgevers Amsterdam telt 480 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789044538076.