Lichtpuntjes

Vorige week bezocht ik de schietserie in Bergen-Hohne. Ik vond het inspirerend. Zo mocht ik meelopen met de Alfa compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Oranje Gelderland bij een 'run' met een tactisch scenario op een van de schietbanen. Je ziet en voelt dan de complexiteit. Of het nu de voorbereiding is van een pittig tactisch scenario, de commandovoering, de spanning bij nieuwe militairen of het feit dat een van de pelotons moest werken zonder groepscommandanten. We zeggen altijd dat onze mensen onze kracht zijn, maar het blijft mooi om dat elke keer weer te ervaren.

Ik sprak op dezelfde schietserie een opperwachtmeester. Hij vertelde mij dat hij voor het eerst in lange tijd weer kon oefenen met al zijn Fenneks. Een ander voorbeeld zijn de munitievoorraden. Dit jaar dreigde de Menno van Coehoorn-schietwedstrijd en de noodzakelijke training vanwege een gebrek aan mortiermunitie in het gedrang te komen. Er zijn nu meer dan tienduizend granaten beschikbaar en we kunnen eindelijk weer de noodzakelijke trainingen doen.

We zijn er helaas nog lang niet. Het op peil brengen van onze materiële gereedheid en geoefendheid vergt tijd. Het is wel zo dat deze voorbeelden aantonen dat we op de goede weg zijn. Deze werkbezoeken zijn voor mij dus niet alleen inspirerend. Ze motiveren mij om de randvoorwaarden voor ons werk zo snel en zo goed mogelijk in te vullen. Ik weet dat veel mensen binnen de landmacht keihard werken om de verbetering van de materiële gereedheid en geoefendheid voor elkaar te krijgen.

Ik schrijf deze column op het moment dat er nog geen duidelijkheid is over onze arbeidsvoorwaarden. U weet dat dit mij flink bezighoudt en dat ik hoop dat er snel overeenstemming komt. Ook op een ander punt is er nog geen duidelijkheid. De verkiezingen zijn achter de rug en de formatie van een nieuw kabinet is onderweg. Defensie zal daarbij ongetwijfeld een belangrijk gespreksonderwerp zijn. Wordt vervolgd!

Luitenant-generaal Leo Beulen

Commandant Landstrijdkrachten