Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

x

Korps Commandotroepen viert 75-jarig bestaan

Even weer ‘commandolucht’ opsnuiven en sterke verhalen uitwisselen met de maten. Op zaterdag 25 maart kwamen 3.000 (oud-)commando’s in Roosendaal bij elkaar om het 75-jarige bestaan van het Korps Commandotroepen (KCT) te vieren.

Na een door C-LAS luitenant-generaal Leo Beulen afgenomen defilé in het centrum van Roosendaal liepen de groene baretten naar de KCT-thuisbasis; de Engelbrecht van Nassaukazerne. Daar genoten de oud-militairen vooral van het weerzien met de ‘brothers in arms’ met wie zij in de diensttijd lief en leed deelden. Daarnaast bekeken ze nieuw Defensiematerieel zoals het voor operaties in moeilijk terrein ontworpen voertuig Vector en de razendsnelle boot Rigid Hull Inflatable Commando Craft.

Al sinds de oprichting worden commando’s geselecteerd en opgeleid naar de Korpswaarden: moed, beleid, trouw, eer en trots. Op 22 maart 1942 begonnen 48 Nederlanders, voornamelijk afkomstig van de Prinses Irene Brigade, aan de commando-opleiding in het Schotse Achnacarry. 25 van hen volbrachten de opleiding en ontvingen de groene baret. Zij vormden gezamenlijk ‘No. 2 Dutch Troop’, het fundament van het huidige KCT. Ruim 7.000 groene baretten zijn sindsdien uitgereikt. In maart 2016 ontving het KCT de Militaire Willems-Orde voor haar verdiensten tijdens de International Security Assistance Force missie in Afghanistan.

Derde Nacht van de Militaire Muziek

Maar liefst 34 optredens op 7 podia waren in maart te bewonderen tijdens de 3e editie van de Nacht van de Militaire Muziek. In het Nationaal Militair Museum was voor ieder wat wils: pop, klassiek, marsmuziek en big band.

De dirigenten van de militaire orkesten en museumdirecteur Hedwig Saam gingen deze editie uit van het gedachtegoed van het museum. Hiervoor maakten ze al in september plannen om met muziek de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst te belichten.

Het resultaat was onder meer een voorstelling in samenwerking met 11 Luchtmobiele Brigade. Hierbij werden beelden van hoogtepunten uit het 25-jarig bestaan ondersteund door muziek en abseilende militairen. Het Fanfare Korps Nationale Reserve speelde met cabaretier Vincent Bijlo een voorstelling waarbij hij met humor de geschiedenis van de militaire muziek uitlegde. Herman van Veen adviseerde Saam vooral de menselijke kant te belichten tijdens het festival. De mens die moet strijden voor een land of systeem. De mens die slachtoffer is van oorlog en geweld. Dit resulteerde onder meer in een uitvoering van Schindler’s List, uitgevoerd door blazers van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en strijkers van het Harlekijn Klein Kamerorkest. 

x

Hindernisbaan vernoemd naar Jaaike Brandsma

Uruzgan-veteraan en Invictus Games-atlete Jaaike Brandsma heeft sinds 7 maart haar ‘eigen’ hindernisbaan. Op Legerplaats Ermelo onthulde zij met commandant 400 Geneeskundig Bataljon luitenant-kolonel Peter Meijer het naambord.

Jaaike Brandsma was ingedeeld bij het Regiment Geneeskundige troepen en maakte in 2007 deel uit van Task Force Uruzgan. Ze raakte op 10 juli bij een aanslag haar linkeronderbeen kwijt. De hindernisbaan is naar haar vernoemd omdat het revalidatietraject vergelijkbaar was met een hindernisbaan. “Sommige hindernissen moet je nemen, daar kun je niet omheen”, verduidelijkte Brandsma. “Jaaike heeft zowel fysieke als mentale hindernissen overwonnen”, concludeerde luitenant-kolonel Meijer. “Zij toonde doorzettingsvermogen, veerkracht en moed en is daardoor een voorbeeld voor ons allen.” Brandsma vroeg na de onthulling aandacht voor militairen die zowel zichtbaar als onzichtbaar gewond zijn geraakt. Brandsma werkt nog steeds bij Defensie. Niet meer als militair, maar als managementassistente. 

x

Genie traint tijdens Fusion Pioneer

101 Geniebataljon bouwt wereldwijd militaire operationele infrastructuur voor de gehele krijgsmacht. Tijdens de oefening Fusion Pioneer, die in maart speelde, kwam dus een veelheid aan genie-disciplines aan bod, zoals het aanleggen van een trainingsdorp voor gevechtseenheden, een dirtstrip, compounds en een Forward Operation Base.

Bij Fusion Pioneer waren ook andere genie-eenheden betrokken, zoals die van 13 Lichte Brigade en 11 Luchtmobiele Brigade. “101 Geniebataljon is dé specialist als het gaat om het aanleggen van dirtstrips en compounds. Wij daarentegen zijn gespecialiseerd in snelle inzetten. Door met elkaar te oefenen, blijven we elkaar continu verbeteren”, aldus een luchtmobiele genist.

Eer voor Irak- en Afghanistan-militairen

“Aangetreden militairen, u allen blonk uit in flexibiliteit, professionaliteit en samenwerking. A job well done.” Zo complimenteerde CDS generaal Tom Middendorp meer dan 200 militairen die in Irak en Afghanistan dienden. Medio maart reikte hij hen in Steenwijk de Herinneringsmedaille Internationale Missies uit.

“Samen heeft u de klus geklaard. En dat moet je maar kunnen, zo zonder familie en vrienden in de buurt. Ik weet dat een uitzending daarom ook altijd een dubbel gevoel is”, zei Middendorp. Hij bedankte de thuisfrontorganisaties en vooral de partners van de militairen. “Want u heeft toch maar even thuis de boel draaiende gehouden. Contact via internet maakt natuurlijk veel goed, maar niet het gemis van de dagelijkse aanwezigheid en een hand op je schouder.” Daarom kregen de partners de anjer en kinderen een speciale medaille.

Held onderscheiden

Tweede luitenant Ewout Sijl van 432 Herstelpeloton ontving in maart in Steenwijk de Bronzen Legpenning van het Carnegie Heldenfonds. De onderscheiding werd uitgereikt door commandant 43 Gemechaniseerde Brigade brigadegeneraal Jan Swillens. Sijl redde in juli 2015 in Turkije met gevaar voor eigen leven een badgast van de verdrinkingsdood.

De officier reageerde op de noodkreten van mevrouw Reynard, die zag dat haar man in nood verkeerde. De medaille en de Stichting Carnegie Heldenfonds ontlenen hun naam aan Andrew Carnegie. Hij was een filantropisch ingestelde Amerikaan van Schotse afkomst die tijdens zijn leven honderden miljoenen schonk aan goede doelen. De in 1911 ingestelde medaille wordt in zilver of brons uitgereikt aan hen, die ‘met eigen levensgevaar anderen het leven hebben gered of daartoe een serieuze poging hebben gedaan.’

Ereteken van Verdienste voor Amerikaanse generaal

Op 13 maart bracht de luitenant-generaal Ben Hodges, commandant van de Amerikaanse landmachteenheden in Europa, een bezoek aan C-LAS en de landmachtstaf. Hij werd verrast met het Ereteken van Verdienste in goud.

Met zijn bezoek onderstreept Hodges de nauwe band die US Army Europe (USAREUR) heeft met de landmacht. Het bezoek bood gelegenheid nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te bespreken, die zijn voortgekomen uit de onlangs gehouden ‘staff talks’. Afgelopen jaren namen landmachteenheden deel aan diverse oefeningen, zoals Combined Resolve, Allied Spirit en Swift Response. US-eenheden namen onlangs ook deel aan de oefening Bison Drawsko. De ambitie is uitgesproken om in de toekomst deel te blijven nemen aan soortgelijke oefeningen, maar ook om elkaar uit te nodigen voor wedstrijden.