x

Landmacht brengt historische goederenwagons naar Coevorden

De KL heeft voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork 3 goederenwagons naar het mobilisatiecomplex in Coevorden gebracht. Daar worden de wagons – in WOII hoogstwaarschijnlijk gebruikt voor transporten van Joden, Roma en Sinti – gerestaureerd. Aansluitend gaan ze naar Westerbork.

De rijtuigen, die bij het Duitse stadje Staβfurt stonden, wegen 11.000 kilo en zijn 4.10 meter hoog. Dat is te hoog voor veel bruggen en viaducten. 102 Constructiecompagnie van het OOCL verwijderde daarom eerst de daken. Daarna bracht het Bevoorradings- en Transportcommando de ‘dakloze’ wagons naar Nederland. Studenten van opleidingen van de Hanzehogeschool Groningen restaureren na de zomer 1 wagon. De andere 2 worden door een bedrijf opgeknapt. Het plan is om in 2018 een van de wagons voor onderwijsdoeleinden door Europa te laten reizen. 

Nieuwe klimaatkamer MatlogCo geopend

Het Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) opende op 19 mei op Vliegbasis Woensdrecht een nieuwe klimaatbeproevingsfaciliteit. Hiermee beschikt het MatlogCo over een bijzonder middel om te testen of nieuwe en aangepaste systemen of uitrustingstukken wereldwijd inzetbaar zijn.

De klimaatkamer is uniek door zijn grootte en de mogelijkheden in Europa. Het kan vrijwel alle klimaatomstandigheden simuleren volgens militaire normen, met een temperatuurbereik van -46˚C tot +75˚C inclusief de effecten van luchtvochtigheid en zonlicht. Door de klimaatkamer houdt het MatlogCo de planning en kosten van onderzoek in eigen hand.

De klimaatkamer is een onderdeel van het hele beproevingsproces dat de producteenheid Technologie uitvoert. Ook helpt ze bij degelijkheidsproeven en triltesten, onderhoudsonderzoek, operationele proeven, aandrijflijnbeproevingen en beproevingen op het gebied van elektronica.

x

Ereveld Loenen geeft gesneuvelden gezicht

Achter elke steen een gezicht. Een mens die het verhaal van gesneuvelde vrijheidsstrijder en burgers uit de oorlog vertelt. Zo herdacht Ereveld Loenen op 2 mei omgekomen Nederlanders.

Zo’n 1.500 bezoekers kwamen naar de ceremonie om oog in oog te staan met bijna 400 burgers en militairen. “De herdenking 'Ereveld vol leven' geeft ook de nieuwe generatie een realistisch en tastbaar beeld van oorlog en het vechten voor vrede en vrijheid”, gaf directeur Gel Flieringa van de Oorlogsgravenstichting als reden voor deze bijzondere actie.

Wat Flieringa betreft vroeg het herdenken van oorlog om een nieuw jasje. “We leven in een tijd dat er nog maar weinig mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt en de bijhorende verhalen kunnen vertellen.” Grafstenen een gezicht geven van leeftijdsgenoten, tonen dat een gesneuvelde eigenlijk nog een heel leven voor zich had.

Nationaal Ereveld Loenen, in oktober 1949 geopend, is de rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. Er liggen zowel militairen als burgers, Nederlanders die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog of bij conflicten daarna. 

Nieuwe krijgsmachtadjudant voor Defensie

Defensie heeft sinds 25 mei een nieuwe krijgsmachtadjudant. Tijdens een ceremonie in ‘t Harde nam adjudant Nico Spierenburg het stokje over van adjudant Ron Boer. Als ‘ogen en oren’ van de Commandant der Strijdkrachten (CDS) vertegenwoordigt hij de komende 3 jaar de onderofficieren en manschappen. 

Spierenburg wacht een boeiende tijd volgens de CDS: “De druk en de belangen zijn groot. Dat zal veel vragen van uw inzet. Maar we hebben elkaar al enigszins leren kennen en ik heb er het volste vertrouwen in dat u daarin uw eigen weg vindt. Uw collega’s beschrijven u als iemand die verbindt, hart voor de zaak heeft en als een echt mensenmens.” 

Landmacht herdenkt gevallenen

De KL stond op 26 mei stil bij de in actieve dienst overleden medewerkers. In Arnhem hield landmachtpersoneel een ceremonie bij het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek.

In Arnhem herdachten militairen en burgers van de landmacht hun overleden collega’s. De namen van de overleden militairen en burgers werden voorgelezen. Ook werd een moment stilte in acht genomen door militairen, burgermedewerkers en nabestaanden. Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Martin Wijnen legde een krans bij het Landmachtmonument. De Fanfare Bereden Wapens verzorgde de muziek.