x

Defensie voorop in digitale strijd

Defensie zet samen met Thales een geavanceerde trainings- en testfaciliteit ‘cyber’ op in de Dumoulinkazerne in Soesterberg. Op de zogenoemde Cyber Range zijn bijvoorbeeld cyberaanvallen op wapensystemen te simuleren.

De faciliteit biedt een veilige, afgesloten onderzoeks- en testomgeving voor het nabootsen van cyberaanvallen en andere incidenten. Die kunnen gericht zijn op wapen- en IT-systemen en satellietverbindingen. Daarnaast is het mogelijk hier verdedigingsmechanismen te ontwikkelen en te testen. Defensie gaat op de Cyber Range ook personeel opleiden en trainen. Zo bouwt Defensie hier op meerdere fronten aan haar cybercapaciteit. Thales zorgt de komende 3 jaar voor ondersteuning.

Directeur Cybersecurity Thales René van Buuren vergeleek het met de testfaciliteiten waar het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum en het Waterloopkundig Laboratorium hun modellen testen. “Voor het IT-domein is dit de volgende, benodigde stap. Met de Cyber Range loopt Defensie voorop.”

Bergingstank trekt blusmonsters Schiphol op het droge

Een Leopard 2-bergingstank van de landmacht ondersteunde in mei een test met ‘crashtenders’ op Schiphol. De enorme blusvoertuigen beproefden onder meer hun terreinvaardigheid.

De voertuigen maakten voor de elandtest een plotselinge uitwijkmanoeuvre. Ook werd gekeken naar de reactietijd en de terreinvaardigheid. Voor dit laatste legden de crashtenders een drassig parcours af. Diverse voertuigen reden zich vast, waarna de bergingstank ze weer op het droge hielp. Met de test versterken de landmacht en de brandweer Schiphol de civiel-militaire samenwerking.

x

Defensie herdenkt wereldwijd

Ze lieten het leven tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies. Alle militairen en burgers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omkwamen, zijn op 4 mei herdacht. Dat gebeurde niet alleen tijdens de traditionele kranslegging op de Dam in Amsterdam, maar ook op talloze andere plekken, zowel in Nederland als in het buitenland. CDS generaal Tom Middendorp legde tezamen met de 4 operationele commandanten in de hoofdstad een krans.

Gelijktijdig met de ceremonie op de Dam, was er ook een op het Militair Ereveld ‘Grebbeberg’ in Rhenen. Herdacht werden alle militairen die sinds 1940, waar ook ter wereld, voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen of omgekomen tijdens militaire dienst. Bij de plechtigheid waren ook prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan. Na 2 minuten stilte en het leggen van kransen volgde een defilé langs de meer dan 800 graven. Landmachtmilitairen in een uniform uit 1939 vormden de erewacht bij het monument. Onder meer de Koninklijke Militaire Kapel JWF zorgde voor muzikale ondersteuning.

In missiegebieden werden ook alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden herdacht die het leven lieten tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies sinds het uitbreken van WOII. 

Internationale Militaire Samenwerking beloond met ereteken

C-LAS luitenant-generaal Leo Beulen en zijn plaatsvervanger, generaal-majoor Martin Wijnen ontvingen beiden in mei in het Duitse Strausberg ‘das Ehrenkreuz der Bundeswehr in Gold’.

Beulen werd onderscheiden voor zijn inzet als plaatsvervangend commandant 1 Duits/Nederlands Legerkorps. In die functie zorgde hij voor verdere verdieping in de samenwerking tussen Duitse en Nederlandse militairen en burgermedewerkers. De Commandant Landstrijdkrachten deed dit door een gemeenschappelijk vertrekpunt te creëren met respect voor tradities, geschiedenis en bijzonderheden van beide nationaliteiten.

Generaal-majoor Wijnen was op zijn beurt de drijvende kracht achter de integratie van 43 Gemechaniseerde Brigade in de 1e Duitse Pantserdivisie.

Rinkeldekinkel vanaf kamp Castor in Mali

“Ik krijg kippenvel van de warmte”, zegt radio-dj Jeroen van Inkel. “Het voelt alsof je op de barbecue ligt”, valt sidekick Martijn Zuurveen hem bij. In aanloop naar de Landmachtdagen was het Veronica-duo vanaf 5 mei een week in Mali. De dj’s maakten het programma Rinkeldekinkel vanuit hun mobiele radiostudio op kamp Castor in Gao.

Naast radio maken marshallde Van Inkel zelfs een Apache binnen. Een dag later kwam er een verzoekplaat vanuit de lucht. Een Apachevlieger vroeg om ‘Thunderstruck’ voor zijn collega’s en de vorig jaar in Mali omgekomen vliegers kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger.

Martijn en Jeroen gingen ook mee met een patrouille door Gao. “Spannend, en leerzaam om te zien hoe de bevolking hier leeft”, aldus Van Inkel terwijl hij een balletje trapte met Malinese jongeren. Tijdens de Landmachtdagen, dinsdag 10 mei en woensdag 11 mei, zonden de Veronica-diskjockeys eveneens live uit vanuit Mali.

Inlichtingeneenheid maakt in Mali plaats voor Duitse

“Met de Duitse inlichtingeneenheid in de plaats van de Nederlandse, heeft MINUSMA de garantie dat de stroom inlichtingen gehandhaafd blijft in dit deel van Mali. Het Nederlandse contingent heeft er alles aan gedaan om de Duitse collega's voor te bereiden en alle kennis en ervaring met hen gedeeld. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze Duitse collega's op bekwame wijze de regio Gao van inlichtingen voorzien.”

Dat zei plaatsvervangend directeur operaties commodore Jan Willem Westerbeek op 1 juni in Gao, waar de Duitse Intelligence, Surveillance & Reconnaissance Compagnie de werkzaamheden overnam van de Nederlandse tegenhanger. Deze eenheid verzamelde inlichtingen sinds de Nederlandse deelname aan MINUSMA 2 jaar geleden startte. De overdracht was onderdeel van een grotere ceremonie op Kamp Castor. Het Nederlandse Joint Support Detachment verandert in een Combined Joint Support Detachment dat voor het Duitse en Nederlandse contingent werkt.

Nederland levert momenteel een bijdrage aan de missie in Mali met Apaches, Chinooks, SF-ers, politietrainers en diverse specialisten,  zoals wie xplosievenruimers en verbindingspersoneel. Het mandaat van deze missie loopt tot 31 december 2016.