Tekst Arno Marchand
Foto SGT1 Eva Klijn | Video: SGT Ruud Mol
KL onder VN-vlag op Golan en in Jeruzalem
Met voorjaarsbloemen begroeide bermen en weiden verhullen op de Golan Hoogvlakte de dodelijke lading die er verscholen ligt. Maar de geoefende kijker ziet tussen de bloemen verscholen rode driehoekjes; mijnen. Erfenis van zowel Israëlische als Syrische zijde. De Golan ligt er vol mee. Het is een van de gebieden waar voor de Verenigde Naties uitgezonden militairen hun werk doen. In 3 portretten een beeld van landmachters die daar en in Jeruzalem een jaar lang op uitzending zijn.
United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)
Sinds: 29 mei 1948
Landen: Israël, Libanon, Syrië, Egypte en Jordanië
Taak: Observeren van de bestandslijnen tussen Libanon en Israël, en Syrië en Israël, inspecteren van Israëlische en Syrische troepen op de Golan Hoogvlakte en rapporteren van waarnemingen
Hoofdkwartier: Jeruzalem
Personeelsaantal: 153 ‘military observers’ en 230 burgermedewerkers
Nederlandse bijdrage: sinds 1956
Nederlands personeel: 12 militairen
Duur uitzending: 1 jaar
Majoor Cor
Trainingsofficier Hoofdkwartier UNTSO
Jeruzalem
“Mijn uitzending begon bijna een jaar geleden als observer bij de Observation Group Lebanon. Iedere dag rijd je vanaf je Patrol Base een patrouille en wat je tegenkomt, rapporteer je aan de VN. Bijvoorbeeld een Israëlisch team dat stopt om een hek te controleren van de blue line, de scheidingszone tussen Israël en Libanon. Dat levert meteen reactie op aan Libanese zijde. Als UNTSO-observers rapporteren wij of de 2 landen zich aan de afspraken houden. Uitspraken daarover doen wij niet. Die komen van de VN uit New York.”
“Na een paar maanden kwam een positie vrij als trainingsofficier op het hoofdkwartier. Ik heb op deze functie gesolliciteerd omdat ik veel met andere landen wil samenwerken. Het hoofdkwartier telt 17 militairen en veel burgercollega’s. Ik ben verantwoordelijk voor het trainings- en opleidingstraject van nieuwe militairen. Iedereen krijgt in eigen land al een voorbereidende training van 3 weken. Daar komen hier nog de missie-specifieke opleiding, en ook nog de gebieds- en post-specifieke training bovenop.”
“Je moet zélf iets willen maken van je uitzending. Dat geldt ook voor waar je woont, voor mij in een Palestijnse wijk. ‘Smile and wave’ werkt ook hier uitstekend. Als je je aanpast aan hun gebruiken, is er niets aan de hand. Maar overal kan iets gebeuren, ook hier in Jeruzalem. Soms is de spanning voelbaar aanwezig, zoals in oktober. Toen bliezen de Israëli’s op 150 meter van mijn huis een Palestijnse woning op. Of ze storten een huis vol beton. Deze uitzending is zéker een aanrader. Je doet veel ervaring op en je leert, vooral internationaal, heel erg veel.”
Kapitein Renzo
Trainingsofficier Headquarters Observer Group Golan
Tiberias
Wil je weten hoe het werk van kapitein Renzo op en rond de Golan Hoogvlakte eruit ziet?
United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF)
Sinds: 31 mei 1974
Hoofdkwartier: verdeeld over Damascus, Syrië en Ziouani, Israël
Mandaat: tot 30 juni 2016 (wordt iedere 6 maanden bezien/verlengd)
Taak: Handhaven van het staakt-het-vuren tussen Israël en Syrië, observeren van terugtrekking van de strijdende partijen, toezicht houden op de ‘scheidingszone’ tussen Israël en Syrië en bescherming bieden (op de Golan Hoogvlakte) aan UNTSO-militairen
Personeelsaantal: ± 750
Nederlandse bijdrage: tot september 2016
Nederlands personeel: 1 luitenant-kolonel, Chief Liaison in Damascus
1 majoor, Liaison Officer Alpha-side in Ziouani.
Duur uitzending: half jaar
Toekomst: Niet duidelijk, want afhankelijk van de ontwikkelingen in Syrië
Majoor Paul
Liaison Officer Alpha-side
Camp Ziouani
“Het operatiegebied van UNDOF ligt in het noorden van Israël, op de Golan Hoogvlakte. Tot 2014 was het een redelijk rustige missie. Toen gijzelden rebellen in Syrië ongeveer 3 weken lang 40 UNDOF-militairen. Na hun bevrijding verhuisde het grootste deel van het hoofdkwartier in Syrië naar Camp Ziouani. Wat overbleef zit nu in Damascus; de Force Commander en enkele stafofficieren, waaronder het hoofd van de liaisons, de andere Nederlandse militair in deze missie.”
“Ik geniet met volle teugen van mijn functie op het hoofdkwartier. Met mijn werk schuur ik heel dicht tegen het Joint Operations Center aan. In mijn dagelijks werk probeer ik de wensen van UNDOF geregeld te krijgen bij de Israëli’s. Mijn aanspreekpunt en tussenpersoon is GILO, het contactbureau van de Israeli Defense Forces. Dagelijks hang ik wel 15 keer met ze aan de lijn. Dat gaat over de meest uiteenlopende zaken; afspraken over grensoverstekingen, schendingen van grensgebieden, mijnen ruimen of infanteristen die schietvaardigheid willen bijhouden op een Israëlisch schietkamp.”
“Israël vind ik een prachtig land met schitterende vergezichten, maar het werk boeit me het meest. Je werkt met Fijiërs, Indiërs, Buthanezen, Ieren, Nepalezen en Tsjechen. Dat vind ik bere-interessant. NAVO-partners zijn allemaal redelijk hetzelfde opgeleid. Hier zitten echt hele grote verschillen tussen militairen en hun culturen. Dat vind ik het mooiste van de missie.”