06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

KL laat zich zien

Tekst Henny de Boer
Foto MCD | video: MCD

Nederland kleurt groen

Op honderden scholen, in binnensteden, in het museum en op internet. Militairen van de landmacht lieten zich tijdens de Landmachtdagen overal zien. In 9 steden vertelden ze bezoekers over hun werk, hun missie en hun uitrusting. Ook aan mensen die niet konden komen, was gedacht. Zij chatten op internet met onder meer Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen.

‘Onzettend gaaf’

In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg zien 900 middelbare scholieren wat militairen van het Opleidings- en Trainingscommando allemaal in huis hebben. Te midden van vliegtuigen en voertuigen geven explosievenruimers uitleg over hun bompak en vertellen genisten hoe ze mijnen detecteren. Het populairst is een ritje met een Fennek of een CV90. “Ontzettend gaaf”, vindt een groepje jongens en meiden uit Vriezenveen dat uit een pantserwagen stapt. “We scheurden door het terrein over hobbels en maakten scherpe bochten.”

Links: In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg zien middelbare scholieren wat militairen van het Opleidings- en Trainingscommando allemaal in huis hebben. Rechts: Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade houden een demonstratie Optreden Verstedelijkt Gebied in het centrum van Delft.

Niet alleen rozengeur en maneschijn

Ademloos

Verder maken de presentaties indruk. Scholieren luisteren ademloos naar het realistische verhaal van Ridder Militaire Willems-Orde majoor Marco Kroon, die over zware gevechten in Afghanistan vertelt. “In het leger is het niet alleen rozengeur en maneschijn”, houdt Kroon zijn toehoorders voor. “We zoeken teamplayers met moed. Uiteindelijk gaat het erom of je bereid bent je leven te geven voor de vrede en veiligheid van anderen.” Ook Mark van der Molen (19) van het Deltion College in Zwolle zit geboeid te kijken. “Door het verhaal van Kroon weet je wat je ongeveer kunt verwachten als je bij Defensie gaat werken. Sommige dingen waren best eng, maar daardoor ben ik niet minder gemotiveerd bij Defensie te solliciteren.”

Ridder Militaire Willems-Orde majoor Marco Kroon vertelt over zware gevechten in Afghanistan. “In het leger is het niet alleen rozengeur en maneschijn.”

‘Stoere mannen, en toch zo vriendelijk en toegankelijk’

‘Stoere mannen’

Mensen hebben volop interesse in ons werk, constateert ook mitrailleurschutter Niels de Graaf (19), die met een Colt door de binnenstad van Utrecht loopt. “Hoe zwaar is dat wapen?”, vraagt een jongetje. Een uitgebreid antwoord volgt. De Graaf vindt het belangrijk om de taken van Defensie uit de doeken te doen. “Juist tegen de mensen die er niet veel van af weten, vertellen we dat we niet alleen in het buitenland actief zijn, maar ook bijdragen aan de veiligheid in Nederland.” Een bezoekster vindt de militairen prettig benaderbaar. “Stoere mannen en toch zo vriendelijk en toegankelijk.”

Dappere bezoekers van de landmachtdagen tokkelen van het stadhuis aan de Grote Markt in Goes.

Spijbelen

Waar de ene bezoeker min of meer toevallig het evenemententerrein op wandelt, zoekt een ander de militairen doelbewust op. De 14-jarige Hugo heeft zich op school zelfs ziek gemeld om erbij te kunnen zijn. “Ik wil bij 11 Luchtmobiele Brigade”, zegt hij vastberaden. “Hij wil al zo lang bij het leger”, vult zijn moeder aan. “En zo’n evenement is toch ook onderwijs?”, vergoelijkt ze het spijbelen.

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade zijn volop in gesprek met een geïnteresseerde bezoeker tijdens een ‘sociale patrouille’ in hartje Utrecht.

Praten met soldaten

Naast Utrecht maakten militairen ook deel uit van het straatbeeld in onder meer Alkmaar, Meppel en Goes. In 2 dagen bereikte de KL ruim 70.000 mensen. Volgens projectofficier majoor Frank Straatman was de belangstelling groter dan verwacht. “Er liepen continu nieuwe mensen en toch waren er geen lange wachtrijen. Mooi, want een evenemententerrein moet ook niet te vol zijn”, stelt hij. “Zeker de helft van de mensen bleef hangen om met een soldaat te praten. Precies wat we wilden.”

Check de clip!