08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

Internationale militaire samenwerking

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

In the picture: Verenigde Staten van Amerika

We roepen al jaren dat we het niet alleen kunnen. Opereren in internationaal verband is dus meer regel dan uitzondering. In deze rubriek brengt de Landmacht maandelijks een militaire, internationale partner voor het voetlicht. Ditmaal: de Verenigde Staten van Amerika.

De relatie tussen onze landmacht en haar Amerikaanse tegenhanger heeft een lange geschiedenis van multinationale operaties. Tijdens missies in zowel Irak als Afghanistan werkten Nederlandse en Amerikaanse soldaten zij aan zij. Voor de KL is US Army Europe – binnen US European Command – de passende counterpart. De landmacht werkt ook op regelmatige basis samen met US Africa Command. En tijdens operaties in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië is de steun van US Central Command altijd cruciaal gebleken. 

Facts & figures United States of America

 • Hoofdstad: Washington D.C.
 • Oppervlakte: 9.826.675 km²
 • Grenst aan: Canada, de Atlantische Oceaan, Mexico, de Grote Oceaan.
 • Inwoners: 321.368.864
 • Volkslied: The Star-Spangled Banner
 • Officiële taal: Engels

Initiatieven monitoren

Tijdens alle expeditionaire operaties zullen Nederlandse eenheden op de een of andere manier optreden met Amerikanen. De samenwerking voor de periode 2016 - 2020 blijft voor de KL daarnaast gefocust op het nauwlettend monitoren van alle initiatieven op het gebied van innovatie en de ontwikkeling van doctrines. Eveneens essentieel zijn het verbeteren van interoperabiliteit en de voortzetting van het gebruik van de uitstekende mogelijkheden voor opleidingen en trainingen.

Prioriteiten

 • De positionering van liaison-officieren en uitwisselingsofficieren is essentieel voor de Nederlandse ‘Strategische Kennis- en Innovatieagenda’. Nieuw is de liaison-officier bij het Amerikaanse Army Cyber ​​Centre of Excellence. De verwachting is dat de portefeuille van de verbindingsofficier bij het Fires Centre of Excellence zal worden uitgebreid en straks geïntegreerde lucht- en raketverdediging en veldartillerie bevat;
 • Beide legers beoordelen het potentieel van de Amerikaanse – in Duitsland gelegen – oefengebieden Grafenwöhr en Hohenfels. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om er gemechaniseerde en gemotoriseerde eenheden op te leiden;
 • US Africa Command ligt in Stuttgart – vlakbij Nederland – en biedt kansen voor samenwerking én uitwisseling van kennis met betrekking tot het Afrikaanse continent. De KL maakt al gebruik van de mogelijkheden van een aantal missies/programma’s, waaronder ACOTA, FLINTLOCK en AFRICAN ACCORD;
 • De landmacht wil de samenwerking met betrekking tot de Special Operations Forces intensiveren.

Toekomstbeeld

Zelfs in deze tijden van bezuinigingen heeft Amerika nog verreweg de grootste krijgsmacht van het westelijk halfrond. Het budget is groter dan dat van alle andere NAVO-lidstaten samen. Bovendien kan het putten uit een scala aan hoogwaardige denktanks en een aanzienlijke militaire industrie. Dit zorgt weer voor een continue ontwikkeling van het leger, op een schaal onbereikbaar voor andere westerse legers. Gezien de leidende rol in de NAVO en vele andere coalities met betrokkenheid van de KL blijven de ontwikkelingen in Amerika van cruciaal belang.

Beroepsleger

De United States Armed Forces zijn de strijdkrachten van de Verenigde Staten, en bestaan uit de volgende onderdelen:

 • United States Army
 • United States Marine Corps

 • United States Navy

 • United States Air Force

 • United States Coast Guard 

De Commander in Chief is de president, momenteel Barack Obama. Er zijn ongeveer 1,3 miljoen militairen in actieve dienst. Daarnaast telt het bestand ook nog ruim 800.000 reservisten. De VS kent geen dienstplicht. Qua materieel is er weinig dat Amerika niet heeft. Het beschikt over kernwapens, satellieten en een enorme diversiteit aan varend, vliegend en rijdend materieel.