12

Dit artikel hoort bij: Landmacht 11

OTK-peloton draait Duitse oefening

Samen vlammen in Bergen

Het Opleidings-, Trainings- en Kennisbehoudpeloton Tankoptreden heeft onlangs 2 weken velddienst gedraaid op Munster-Nord en Bergen. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de pelotons van moedereenheid Panzerlehrbataillon 93. Onder leiding van het Schiessübungszentrum werden Duitse gevechtstechnieken en -drills beoefend. Daaronder ‘veldposten’, verkenning met rupsvoertuigen en (niet-)tactische verplaatsingen.

Tekst: André Twigt

Foto’s: Dennis Boom en Markus Strauch

Nu nog maakt het OTK-peloton deel uit van 5. Panzerkompanie, Panzerlehrbataillon 93. In de toekomst gaat het peloton, tezamen met 3 nog te formeren pelotons, als eskadron over naar Panzerbataillon 414. Deze eenheid die in Munster gelegerd blijft, wordt onder bevelgesteld van 43 Gemechaniseerde Brigade. ‘43’ wordt een van de subeenheden van de 1ste Duitse Tankdivisie.

Door de blubber

Het inrichten en betrekken van een verzamelgebied gebeurde conform de Duitse doctrine en in de Duitse taal.

Lastig tactisch scenario

In de tweede oefenweek stond schieten centraal. De training werd afgesloten met een geïntegreerde pelotonsgevechtsschietoefening in een tactisch scenario. Menig pelotonscommandant ervoer de training als lastig.

Huzaren vuren met Duitse tanks

Vrijwel iedere cavalerist heeft hier met de Leopard 2 gevuurd: baan 9 van schietterrein Bergen-Hohne. Verschil met toen is dat de huzaren van nu in Duitse en niet in Nederlandse tanks rijden.

Uniek in militaire wereld

De vervlechting van Nederlandse en Duitse eenheden is uniek in de militaire wereld. Vrijwel nergens vind je op dit niveau een versmelting van deze orde.