x

USAR-medailles voor 10 jaar inzet

De majoors Baan Rijnsburger en John van de Wiel ontvingen onlangs de vrijwilligersmedaille van Urban Search & Rescue Nederland. USAR is een organisatie die vooral bij rampen wereldwijd mensen uit benarde situaties redt. Beide militairen maakten zich de afgelopen 10 jaar verdienstelijk bij inzetten in onder meer Pakistan, Haïti en Nepal.

Van de Wiel werkt bij USAR als senior logistiek officier. In die hoedanigheid hielp hij mee de nood te lenigen in Haïti en na de aardbevingen in Nepal eerder dit jaar. Ondanks alle ellende die hij meemaakte, kijkt hij met een goed gevoel op beide operaties terug. 2015 is het laatste jaar voor Van de Wiel. Als case coördinator bij de Landmachtstaf kan hij zich moeilijk voor enkele weken vrijmaken.

USAR is een overheidsinitiatief. De vrijwilligers maken in het dagelijks leven deel uit van de Nationale Politie, Defensie en 4 westelijke veiligheidsregio’s. De organisatie bestaat uit zoek- en reddingspersoneel. Onder hen zijn onder anderen artsen, speurhondengeleiders en bouwkundigen.

Foto: René Verkerk, USAR 

x

Groetjes voor militairen tijdens drukbezochte Missie MAX-dag

“Ik heb enorm veel waardering en respect voor het thuisfront.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp op 21 november tijdens de Missie MAX-dag op het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg. Meer dan 1.100 achterblijvers kwamen bijeen tijdens het evenement waar ze kerst- en nieuwjaarswensen konden inspreken.

Het jaarlijkse groetenprogramma bood een gevarieerd programma met onder meer optredens van Di-rect en Glennis Grace. Het hoogtepunt van de dag was live-beeld met verschillende missiegebieden. Geliefden, familieleden en vrienden hadden op het podium contact met hun militairen. Rutmer, partner van een vrouwelijke militair: “Ik heb zelf gediend en ben ook uitgezonden. Mijn vriendin is nu weg en ik ben bij de kinderen. In een missiegebied is alles goed geregeld en hoef je alleen bezig te zijn met je werk. Maar thuis gaat het leven gewoon door. Dat is soms erg pittig.” Omroep MAX zendt het programma van 21 november rond de feestdagen uit.

x

Nieuw varend platform voor KCT

Met een snelheid van rond de 80 kilometer per uur over het water scheuren, wie wil dat niet? Het kan sinds kort bij de Vaarschool van het Korps Commandotroepen (KCT) in Raamsdonk. Het beproefde platform van de FRISC is aangepast aan de wensen van de commando’s. De vaartuigen gaan als RHICC 01 en 02 door het leven. “Dit is niet zomaar een boot, dit is een compleet platform waarmee we nog beter kunnen opereren”, zei commandant KCT, kolonel Jan Swillens bij de doop. Check bovenstaande clip!

13 Lichte Brigade ontvangt koninklijk bezoek op Legerplaats Oirschot

Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brachten in november, afzonderlijk van elkaar, een werkbezoek aan 13 Lichte Brigade op de Legerplaats Oirschot.

De vorst liet zich uitgebreid voorlichten over de brigade. In een Bushmaster reed hij mee naar de Oirschotse Heide, waar hij 2 demonstraties bijwoonde. De eerste was het oppakken van een belangrijk persoon door 17 Pantserinfanteriebatalon, de tweede het bergen van een defect voertuig met een bergingstank door 13 Herstelcompagnie. Tijdens de lunch op het oefenterrein sprak de koning met militairen van alle brigade-eenheden.

Staatssecretaris Klijnsma bezocht Oirschot vanwege de pilot Participatiewet. Op de legerplaats werken 13 mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Door hun handicap zijn zij niet in staat het minimumloon te verdienen. Door deze wet krijgen zij de kans toch deel uit te maken van de arbeidsmarkt. Behalve 13 Lichte Brigade nemen onder andere het KPU-bedrijf en de Nederlandse Defensie Academie deel aan de pilot.

Profwielrenners en militairen versterken elkaar

Training, voeding en coaching; zaken waar zowel wielerploegen als Defensie verstand van hebben. Niet verwonderlijk dus dat Team LottoNL-Jumbo en de Koninklijke Landmacht deze kennis en ervaring delen in een samenwerkingsverband.

Om sneller te innoveren, start de Landmacht steeds meer samenwerkingsverbanden met andere partijen zoals nu dus de topsport. Luitenant-generaal Mart de Kruif ziet het grotere belang. “Team LottoNL-Jumbo en de landmacht moeten beiden het beste uit hun mensen halen om te winnen. Topsport!” Als start van de samenwerking verzorgden luchtmobiele infanteristen een 3-daagse teambuilding voor alle renners en de staf.

LottoNL-Jumbo ziet mogelijkheden in het gebruik van oefenterrein de Vlasakkers om ongestoord tijdritten te trainen. Verder zou het team geblesseerde renners kunnen laten revalideren in Doorn. De landmacht maakt op haar beurt graag gebruik van de expertise van de bewegingswetenschappers en voedingsdeskundigen van LottoNL-Jumbo. Ook wil LottoNL-Jumbo de militaire wielerploeg graag helpen bij de voorbereiding op evenementen zoals de Grebbeberg Masters.